Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Societal celebreaza Ziua Mondiala a Apei – 22 Martie

0

Cati dintre noi apreciaza importanta Zilei Internationale a Apei? Sau se opresc sa reflecteze de ce a fost necesara crearea acestei zile? Ca orice alta resursa naturala si apa este o resursa epuizabila, a carei existenta este amenintata de modelul actual de consum.

La sfarsitul anului 2011 am salutat cu totii intregirea populatiei globale la frumoasa cifra de 7 miliarde, estimandu-se ca pana in 2030 orasele lumii sa gazduiasca 60% din populatia globala. Este o evidenta faptul ca numarul mare al populatiei reprezinta o presiune tot mai mare asupra resurselor de apa ale lumii, lucru care se va accentua in viitorul apropiat. Mai mult decat atat, utilizarea in mod iresponsabil a apei a crescut de doua ori mai rapid decat rata de crestere a populatiei din ultimul secol.

In ciuda tuturor eforturilor din ultimele doua decenii pentru a permite accesul populatiei la sursele de apa potabila, ea continua sa fie o problema globala majora. Se estimeaza ca deja mai mult de una din sase persoane nu au acces la apa potabila. Si ca un cliseu care isi demonstreza tot mai mult veridicitatea, populatia privata de acest „bun comun” este formata in procent covarsitor din persoane sarace si marginalizate. Dintre acestea, 80% traiesc in zone rurale, unde investitiile in domeniile salubritatii si a surselor de apa sunt din ce in ce mai putine. In prezent, peste doua treimi din totalul asistentei oficiale pentru dezvoltarea sistemelor de canalizare si a surselor de apa potabila sunt directionate catre mediul urban.

Statisticile mondiale continua sa ne copleseasca. Peste 2.5 miliarde de persoane, dintre care aproape 1 miliard de copii sunt nevoiti sa traiasca fara acces la sisteme de salubritate adecvate, iar peste jumatate din populatia din regiunile subdezvoltate este lipsita de sisteme de canalizare de baza. Iar in urmatorii ani numarul celor care vor fi privati de facilitati de salubritate adecvate va creste cu semnificativ.

Anul acesta marcheaza cea de-a 20-a aniversare a Zilei Mondiale a Apei. Organizatia Natiunilor Unite celebreaza aceasta zi prin sloganul „Omenirea este insetata pentru ca noua ne este foame”. Este un semnal de alarma din partea UN Water si FAO privind importanta apei ca resursa vitala pentru siguranta alimentara si implicit pentru sanatatea populatiei. Astfel, pentru 2012 se pune accentul pe faptul ca accesul la apa inseamna totodata acces la hrana, iar accesul la hrana de calitate conduce invariabil si la un stil de viata de calitate.

Problemele care fac motivul de preocupare pentru acest an sunt inlantuite. Cresterea demografica exercita deja o presiune si tot mai mare asupra aprovizionarii cu produse alimentare. Mai mult decat atat, resursele globale de apa dulce, dintre care 70% sunt deja utilizate in prezent in scopuri de irigare, risca sa devina insuficiente. Consumul de apa pentru producerea hranei de zi cu zi este ingrijorator de mare, mai ales tinand cont de contextul actual al resurselor de apa si a secetei ce in prezent afecteaza toate continentele si peste 40% din populatia lumii. De exemplu, pentru producerea unui singur kilogram de grau se folosesc cca 1500 de litri de apa, iar pentru un kilogram de carne de vita se consuma cca 15.000 de litri. In general, cantitatea necesara de apa pentru producerea hranei este de trei ori mai mare decat necesarul de baut.

Asadar, obiectivele Zilei Internationale a Apei incepand cu 2012 atat pentru institutiile statului cat si pentru fiecare dintre noi vizeaza rationalizarea consumului de apa in gospodarii, agricultura si industria alimentara, precum si reducerea risipei de alimente – 30% din alimentele produse la nivel mondial sunt aruncate sau raman nefolosite. Mesajul pentru 2012 insista pe promovarea unor obiceiuri de consum responsabil, cu accent pe reationalizarea resurselor de apa si pe alimentele care necesita un consum redus de apa pentru a fi produse. Succesul acestui mesaj ne va oferi posibilitatea de a sarbatori Ziua Internationala a Apei in anii ce vor urma.

Articol realizat de Sorin Surdeanu, voluntar REPER21.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.