Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Și România a celebrat Anul Internațional al Chimiei!

0

Anul 2011 a fost declarat de Organizaţia Naţiunilor Unite “Anul Internațional al Chimiei”, an în care sunt sărbătorite realizările chimiei şi contribuţiile ei la bunăstarea omenirii. Sub tematica generoasă “Chimia – viaţa noastră, viitorul nostru” s-au desfăşurat până acum si vor avea loc până la sfârșitul anului o mare varietate de acţiuni având ca scop conştientizarea către publicul larg a rolului chimiei în rezolvarea problemelor şi provocărilor lumii de astăzi, trezirea interesului generaţiei tinere pentru această ramură fundamentală a ştiinţei şi generarea de entuziasm faţă de viitorul ei creativ. Informaţii detaliate despre desfăşurarea evenimentelor care au dus la declararea anului 2011 “Anul Internațional al Chimiei” şi lista acţiunilor ce au loc pe glob sub această egidă pot fi găsite pe site-ul oficial al evenimentului www.chemistry2011.org.

Una dintre acţiunile care s-au desfăşurat deja și în România sub această egidă a fost a V-a ediţie a simpozionului “Conferinţe de Chimie Contemporană” organizat de către Biblioteca Chimiei şi Syscom 18, în asociere cu Academia Română și Societatea de Chimie din România. Acest simpozion are o tradiție de 12 ani. Biblioteca Chimiei şi Syscom 18 premiază anual cele mai bune articole publicate în cele două reviste editate de Biblioteca Chimiei – „Revista de Chimie” şi „Materiale  Plastice”, simpozionul incluzând şi festivităţile de premiere. Inițial simpozionul a avut o tematică legată de relaţiile dintre cei trei actori principali în domeniul cercetării aplicative – institute de învăţământ superior, institute de cercetare şi industrie – subiecte legate în general de politica ştiinţei. În urmă cu 4 ani organizatorii simpozionului au decis reorientarea tematicii exclusiv spre subiecte ştiinţifice din zonele cele mai fierbinţi ale cercetării. Sub titlul „Conferinţe de Chimie Contemporană” au fost invitaţi să susţină prelegeri despre domeniile lor de cercetare nume de primă mărime din cercetarea chimică europeană:  profesorii Cristian Russel și Frederic Fotiadu de la Universitatea Paul Cezanne din Marsilia, profesorul Jean Marie Lehn, Universitatea din Strasbourg şi College de France din Paris, laureat al premiului Nobel, profesorul Achim Müller – Universitatea Bielefeld, profesorul George C. Papanicolaou – Universitatea din Patras, profesorul Mir Wais Hosseini – director al Laboratorului de Chimie Coordinativă la Universitatea din Strasbourg. De asemenea au susţinut conferinţe personalităţi marcante ale cercetării chimice din România: profesorii Marius Andruh şi Vasile Pârvulescu de la Universitatea Bucureşti, profesorul Bogdan Simionescu, directorul Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iaşi şi profesorul Ion Grosu de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj.

În acest an, pe 24 iunie, ciclul a continuat cu prelegerea „Cum interacţioneză grupele funcţionale? Studii pe [m,n] Ciclofani” susţinută de profesorul Henning Hopf de la Universitatea Tehnică Braunschweig din Germania. Această conferinţă se înscrie şi în ciclul „Prelegerile Neniţescu-Criegge” organizate în cadrul unei convenţii între Academia Română şi Gesellschaft Deutscher Chemiker. Lucrările simpozionului au fost conduse de preşedintele colegiului de redacţie al Revistei de Chimie, dr. Petru Filip, director al Centrului de Chimie Organică „Costin D. Neniţescu” al Academiei Române. Pe lângă prelegerea menţionată, profesorul Ionel Haiduc, preşedinte al Academiei Române, a făcut o prezentare succintă despre ciclul de conferinţe Neniţescu-Criegge, iar profesorul Sorin Ioan Roşca, Universitatea „Politehnica” din Bucureşti, preşedinte al Societăţii de Chimie din România, a reamintit pe scurt istoria colaborării ştiinţifice dintre profesorii Costin D. Neniţescu şi Rudolf Criegge, colaborare legată de unul dintre cele mai fierbinţi subiecte ale vremii – chimia ciclobutadienei.

Iniţiatorul ciclului de conferinţe este societatea Biblioteca Chimiei. Societatea este o bibliotecă publică specializată în domeniul chimiei, unică prin volumul şi calitatea fondului documentar. Accesul este gratuit la cele 44.000 de volume ale colecţiei de monografii, tratate şi enciclopedii specializate precum şi la cele 930 de titluri de reviste de specialitate. Biblioteca deţine şi singura colecţie completă din ţară a revistei de rezumate Chemical Abstracts, colecţie care începe cu numărul 1 din anul 1 (1907).

Revista de Chimie editată de societate a ajuns în ultimii ani să îşi dubleze valoarea coeficientului de impact ISI, fiind astăzi cea mai bine cotată revistă specializată în chimie din România.

Syscom 18, acţionar principal al societăţii Biblioteca Chimiei, având domeniul principal de activitate legat de automatizări industriale şi sisteme de măsură cu multiple aplicaţii în domeniul chimiei, este sponsorul unic al acţiunii an de an. Această sponsorizare a făcut posibilă invitarea unor personalităţi de marcă şi de asemenea desfăşurarea ultimelor cinci ediţii ale conferinţei în condiţiile excelente oferite de sala „Le Diplomate” a hotelului Athénée Palace Hilton.

——————————————————————————————————————————————–

Syscom18 in sprijinul cercetarii stiintifice

Exista in Romania proiecte de sustinere a cercetarii stiintifice dincolo de dificultatile cu care se confrunta acest domeniu la nivel national. Iar in spatele lor se afla o companie a carei legatura cu lumea stiintifica este mai degraba una de suflet si de traditie. Este vorba despre o companie de automatizari si sisteme de masura, Syscom18, al carei presedinte a decis, acum 14 ani, sa se implice activ in sustinerea unei institutii stiintifice si a proiectelor asociate acesteia: Biblioteca Chimiei, in cadrul careia se editeaza doua reviste de specialitate, si un eveniment anual singular in Romania si Europa de Sud-Est – Conferintele de Chimie Contemporana.

“Ceea ce ne propunem prin sustinerea acestor proiecte stiintifice este sa valorificam potentialul pe care Romania il are la nivelul cercetarii in domeniul chimiei si totodata sa tragem un semnal de alarma pentru a readuce statutul de cercetator la locul cuvenit. Din pacate, libertatea de actiune si motivatia cercetatorilor romani sunt uneori infranate de subfinantarea proiectelor. Noi am fost printre putinii care au inteles ca o cercetare de succes necesita in primul rand o concentrare a eforturilor pe toate planurile.”, considera Ion Andronache, presedintele companiei Syscom18.

Va propunem sa aflati mai multe despre fiecare proiect in parte in seria de articole pe care le vom publica in perioada urmatoare.

Tot cu ocazia Anului Internațional al Chimiei, Banca Națională a României (BNR) a pus în circulație, în scop numismatic, o monedă de argint cu această temă. Reversul monedei înfăţişează portretul profesorului Costin D. Neniţescu şi inscripţia în arc de cerc „COSTIN NENIȚESCU“; sub portret, sigla Anului Internaţional al Chimiei 2011; în dreapta, anul aniversar „2011“ şi o compoziţie care sugerează un experiment, simbolul atomului şi formulele a doi compuşi chimici sintetizaţi de Costin Neniţescu; la exterior, inscripţia în arc de cerc „ANUL INTERNAȚIONAL AL CHIMIEI“.

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.