Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Sense Internațional România sărbătorește 15 ani de proiecte în beneficiul copiilor cu surdocecitate!

0

Simțurile sunt cele care ne ajută să ne raportăm la tot ce se întâmplă în jurul nostru, ne arată încotro să mergem și cum percepem lumea. 90% din informația pe care o primim, o primim prin văz și prin auz.

Imaginează-ți, măcar pentru o clipă, cum ar fi viața ta dacă ai avea atât probleme de vedere, cât și probleme de auz. Cu singuranță ai avea mari dificultăți de comunicare, orientare și acces la informație.

Ce este surdocecitatea?

Deși pare un termen greu de înțeles, surdocecitatea poate fi explicată simplu, fără termeni medicali – deficiență de văz și auz. La auzirea cuvântului surdocecitate, mulți cred că vorbim despre oameni care nu văd și nu aud deloc.  Într-adevăr, există și astfel de cazuri, însă ele sunt rare. Cele mai multe persoane cu surdocecitate prezintă o combinație de deficiențe de văz și auz, cu diferite grade de manifestare.

Surdocecitatea este o deficiență multisenzorială gravă, de cele mai multe ori asociată și cu alte tipuri de deficiențe.

Realizari Sense International Romania

Ce a realizat fundația în toți acești ani?

Povestea Sense Internațional România este povestea copiilor cu surdocecitate.

Programele Sense Internațional România vizează intervenția timpurie la nou-născutul cu deficiențe senzoriale (în București, Oradea, Timișoara și Iași), o educație adecvată pentru copilul cu surdocecitate (în 16 școli speciale) și servicii vocaționale pentru tinerii cu surdocecitate (în Arad, București, Buzău, Focșani, Galați, Iași și Timișoara).

De-a lungul anilor, SIR a facilitatat screening-ul auditiv a peste 90.000 de nou-născuți, testarea vizuală a peste 15.000 de copii mici, servicii de intervenție timpurie pentru 190 de nou-născuți, educație adecvată pentru 500 de elevi cu surdocecitate, servicii vocaționale pentru 80 de tineri, instruirea a 190 de profesori psihopedagogi în domeniul surdocecității, 10 dintre ei devenind traineri naționali în surdocecitate. În plus, ca rezultat al eforturilor de lobby și advocacy, legislația recunoaște surdocecitatea ca dizabilitate distinctă din 2006.

“Ne place să spunem că am trăit 15 ani cu sens alături de acești copii, părinții lor, medicii și terapeuții care i-au îngrijit, autoritățile locale și naționale, reprezentanții școlilor partenere și mulți alții care au avut încredere în ceea ce facem noi. Ne dorim să creștem în continuare și să avem un impact mai mare în viața copiilor și tinerilor cu surdocecitate din România, care merită șansa unui viitor mai bun. ”, afirmă Cristiana Salomie, Director al Sense Internațional România.

Domnul Vasile Adamescu, persoană cu surdocecitate (total lipsită de vedere și de auz), membru în Consiliul Director al Sense Internațional România, spune:

“Odată cu trecerea anilor, în România s-au schimbat multe lucruri în domeniul surdocecității. Dacă atunci când începusem școala eram considerat orb surdomut, acum sunt considerat persoană cu surdocecitate. Instituțiile statului au înțeles că persoanele cu sordocecitate trebuie tratate aparte de celalalte dizabilități. Desigur, mai sunt multe lucruri de pus la punct. Acum există multe clase speciale în care învață elevii cu surdocecitate, ateliere protejate în care pot munci, specialiști care pot sa îi îndrume. Societatea începe încet, încet ăa ne accepte, să ne considere mai importanți decât ne considerau înainte.

Încercăm, alături de Sense International Romania și de specialiștii din țara noastră să facem cât mai multe lucruri bune pentru această categorie de persoane. Este foarte important să identificăm copiii cu surdocecitate și să-i educăm încă de mici pentru a reuși să devină oameni utili societății. ”

Mai multe detalii despre activitatea Sense Internațional România puteți găsi pe www.surdocecitate.ro, unde puteți susține proiectele pe care le desfășoară.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.