Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Și Dislexicii Programează! pe 6 octombrie 2018- Ziua Conștientizării Dislexiei

0

Și dislexicii programează, un eveniment ce marchează 6 octombrie- Ziua Conștientizării Dislexiei
București- 5 octombrie 2018 – Octombrie este luna internațională a conștientizarii dislexiei. Cu această ocazie, Asociația Edulier organizează, pentru al treilea an consecutiv, un eveniment dedicat acestei cauze.
În data de 6 octombrie 2018 ( Ziua Internațională a Dislexiei), în intervalul 10.00 – 13.00, la Centrul Edulier din str Gral Ion Florescu nr 6, sector 3, va avea loc primul eveniment de programare în limba română – Și dislexicii programează!

Evenimentul ”Și dislexicii Programează!” este finanțat cu ajutorul inițiativei Meet and Code, susținută la nivel european de compania SAP. Meet and Code este coordonată de Haus des Stiftens gGmbH și rețeaua TechSoup Europe în 22 de țări europene și susține evenimente de tehnologie și programare desfășurate în timpul Europe Code Week. Participarea copiilor la eveniment este gratuită.

Programarea se va face, pentru prima dată în țara noastră, în limba română, prin intermediul platformei Ghidul Țestoasei, platformă realizată de Bogdan Ionescu, student la Universitatea din Manchester, Mechatronics. Tehnic, platforma Ghidul Țestoasei este scrisă în limbaj JavaScript cu p5.js library și are peste 200 linii de cod, în prima sa versiune.

” În România, 3 copii dintr-o clasă de 20 au o tulburare specifică de învăţare. An de an ne preocupă marcarea zilei dislexiei și diseminarea informației despre aceste tulburări către publicul larg. Însă ne dorim și evidențierea punctelor tari ale copiilor dislexici. Programarea este unul dintre ele și poate deveni cariera unui copil dislexic. Ne bucură că suntem parteneri Europe Code Week și îi putem învăța programare pe cei mici direct în limba română și adaptat lor, prin intermediul platformei Ghidul Țestoasei” – a declarat Cristiana Ionescu, fondatorul Edulier

Despre dislexie
Copiii dislexici au nevoie de suportul nostru. Ei acumulează cunoștințe prin metode diferite de învățare, se tem de greșeli și critici, își pierd încrederea în ei și lumea lor se răstoarnă atunci când sunt nevoiți să citeasca în fața clasei.  Sunt copii inteligenți și creativi care merită tot sprijinul pentru a-și atinge potențialul și pentru a deveni tot ceea ce visează.
Asociația Edulier a deschis pe 7 aprilie 2016, Centrul pentru copii cu tulburări de învățare (dislexie, disgrafie, discalculie-TSI). De atunci, peste 330 de copii și familiile lor ne-au trecut pragul. Partenerii noștri sunt CMBRAE, Inspectoratul Școlar Ilfov, dar și multe alte instituții publice sau private interesate de progres în această arie.
Potrivit estimărilor științifice, dislexia are o incidență de 5% – 12% din populația europeană.
În ianuarie 2016, Parlamentul României a completat Legea educației naționale cu o prevedere ce vizează persoanele cu tulburări de învățare (TSI-dislexia, disgrafia, discalculia)..
Nu există nicio legătură între gradul de inteligență, efortul individual, poziția socio-economică și prezența dislexiei mai mult, mulți dislexici excelează în domenii precum, arhitectură, inginerie sau arte creative. Dintre dislexicii ajunsi celebri mentionam sir Richard Branson, Agatha Christie, Steven Spielberg, Walt Disney, Tom Cruise,etc. Marcarea acestei zile, face parte dintr-un program mai amplu de intervenție in dislexie implementat de asociatia Edulier..
Despre Centrul EDULIER
Metodele de terapie educațională folosite în Centrul EDULIER pentru copiii cu TSI:

  • Terapia cu animale, susținută de Animax, ce presupune includerea unui animal în planul de terapie/învățare, acesta având beneficii dovedite științific, precum: îmbunătățirea relațiilor sociale, reducerea nivelului de stres, creșterea răbdării, reechilibrare emoțională, îmbunătățirea capacității de a fi responsabil, îmbunătățirea limbajului non-verbal. 4 căței și 1 pisică( singura din România)  sunt profesori cu codiță pentru ce mici. Pentru copiii cu TSI  s-a arătat că lucrul cu animale crește cu 65% șansele de recuperare. ( www.profesoricucodița.ro)
  • Ateliere de art-terapie-copiii își exprimă emoțiile, trăirile, temerile și dorințele, sub atenta coordonare a unui terapeut ce încurajează exprimarea liberă, spontană, într-o atmosferă degajată, în care copilul se simte protejat și în siguranță.
  • Terapie educațională în sala digitală interactivă, susținută de Telekom România, reprezintă cel mai potrivit mod de a ajuta copiii cu TSI să învețe prin implicare şi interactivitate, facilitare grafică şi stimulare pe suprafețe vizuale și tactile.
  • Terapia prin platforma LEXY- prima platformă online în limba română dedicată terapiei recuperatorii în dislexie- dublu premiată a Galei Societății Civile 2018

Mai multe detalii despre activitatea Edulier găsiţi pe pagina de Fecebook Edulier sau Centrul Edulier şi pe site-ul http://www.edulier.ro.
Despre Edulier
Edulier ( www.edulier.ro)  este o asociație non-profit ce are, de 11 ani,  în centrul preocupărilor sale educația. Astăzi, Edulier înseamnă 12 proiecte implementate  în beneficiul comunității, 50 de voluntari implicați, 100% voluntariat, peste 18.000 ore de voluntariat, peste 2500 copii care au primit daruri de Crăciun, ajutor de Paște, trimiși înapoi la școală, participanți la tabere de vară sau terapie educațională de recuperare în TSI. Ne derulăm programele și atelierele non-formale în Corbeanca, Periș, Buriaș, Bălteni, Brătulești, Otopeni, Balotești ( Ilfov), Daia ( Giurgiu), Ciocănești ( Dâmbovița), Liveni și Timuș ( Botoșani), Tătărăștii de Jos și Lada ( Teleorman) și București. Edulier a deschis în 2016 primul Centru de terapie educațională pentru copii cu TSI (dislexie, discalculie, disgrafie) din România.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.