Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Soluții IKEA pentru un consum mai mic de energie, apă și mai puține deșeuri acasă

0

Oricine poate reduce consumul acasă și poate adopta un stil de viață responsabil față de mediul înconjurător. Este vorba despre gesturi simple care pot reduce risipa de mâncare, energie și apă. Gesturi care, în timp, intră în obiceiurile de zi cu zi. Gesturi pe care oamenii ajung să le facă automat.

Salvăm energie pentru a economisi bani, dar și resursele planetei.

Produsele electrice folosite mai eficient, dar și decorațiunile și textilele pot contribui la reducerea consumului de energie.

Cu ajutorul echipamentelor electrice:

 • O plită cu inducție transferă energia direct la vasele de gătit cu bază magnetică. Prin folosirea unor vase care au aceeași dimensiune ca ochiul plitei, nu se risipește energie.
 • Bateriile sunt folosite pentru mai multe tipuri de ustensile de acasă, iar bateriile reîncărcarcabile fără mercur protejează mediul și reduc din materia primă folosită pentru fabricarea altor baterii.
 • Frigiderul și congelatorul folosesc mai multă energie ca să păstreze temperaturile optime în interior dacă sunt așezate lângă un cuptor. Soluția este amplasarea în zone diferite ale bucătăriei sau despărțirea lor prin dulapuri.

Photographer : Martin Inger

Cu ajutorul soluțiilor inteligente de iluminat:

 • Becurile LED folosesc cu până la 85% mai puţină energie decât becurile convenţionale şi durează până la 20 de ani.
 • Funcția de reglare a intensității luminii pentru lămpi și veioze ajută la reducerea consumului.
 • Prin combinarea unor surse diferite de lumină, camerele capătă un aspect mai plăcut, iar iluminatul este folosit în situații specifice: lampa oferă lumină funcțională pentru citit, sistemul de iluminat pentru blat oferă lumină pentru activitățile specifice din bucătărie, lampa de veghe pentru nopțile liniștite ale copiilor.

Cu ajutorul soluțiilor inteligente de decorare cu textile

 • Aerul condiționat nu trebuie folosit permanent. Draperiile din ferestre pot bloca lumina puternică a soarelui și ajută la crearea unui mediu mai răcoros în casă.
 • Un covor gros este confortabil și moale. În plus, ajută la păstrarea căldurii în cameră.
 • Mai multe pături încălzesc mai bine și nu este nevoie de consum mare de căldură pentru a crește temperatura din cameră în toate zilele de iarnă.

Soluții pentru a economisi apă acasă

8% din consumul de apă la nivel global se petrece acasă. Spălatul rufelor, gătitul, curățenia și îngrijirea personală sunt activități de acasă în care se folosesc cele mai importante cantități de apă. Din fericire, există produse special create pentru a reduce consumul.

 • La baie sunt folosite cantități mari de apă pentru îngrijirea personală. Cu ajutorul bateriilor cu dispozitiv de economisire a apei, debitul rămâne la fel, dar se utilizează cu 50% mai puțină apă.
 • O mașină de spălat vase plină consumă mai puțină apă decât spălatul de mână.
 • Fructele și legumele pot fi clătite într-un bol, pentru a evita risipirea apei sub robinet.

Deșeurile și reciclarea acasă

O familie care locuiește într-un apartament mic la etajul 10 are la dispoziție un spațiu redus și nevoi diferite față de o familie care locuiește într-o casă la curte. Indiferent de stilul de viață, există soluții simple prin care oamenii să separe și să arunce gunoiul din casă.

Prin reciclarea unei pungi de deșeuri organice se poate produce suficient biogaz pentru a conduce o mașină trei kilometri.

 • Există coșuri de reciclat de dimensiuni diferite pentru deșeuri de mai multe dimensiuni. De exemplu, sticlele de plastic au nevoie de mai mult spațiu decât bateriile.
 • De cele mai multe ori, spațiul de sub chiuvetă este prea mic pentru a arunca totul. Sistemele de reciclat separate sunt o variantă utilă.
 • Camera de zi poate deveni un spațiu pentru depozitarea ziarelor, revistelor vechi, hainelor sau jucăriilor care pot fi reciclate sau donate.
 • Coșurile de reciclat pot fi așezate pe hol, pentru a fi la îndemână.

Pentru a testa soluțiile de reducere a consumului, 12 angajați ai IKEA România s-au înscris voluntar în proiectul ”O viață mai sustenabilă acasă” în care și-au propus să economisească energie, apă, deșeuri și să recicleze. Pe parcursul experimentului, angajații și-au ales o categorie de consum (apă, energie sau reciclare) și au urmărit diferențele.

SORTERA_Reciclare

Consum de apă

Cezara de la departamentul de Băi a folosit noi baterii de baie și de bucătărie și a redus consumul de apă la bucătărie cu 20%, iar la baie cu 49%.

Consum de energie

Mihai este Business Navigation Analyst și a testat economisirea electricității. Și-a instalat becuri cu led, cablu cu regulator de intensitate și temporizator și a cumpărat din magazinul IKEA un lampadar și o veioză cu led. În prima lună de la instalare, factura de electricitate a fost cu 35% mai mică. Cablul regulator de intensitate DIMA a contribuit la reglarea luminozității din încăpere, iar temporizatorul TANDA a întrerupt consumul de energie din casă cu excepția frigiderului.

Reciclare

Mihaela este Specialist calitate și siguranță alimentară și a testat coșurile pentru reciclare. S-a înscris în proiect pentru că este o persoană responsabilă față de mediu și natură și pentru că și-a dorit să demonstreze că nu este greu să reciclezi. În perioada proiectului a aruncat mai puțin gunoi ca înainte și a reușit să recicleze foarte multe tipuri de deșeuri într-un timp scurt. În perioada septembrie – noiembrie a reciclat carton și hârtie – ambalaje de ouă, ciocolată, medicamente, ceaiuri, cartoane de la hârtia igienică, pliante publicitare, pungi cadou uzate și bonuri de la cumpărături de 1,5kg. Plastic și doze de aluminiu spălate – pungi de pâine, ambalaje de alimente, șampon, balsam, apă de gură etc., caserole din plastic de la legume și înghețată, pungi uzate, umerașe de plastic, folii de medicamente, sticle de apă – 3,5kg.

Mai multe soluții IKEA de economisire pentru un stil de viață cât mai sănătos și prietenos cu mediul înconjurător sunt disponibile pe site-ul inspiratiepentruacasa.ro/economie-acasa/.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.