Șezătoarea – un pas spre dezvoltarea durabila a satului românesc

0

Șezătorile sunt o activitate obișnuită în puținele satele care mai păstrează tradiția.  Pentru cât timp va mai rămâne însă acest obicei viu când lipsurile materiale din spațiul rural și globalizarea fac tradiția să pară demodată și lipsită de valoare?

Cel mai nou proiect al Asociației Village Life,  “Șezătoarea”, a ajuns în finala Social Impact Award intuind și demonstrând că acestă activitate, care face parte în mod natural din viața comunității rurale, le poate aduce sătenilor venituri în plus făcându-i în același timp mândrii de moștenirea culturală neprețuită pe care încă o dețin.

Prima șezătoare organizată cu sprijinul Village Life a avut loc în aprilie acasă la tanti Maria Dilimoț, în Pietriceaua, județul Prahova. Tanti Maria și-a dorit și a reușit să construiască în curtea casei sale un muzeu care să celebreze și să păstreze vii portul și îndeltnicirile tradiționale. Noi, cei de la Village Life, am descoperit-o întâmplător și n-am făcut decât să punem în valoare ceea ce ea cu multă răbdare și determinare adunase de-a lungul anilor.

Peste 20 de orășeni au răspuns entuziasmați invitației Village Life de a-și petrece o zi cu tanti Maria, familia și vecinele sale din Pietriceaua, de a-și reaminti sau a practica pentru prima dată țesutul, cusutul sau torsul si de a cunoaște tradițiile, bucătăria, cântecele și dansurile locului.

Șezătoarea s-a bucurat și de atenția presei culturale, fiind surprinsă intr-un reportaj al Radio România Cultural, dar si de interesul Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală.

Toti participanții la șezătoare și-au exprimat recunostința față de tanti Maria, familia ei si famiiile vecine care au participat, prin donații care, în total, au depășit suma pe care familia Dilimot o câștiga într-o lună întreagă.

Premiul din competiția Social Impact Award ar permite extinderea acestui proiect în alte doua comunități care au potențialul cultural necesar și organizarea cu o frecvență lunară a șezătorilor.

Dacă și voi credeți în șansa satului românesc de a prospera și de a se dezvolta sustenabil prin punerea în valoare a patrimoniului său cultural, votați proiectul Șezătoarea – cu un singur click in dreptul lui, aici socialimpactaward.net/romania/community-voting

Detalii și în clipul de aici

Noi va asteptam la sezatori – care sa ne aduca aminte, deopotriva orasenilor si satenilor, ca specificul nostru rural are valoare, chiar  si (sau poate mai ales) intr-o lume globalizata.

 
Sezatoarea | Social Impact Award 2012 Finalist

Vezi mai multe video din calatorii

Despre autor

avatar

Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de peste 3.000 de membri în București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țări. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.