Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Sesiuni de consiliere în antreprenoriat şi TIC pentru comuna Brăhăşeşti

0

Proiectul ”Cooperare interetnică pentru comuna Brăhășești”, implementat de Asociația Romano ButiQ, împreună cu Fundația Toflea și Consiliul Local Brăhășești, are ca obiectiv general contribuţia la dezvoltarea comunităţii rurale interetnice Brăhăşeşti, pe plan social şi economic, prin implicarea membrilor comunităţii în procesul de dezvoltare locală şi prin încurajarea dialogului intercultural. Cu scopul de a dezvolta abilităţile de planificare şi implementare a unor afaceri şi utilizare corectă a software-urilor necesare, în perioada 25-26 septembrie şi 1-3 octombrie, la căminul cultural din Brăhăşeşti s-au desfăşurat două sesiuni de consiliere în antreprenoriat şi utilizarea calculatorului (TIC) pentru 45 de oameni interesati să-si dezvolte abilitatile antreprenoriale şi informatice. Participanţii au avut ocazia să înveţe lucruri noi şi să-şi consolideze informaţiile deja avute, sub îndrumarea celor doi traineri: Diana Turcitu (pentru utilizarea calculatorului) şi Orlando Neagoe (la cursul de antreprenoriat).

Antreprenoriat 2

Fiind creată o veritabilă atmosferă de incubator de afaceri, ideile au prins formă datorită interesului manifestat şi a lucrului în echipe. Cu toate că învăţarea s-a realizat prin tehnica exerciţiului şi a simulării, echipele s-au arătat interesate să aplice, în curând, rezultatele muncii lor, în realitate. În cele 5 zile cursantii au învăţat să elaboreze un plan de afaceri, să estimeze costurile pentru lansarea unei afaceri, să estimeze riscurile care pot interveni şi să găsească soluţii pentru dezvoltarea ideii. Totodată, aceştia au învăţat cum să lucreze un buget într-un document Excel, cum să calculeze şi cum să-şi planifice cheltuielile.
Cursanţii s-au arătat încântaţi de funcţiile diverse pe care pachetul Office le oferă, cunoaşterea utilizării lui, chiar şi la nivel de începător, fiind un deschizător de orizonturi şi o bună modalitate de trecere la stilul formal al documentelor pe care aceştia le întocmesc de obicei.

Viziunea Romano Butiq şi a partenerilor săi, atunci când vine vorba de creşterea şi dezvoltarea comunităţilor este una în care beneficiarul este mai degrabă partener de lucru, unde soluţiile sunt posibile şi generează sustenabilitate doar prin implicarea directă a persoanelor cărora le este dedicat proiectul, în cazul de faţă, cetăţenii comunei Brăhăşeşti. Ştim că nu există soluţii de-a gata, iar cheia procesului de dezvoltare comunitară este împuternicirea membrilor comunităţii şi determinarea acestora să se implice şi să contribuie la găsirea de soluţii şi genererea de schimbare socială pozitivă, să participe activ la viaţa comunităţii şi la dezvoltarea ei. Finanțarea de care beneficiază proiectul este în valoare de 74.700 € pe o durată de 18 luni.

Proiectul ”Cooperare interetnică pentru comuna Brăhăşeşti” este finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.