Servicii pentru persoanele care suferă de Alzheimer sau alte tipuri de demenţă

0

In România există aproximativ 200.000 cazuri de persoane diagnosticate cu Alzheimer, din care numai  10%-15% beneficiază de tratament. Diagnosticul bolii se face în mod frecvent în stadii tardive, perioada de supravieţuire de la momentul stabilirii diagnosticului fiind de aproximativ 3 ani şi jumătate.

De peste 25 de ani, sistemul de îngrijire s-a schimbat radical în lume prin crearea de servicii suport pentru cei aflati în stadiul incipient al bolii, familie sau îngrijitori. In România nu s-a dezvoltat o reţea de servicii pentru că, în primul rând, nu există ideea necesităţii diagnosticării bolii şi nici concepţia continuitătii evaluării şi îngrijirii persoanei suferinde. După datele evaluării Societăţii Române de Alzheimer, pentru primele 6 stadii ale bolii (dintr-un total de 7, conform Scalei Functionale Reisberg), în România nu există niciun serviciu de îngrijire specializat de tip comunitar.

caritas rosu

Asociaţia Caritas Alba Iulia – Asistenţă Medicală şi Socială, în parteneriat cu Asociaţia Four Change, anunţă lansarea proiectului „Dezvoltăm reţele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale în România”.

In cadrul proiectului:

–          Cel puţin 30 de persoane care suferă de Alzheimer sau alte tipuri de demenţă vor beneficia de îngrijire şi supraveghere permanentă prin crearea unui nou serviciu de îngrijire şi asistenţă

–          30 de persoane – îngrijitori, asistenţi sociali din Covansa, Harghita, Mureş vor fi instruiţi şi pregătiţi pentru a furniza asistenţă permanentă

–          40 de persoane, apartinători ai persoanelor beneficiare, vor fi instruite pentru a înţelege ce înseamnă demenţa, în vederea asigurării unei relaţii cât mai bune între membrii familiei

–          1500 de persoane din 30 de comune şi sate din judeţele Ilfov, Buzău, Giurgiu şi Călăraşi vor fi informate despre  serviciile sociale, ingrijirea la domiciuliu şi beneficiile acestora la nivel comunitar

In decursul celor 14 luni de desfăşurare a proiectului vor mai fi promovate modele de bune practici şi exemple de succes obţinute în regiunea Centru în contractarea serviciilor sociale şi înfiinţarea de servicii de îngrijiri la domiciliu în 4 judeţe din sudul şi sud-estul României şi în rândul a peste 70 de autorităţi, ONG-uri şi grupuri de iniţiativă.

Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014 cu suma nerambursabilă 149.990 Euro, în cadrul Fondului ONG în România. Perioada de implementare a proiectului este: 1 martie 2015 – 30 aprilie 2016.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează