Scrisoare deschisa CMR catre Presedintele si Prim-Ministrul Romaniei: Mafia lemnului si a MHC-urilor ataca membri ai societatii civile :(

0

Sursa: comunicat de presa Coalitia pentru Mediu       

  Nr. înreg. 70 / 27.05.2015

Către,

            Klaus Johannis, Președinte al României

            Victor Ponta, Prim-Ministru al României

SCRISOARE DESCHISĂ

Mafia lemnului și a MHC-urilor atacă membri ai societății civile!

Stimate domnule Președinte Klaus Johannis,

Stimate domnule Prim – Ministru Victor Ponta,

Coaliția pentru Mediu din România vă solicită să luați măsuri urgente pentru a garanta securitatea membrilor societății civile din România și pentru a combate agresiunea unor investitori și infractori împotriva activiștilor de mediu.

Incidentele care au avut loc pe malurile Râului Alb, județul Hunedoara, în care au fost agresați fizic o jurnalistă din Germania și colegul nostru Gabriel Paun, președinte al Asociației pentru Protecția Mediului Agent Green, arată masura în care instituțiile statului român, pe care le conduceți, își îndeplinesc atribuțiile. Acestea nu fac altceva decât să contribuie la menținerea unui climat mafiot în rândul unor investitori, care reactionează prin metode violente și care nu consideră să se supună legilor României și își permit orice. Incidentul a avut loc din simpla cauză că membrii societății civile documentau construcția microhidrocentralei de pe Râul Alb, o crimă de mediu, una din multele pe care societatea civilă încearcă să le limiteze, chiar fără ajutorul instituțiilor statului.

Colegul nostru, Gabriel Păun, se află în spital cu multiple leziuni corporale. O altă persoană a căzut victimă a  atacului barbar al angajaților firmei ABI Automotion SRL, fiind accidentat în timp ce șoferul jurnalistei încerca să fugă din această ambuscadă. Suntem alături de suferința amândurora și considerăm că sunt victime ale:

 • agresorilor implicați
 • firmei constructorare a microhidrocentralei ABI Automotion SRL
 • instituțiilor abilitate de la nivel local
 • clasei politice care întreține un climat de ură la adresa activiștilor ecologiști.

Vă solicităm să condamnați public faptele descrise mai sus și să demarați toate măsurile pentru identificarea, prinderea agresorilor și tragerea lor la răspundere pentru actele de violență comise în data de 24.05.2015.

Vă solicităm să luați în considerare climatul de nesiguranță creat și să garantați integritatea fizică a tuturor celor care activează în organizațiile societății civile, precum și a jurnatiștilor care documentează infracțiunile de mediu din România și care, de altfel, nu fac decât să completeze prin activitățile lor lipsa de capacitate a instituțiilor statului.

De asemenea, solictăm controlul de urgență al tuturor autorizațiilor obținute pentru dezvoltarea proiectelor de microhidrocentrale pe râurile de munte din România și investigarea modalităților în care s-au obținut acestea, precum și întocmirea unui raport public cu privire la acestea.

În așteptarea unor măsuri urgente,

Coaliția pentru Mediu din România

Coaliția pentru Mediu din România este formată din 32 de organizații non-guvernamentale pentru protecția mediului, din toată țară:

 1. Asociația Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
 2. Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă “Alutus”
 3. WWF Romania
 4. FundațiaTerra Mileniul III
 5. Asociația “Floarea Reginei” Sinaia
 6. Asociația BioSilva
 7. Asociația Ecoteca
 8. Clubul de Cicloturism “Napoca”
 9. Asociația pentru Protecția Liliecilor din România
 10. Asociația ECOS Dolj
 11. Fundația Acțiunea Ecologică
 12. Asociația Ecologică TURISMVERDE
 13. Asociația Strawberrynet
 14. Asociația pentru Dezvoltare “DUNAREA DE JOS”, Calarăși
 15. Asociația Sighișoara Durabilă
 16. Viitor Plus
 17. Asociația Română de Permacultură
 18. Fundația Activity Reșița
 19. Asociația Mai Bine Iași
 20. Asociatța Salvați Dunărea și Delta
 21. Asociația GreenItiative
 22. Asociația AGENT GREEN
 23. Asociația Kogayon
 24. Asociația Natura Transilvaniei
 25. Asociația 2 Celsius
 26. Asociația Bankwatch România
 27. Fundația Eco-Civica
 28. Asociația MaiMultVerde
 29. Reper 21
 30. Ateliere fără Frontiere
 31. EcoBucovina
 32. Centrul Național pentru Producție și Consum Durabile

Sursa: comunicat de presa Coalitia pentru Mediu 

coalitia pentru mediu      

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează