Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Societatea civilă solicită statului să ia măsuri în beneficiul persoanelor cu probleme de sănătate mintală

0

Zeci de organizații printre care Fundația Estuar și Liga Română pentru Sănătate Mintală cer autorităților campanii de informare și educare, creșterea alocărilor bugetare pentru sănătate mintală, acces la servicii de specialitate și combaterea discriminării persoanelor cu probleme de sănătate mintală

București, 6 noiembrie 2015. Peste 1% din populația României suferă de probleme diagnosticate de sănătate mintală, ceea ce înseamnă că la fiecare 100 de români există cel puțin o persoană care suferă de astfel de probleme. Conform ultimelor informațiilor oficiale*, la 30 iunie 2015, în România trăiau peste 210.000 de persoane cu probleme de sănătate mintala, în creștere cu aproape 3000 de persoane față de aceeași perioadă a anului trecut.

În acest context, organizațiile din domeniul sănătății din cadrul MindReset.Net – Rețeaua Națională pentru Sănătate Mintală trag un semnal alarmă cu privire la creșterea continuă a numărului de persoane care suferă de problemene de sănătate mintală și solicită autorităților să ia măsuri urgente și concrete cu privire la politicile publice din domeniu.

Concret, zeci de organizații neguvernamentale reunite în cadrul unui forum având ca temă „Sănătatea mintală – factori determinaţi şi consecinţe” solicită statului:

1. Campanii naționale de informare și conștientizare în școli și printre cadrele medicale, cu precădere a medicilor de familie, pe problematica sănătății mintale.

2. Campanii naționale de educare și promovare a drepturilor persoanelor cu probleme de sănătate mintală în rândul specialiștilor din domeniu, cadrelor medicale și utilizatorilor de servicii.

3. Creșterea gradului de contractare directă și de utilizare a serviciilor de sănătate mintală la nivelul comunităților locale (de exemplu recunoașterea furnizorilor privați de servicii, sporirea numărului de ședințe de consiliere psihologică decontate, etc) și sporirea procentului dedicat sănătății mintale din bugetul alocat sănătății populației.

4. Organizarea de forumuri naționale pluri-disciplinare, adresate profesioniștilor și specialiștilor din mai multe domenii (educație, medicină somatică, psihiatrie, asistență socială, mass-media etc) axate pe problematica sănătății mintale care să aibă drept scop destigmatizarea și reducerea discriminarii persoanelor cu probleme de sănătate mintală în rândul societății, îmbunătățirea asistenței la nivel comunitar, îmbunătățirea relației dintre diverșii profesioniști și utilizatorii de servicii de sănătate mintală și crearea și sustinerea de servicii specifice pe categorii de vârstă și categorii sociale.

Este foarte important ca autoritățile dar și societatea în general să înțeleagă că sănătatea mintală trebuie să fie o prioritate pe agenda publică. Sunt din ce în ce mai mulți români care suferă de probleme mintală, de la tulburări de anxietate și depresie, până la schizofrenie și tulburări grave de personalitate. Este urgent ca cei care ne conduc să înțeleagă că o societate sănătoasă trebuie să aibă o minte sănătoasă și să ia măsuri pentru ca toți acești români care suferă de multe ori în tăcere să aiba acces la servicii profesioniste, de calitate ,care să-I sprijine să-și regăsească echilibrul. Problemele de sănătate mintală au repercursini nu doar în viața personală, ci și la nivel social și economic, prin scăderea productivității la locul de muncă, creșterea numărului de zile de concediu medical și o capacitate scăzută de concentrare , a declarat Cristian Andrei, Președinte al Fundației Estuar în cadrul forumului de sănătate mintală.

Fundația Estuar și Liga Română pentru Sănătate Mintală invită la colaborare organizaţiile neguvernamentale din domeniul sănătății mintale

Solicitările organizațiilor neguvernamentale formulate în cadrul forumului de sănătate mintală vin ca urmare a implementării proiectului MindReset.Net – Rețea Națională pentru Sănătate Mintală o rețea de organizații neguvernamentale care prin activitatea lor apăra interesele persoanelor cu probleme de sănătate mintală și promovează respectarea drepturilor acestora în societate, prin servicii de formare și instruire. Proiectul este implementat de Fundația Estuar și Liga Română pentru Sănătate Mintală și se derulează până în luna aprilie 2016.

*Informații date publicității de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Mai multe detalii pe http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/2014-domenii/protectie-sociala/ppd

Pentru mai multe detalii despre proiect accesați www.estuar.org și pagina de Facebook

estuar
Despre partenerii proiectului “MindReset.Net – Rețea Națională pentru Sănătate Mintală”

Fundația Estuar a fost fondată în septembrie 1993 de către Asociația Penumbra din Scoția și Liga Română de Sănătate Mintală și este prima organizație din România care a creat pentru adulții cu probleme de sănătate mintală o rețea de servicii de îngrijiri comunitare. Misiunea organizației este oferirea de servicii pentru adulții cu probleme de sănătate mintală din România în vederea reintegrării lor în comunitate. Fundația Estuar este activă în 4 orașe din țară, București, Ploiești, Giurgiu și Cluj, având înființate 5 centre sociale în aceste orașe și deservește anual peste 2000 de beneficiari.

Liga Română de Sănătate Mintală este o organizație neguvernamentală, inter-profesională, înfiinţată în anul 1990 din iniţiativa unui grup de psihiatri, psihologi şi sociologi care acţionează în domeniul sănătăţii mintale, deschisă tuturor persoanelor şi grupurilor care manifestă interes şi preocupare pentru acest domeniu.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.