Selecţie pentru Programul Delegat de Tineret la Naţiunile Unite

0

Ministerul Tineretului şi Sportului organizează selecţia pentru Programul Delegat de Tineret la Naţiunile Unite, pentru sesiunea 68, a Adunării Generale ONU, din luna septembrie 2013. În urma procesului de selecţie, din partea României vor fi trimişi doi tineri, băiat şi fată. 

 

Criteriile de eligibilitate pentru intrarea în competiţie sunt următoarele: “Delegat de tineret la Națiunile Unite” poate fi orice tânăr cu cetăţenie română, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani. Sunt consideraţi eligibili şi tinerii care la data aplicaţiei nu au împlinit 18 ani, dar vor împlini această vârstă până la 15 septembrie 2013. De asemenea, sunt consideraţi eligibili şi tinerii care până la 15 septembrie 2013 nu vor împlini 26 de ani. Aplicanţii trebuie să fi petrecut cel puţin 1 an din ultimii 3 in România. Cunoaşterea fluentă a limbii engleze şi/sau franceză este o condiţie obligatorie pentru participarea la competiţie. Să fi dezvoltat inițiative de proiecte proprii locale/naționale/internaţionale în domeniul tineretului.

un youth romaniaCandidatul trebuie să fie tânăr cu vocaţie de lider, cu experienţă relevantă în activităţi internaţionale şi de reprezentare pe plan extern şi experiență în domeniul activității politicilor pentru tineret (participări la conferințe, forumuri, seminarii etc). Trebuie să dea dovadă de consecvență și coerență în domeniul activităților de tineret. Cunoaşterea aprofundată a contextului internaţional: globalizare economică și politică, provocările globale (schimbarea climatică, Obiectivele de Dezvoltarea ale Mileniului, dezvoltare sustenabilă, migrație etc.), modalitatea de funcţionare a ONU, cu accent pe problematica ECOSOC (Comisia pentru Dezvoltare Socială), precum si pe problematica drepturilor omului, tratată la nivelul Adunării Generale a ONU şi a Comisiei a III-a. Abilități de cooperare, relaționare și negociere dovedite; Gândire contextuală: să dovedeasca capacitatea de a integra inițiativele sale în cadrul priorităților identificate de politicile pentru tineret, la nivel național și internațional. Asigură transferul de cunoștințe și consiliere, timp de cel puțin 6 luni calendaristice de la întoarcerea în ţară.

Procesul de selecţie a candidaţilor

Aplicanţii vor completa dosarul de candidatură, în perioada 19 – 31 iulie 2013, iar dosarul va cuprinde: Formular de înscriere; Un CV al candidatului; Un eseu de maxim 1000 de cuvinte în limba engleză sau franceză (Font: Times New Roman; Mărime 12; Spaţiere 1,5) cu o tematică aleasă în concordanţă cu priorităţile naţionale în domeniul tineretului – aşa cum sunt ele menţionate în politicile pentru tineret şi contextualizate în problematica internaţională (atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, problematica globalizării, mobilitate transfrontalieră, stimularea implicării tinerilor cu dizabilităţi sau cu oportunităţi reduse, antreprenoriat, dialog intercultural, recunoaşterea educaţiei non-formale, includerea socială a tinerilor dezavantajaţi, cetăţenie activă – participare la viaţa comunităţii, rolul sectorului neguvernamental in incluziunea socială a tinerilor); O scrisoare de recomandare din partea unui superior ierarhic, a unui diplomat, a unei personalităţi relevante sau a unui cadru didactic universitar –  semnată, ştampilată (acolo unde se impune) şi scanată.

Formularul de înscriere poate fi descărcat accesând următorul link:

http://www.mts.ro/documente/diverse/FORMULAR%20INSCRIERE%20ONU.doc

Toate aceste documente sunt trimise într-un singur e-mail – de preferinţă arhivat, la adresele: madalina.tomescu@mts.ro, mihai.sebe@mts.ro.

Toti candidaţii vor primi un e-mail de confirmare în urma primirii aplicaţiilor. După data de 31 iulie 2013, ora23:59, ora României, nicio candidatură transmisă nu mai este considerată validă. Necompletarea unei componente sau nerespectarea normelor legate de formatul acestora duce la descalificarea aplicantului.

Bibliografie minimală: materialele pertinente problematicilor menţionate mai sus pot fi găsite pe site-ul: www.un.org

Partenerii proiectului 

Ministerul Afacerilor Externe

Asociația Tineretul ONU din România

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.