Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Smart Teacher Digital, un proiect marca Școala de Valori, susținut de Holcim România

0

Școala de Valori și Holcim România au lansat proiectul ‘Smart Teacher Digital’, dedicat pregătirii profesorilor din Aleșd și Câmpulung Muscel, pentru predarea în online și formarea acestora cu abilități practice și competențe digitale. Proiectul a fost derulat cu succes în perioada ianuarie-august, în mediul on-line, pentru 26 de profesori înscriși.

Prin acest proiect, Școala de Valori și Holcim România și-au propus să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunității profesorilor din Aleșd și Câmpulung Muscel prin facilitarea accesului profesorilor, elevilor și părinților la platforma MozaBook de creare a lecțiilor interactive centrate pe curriculum-ul educațional actual, precum și la alte instrumente din suita Google (Google Documente, Google Prezentări, Google Foi de Calcul, Google Formulare, Google Calendar, Google Classroom și alte aplicaţii); să integreze și să permită asimilarea conceptelor de co-teaching și educație digitală, prin utilizarea tehnologiei; să-i familiarizeze pe profesori cu provocările și nevoile unui cursant într-un mediu on-line.

Proiectul vine în întâmpinarea nevoii de pregătire a profesorilor cu competențe digitale, în contextul în care nivelul competențelor digitale ale românilor este cel mai scăzut în rândul statelor membre ale UE, potrivit Indicatorului European DESI 2019.

‘Smart Teacher Digital’ propune o metodă de educație adaptată nevoilor și preferințelor profesorilor, de predare eficientă la distanță, care ușurează și aduce un plus de valoare vieții pedagogice, conectare, colaborare și lucru în echipă. Profesorii au parcurs un proces de pregătire accelerată de 23 de ore, o experiență completă de învățare cu componente de tehnologie și predare transdisciplinară, practică asistată, suport tehnic, interacțiune și colaborare între participanți.

Profesorii au apreciat utilitatea informațiilor, calitatea formatorilor, suportul individual primit, materialele, formatul intensiv, aplicat și colaborativ de învățare, care le-a facilitat un progres rapid.

Dacă înainte de participare, doar 34% dintre cadrele didactice afirmau că folosesc aplicații digitale la clasă, după participarea în proiect, procentul acestora a crescut la peste 75%. De asemenea, dacă inițial profesorii foloseau un număr limitat de programe online, în cadrul atelierului au avut ocazia de a înțelege modul de operare a peste opt programe de acest tip.

Peste 90% dintre participanți consideră că experiența sesiunii online le-a oferit oportunitatea de dezvoltare a abilităților digitale și i-a motivat să folosească diferite programe în interacțiunea cu elevii.

Proiectul ”Smart Teacher Digital” este o continuare firească a ”Smart Teacher” lansat în 2018, parte din programul educațional Arcademia, prin care Școala de Valori îi sprijină pe profesori în activitatea lor educațională prin expunerea la metode și tehnici de predare creativă astfel încât, aceștia să-și valorifice potențialul pedagogic.

Scopul programului este ca în 2035 să avem o generație de profesori mai implicați în activitățile educaționale pentru viață, mai conștienți de calitățile pe care le au și mai pregătiți să lucreze vocațional cu toți elevii pe care îi au la clasă. De ce? Pentru ca elevii să obțină succesul în ariile potrivite abilităților, pasiunilor și dorințelor lor. Profesorii sunt persoanele care au impact indirect intelectual și esențial asupra produsului intern brut al unei țări. Programul propune o schimbare profundă de paradigmă a modului în care este abordat actul educațional.

Despre autor

avatar

Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală apărută în 2009 ca urmare a unei idei îndrăznețe a mai multor tineri întreprinzători. În toate ”viitorurile posibile”, vor avea succes aceia care își explorează potențialul și învață să se auto-depășească, colaborează cu celelalte generații și caută activ oportunități astfel încât să contribuie la transformarea societății, oferind bunăstare generațiilor prezente și viitoare. Misiunea Școlii de Valori este aceea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor lor vieți, fiind singura asociație din România care implementează în programele sale educația centrată pe valori. Acest model educațional implică dezvoltarea de competențe împărțite pe patru arii: dezvoltarea caracterului, explorarea personalității, implicare civică și well-being. Școala de Valori dezvoltă patru programe educaționale naționale: Adoptă un Liceu, Excepționalii, Laboratorul de Cariere și Arcademia prin care contribuie activ la dezvoltarea educației din România, oferind cunoaștere și îndrumare adolescenților, tinerilor și profesorilor.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.