Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Servicii pentru persoanele care suferă de Alzheimer sau alte tipuri de demenţă

0

In România există aproximativ 200.000 cazuri de persoane diagnosticate cu Alzheimer, din care numai  10%-15% beneficiază de tratament. Diagnosticul bolii se face în mod frecvent în stadii tardive, perioada de supravieţuire de la momentul stabilirii diagnosticului fiind de aproximativ 3 ani şi jumătate.

De peste 25 de ani, sistemul de îngrijire s-a schimbat radical în lume prin crearea de servicii suport pentru cei aflati în stadiul incipient al bolii, familie sau îngrijitori. In România nu s-a dezvoltat o reţea de servicii pentru că, în primul rând, nu există ideea necesităţii diagnosticării bolii şi nici concepţia continuitătii evaluării şi îngrijirii persoanei suferinde. După datele evaluării Societăţii Române de Alzheimer, pentru primele 6 stadii ale bolii (dintr-un total de 7, conform Scalei Functionale Reisberg), în România nu există niciun serviciu de îngrijire specializat de tip comunitar.

caritas rosu

Asociaţia Caritas Alba Iulia – Asistenţă Medicală şi Socială, în parteneriat cu Asociaţia Four Change, anunţă lansarea proiectului „Dezvoltăm reţele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale în România”.

In cadrul proiectului:

–          Cel puţin 30 de persoane care suferă de Alzheimer sau alte tipuri de demenţă vor beneficia de îngrijire şi supraveghere permanentă prin crearea unui nou serviciu de îngrijire şi asistenţă

–          30 de persoane – îngrijitori, asistenţi sociali din Covansa, Harghita, Mureş vor fi instruiţi şi pregătiţi pentru a furniza asistenţă permanentă

–          40 de persoane, apartinători ai persoanelor beneficiare, vor fi instruite pentru a înţelege ce înseamnă demenţa, în vederea asigurării unei relaţii cât mai bune între membrii familiei

–          1500 de persoane din 30 de comune şi sate din judeţele Ilfov, Buzău, Giurgiu şi Călăraşi vor fi informate despre  serviciile sociale, ingrijirea la domiciuliu şi beneficiile acestora la nivel comunitar

In decursul celor 14 luni de desfăşurare a proiectului vor mai fi promovate modele de bune practici şi exemple de succes obţinute în regiunea Centru în contractarea serviciilor sociale şi înfiinţarea de servicii de îngrijiri la domiciliu în 4 judeţe din sudul şi sud-estul României şi în rândul a peste 70 de autorităţi, ONG-uri şi grupuri de iniţiativă.

Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014 cu suma nerambursabilă 149.990 Euro, în cadrul Fondului ONG în România. Perioada de implementare a proiectului este: 1 martie 2015 – 30 aprilie 2016.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.