Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Scurtmetraj UNICEF despre formele subtile ale discriminării copiilor, lansat la TIFF

0

 În cadrul TIFF 2018, UNICEF a prezentat în premieră scurtmetrajul ”Adela”. Materialul bazat pe un caz real soluționat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) arată cum se insinuează discriminarea în medii familiare, acolo unde copiii ar trebui să fie protejați și să învețe ce înseamnă diversitatea și toleranța.

Discriminarea poate veni sub diverse forme și, de multe ori, fără intenție, dar efectele sunt aceleași. Copiii rămân marcați pe viață. De aceea, cadrele didactice trebuie să fie pregătite să lucreze cu copii cu (diz) abilități diferite fără să cadă în capcana discriminărilor. Totodată, profesorii și părinții trebuie să își unească eforturile pentru copii și să dea același mesaj despre importanța diversității și a toleranței”, spune Gabriel Vockel, Reprezentant Adjunct UNICEF în România.

Filmul, în regia lui Marius Olteanu, chestionează măștile și efectele discursului discriminator, prin oferirea unor perspective multiple asupra aceleiași povești.

Plasat într-o școală ca oricare alta, construit simplu și subtil, scurtmetrajul devine pretext de meditație și conștientizare a discriminărilor pe care tindem să le trecem cu vederea. Și a efectelor care marchează pe viață.

Din distribuția acestuia fac parte Cristian Popa, Rodica Lazăr, Nicoleta Lefter, Ioana Flora, Ciprian Nicula, Ana Kunst – fetita ADELA și Teodora Maria Raduță.

La fel ca filmele de tip docu-drama dezvoltate de UNICEF în 2017, ”Adela” atrage atenția asupra faptului că oricine poate discrimina și poate fi discriminat și că primele victime ale discriminării sunt întotdeauna copiii.

Despre UNICEF în România

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează împreună cu Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor şi a guvernelor.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.