Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Scrisoare deschisă: clarificări privind Roșia Montana

3

23, ianuarie 2015, Roșia Montană / sursa: comunicat de presa:  Alburnus Maior

Scrisoare deschisă către Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Domnule Președinte,

Proiectul de minerit cu cianuri propus la Roșia Montană este supus ultimei tentative de resuscitare, Gabriel Resources fiind în căutare de aliați. Acest lucru nu este deloc nou, istoricul avizării minei arătând deja că oficiali români de rang înalt au renunțat adesea prea ușor la apărarea interesului public și s-au îmbarcat în susținerea conducerii Gabriel Resources. Invitația la conciliere amiabilă transmisă de către compania minieră domniei voastre nu este un act de curtoazie al unui investitor de bună credință, ci doar o o formalitate necesară în avansarea unui eventual caz de arbitraj internațional. De altfel, această opțiune rămâne ultima resursă a managementului companiei de a oferi satisfacție investitorilor speculanți, în condițiile în care societatea românească respinge cu fermitate mineritul cu cianuri.

Declarația dumneavoastră recentă potrivit căreia “proiectul trebuie rediscutat, (…) așa cum a fost conceput, nu mi se pare potrivit”[1] nu face decât să realimenteze nemulțumirea opiniei publice, mai ales în contextul ultimatumului companiei. Nu putem să nu remarcăm similitudinea poziției dvs cu alte declarații sterile ce au iritat zecile de mii de cetățeni ce au ieșit în stradă pentru respectarea legii. În 2011, premierul Emil Boc declara că “proiectul Roșia Montană trebuie rediscutat”, în timp ce președintele Traian Băsescu susținea că “proiectul să înceapă cu renegocierea beneficiilor”[2]. Chiar și prim-ministrul Ponta a anunțat renegocierea cu succes în 2013[3]. Toate aceste luări de poziție au atras după sine menținerea pe linie de plutire a unui proiect neviabil şi profund nelegal, prin livrarea acestor infuzii nejustificate de optimism instituţional. Efectul implicit a constat în creșterea cotațiilor bursiere ale companiei.

Noua declaraţie a domniei voastre vine în contradicție cu declarațiile anterioare mult mai ferme pe care le-aţi făcut, precum: “De fapt, la Roşia Montană s-a pornit din capul locului cu stângul şi nu trebuie continuat pe aceeaşi cale. Nu putem fi de acord cu o tehnologie care poate să ducă la catas­trofe, cum s-a întâmplat zi­lele trecute în Canada”[4] (n.r. ruperea barajului de la Mount Polley în august 2014). Aceste afirmații au fost făcute în perioada de pre-campanie electorală când numeroși politicieni sunt predispuși să includă în discurs argumente agreate de alegători. Dar schimbarea tonului pune la îndoială încrederea cu care ați fost investit de societatea românească. Nu putem să nu ne întrebăm, dacă în schimbarea direcției discursului dvs., nu a cântărit semnificativ opinia consilierului Mihai Răzvan Ungureanu. Nu putem să nu ne întrebăm, dacă în schimbarea direcției discursului dvs., nu a cântărit semnificativ opinia consilierului Mihai Răzvan Ungureanu. Acesta invita încă din 2012 la renegocieri „până cand se atinge maximul de beneficiu posibil”[5].

Subliniem, domnule Preşedinte, că nu face parte din prerogativele funcției Domniei Voastre şi din a niciunei autorităţi publice, de altfel, să negocieze proiectul unui investitor privat, dat fiind aceea că toate condiţiile tehnice şi legale, precum şi posibilele beneficii ale statului sunt strict reglementate prin lege, autorităţile fiind doar în măsură să aprobe sau să respingă un proiect printr-o decizie administrativă strict bazată pe lege şi nu pe negociere. Societatea românească a sperat, prin alegerea dumneavoastră, la un aliat, care să aducă la lumină argumentele societății civile îndelung ignorate şi să impună respectarea fermă a legii. Vă reamintim deopotrivă că lupta anti-corupție, pe care o susțineți în mai toate declarațiile publice, nu va putea fi câștigată punând sub tăcere afacerea Roșia Montană, ci încurajând instituțiile statului să dea un răspuns solicitărilor formulate inclusiv către DNA[6], de anchetare a modului în care s-au acordat licențe și avize acestui investitor.

La aceste recente declarații se adaugă și întârzierea răspunsului promis celor peste 11.000 de cetățeni care v-au cerut sprijinul în respectarea legii la Certej, cel de-al doilea mare proiect cu cianuri din Transilvania. Vă atragem atenția că în acest caz, Inspectoratul de Stat în Construcții a confirmat[7] nelegalitatea autorizațiilor de construire emise.

Invitația lansată primului-ministrul Ponta de a renegocia nu vă face cinste în condițiile în care acesta este susținător declarat al distrugerii Roșiei Montane. Mulți dintre noi se întreabă dacă aceste declarații nu reprezintă un prim semnal de cedare în fața amenințărilor instrumentate de Gabriel Resources. Vă reamintim că ultima “negociere” purtată de prim-ministrul Victor Ponta cu societatea Gabriel Resources a avut drept rezultat o propunere legislativă dedicată companiei miniere şi prin care nu mai puţin de 20 de acte normative aplicabile în domeniu se declarau inoperante în cazul proiectului, admitându-se chiar derogari de la prevederi constituţionale.

Vă asigurăm domnule Președinte, că nu suntem dispuși ca viitorul Roșiei Montane să redevină subiect de negociere sau tergiversare instituțională și vă solicităm să vă clarificați neîntârziat punctul de vedere.

Cu respect,

Eugen David

Președinte Alburnus Maior


[1] http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-19171977-klaus-iohannis-despre-rosia-montana-proiectul-trebuie-rediscutat-asa-cum-fost-conceput-nu-pare-potrivit-exploatarea-gazelor-sist-tara-noastra-nu-mai-este-zona-rentabilitatii.htm

[2] http://stirileprotv.ro/stiri/politic/basescu-proiectul-rosia-montana-sa-inceapa-rezerva-de-aur-a-bnr-trebuie-sa-ajunga-la-200-tone.html

[3] http://www.dcnews.ro/ponta-romania-ia-75-din-exploatarile-rosia-montana-am-renegociat-contractul_360907.html

[4] http://www.formula-as.ro/2014/1131/spectator-38/klaus-johannis-presedintele-trebuie-sa-i-aduca-me-reu-impreuna-pe-cei-responsabili-putere-si-opozitie-in-vederea-unui-consens-asupra-marilor-probleme-ale-tarii-18140

[5] http://www.romaniatv.net/mru-sustine-rosia-montana_96742.html#ixzz3Pdi1m4my

[6] http://www.gandul.info/politica/proiectul-guvernului-privind-rosia-montana-a-fost-respins-comisia-speciala-sesizeaza-dna-si-parchetul-11663444

[7] http://miningwatch.ro/stiri/certej-confirmare-oficiala-a-ilegalitatii-autorizatiei-de-construire/

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

3 comentarii

 1. avatar

  Sunt curioasa, finlandezii cum de folosesc acelasi procedeu, ba chiar cu cantitati mai mari de cianura si nu au nimic. De ce la noi ar fi o problema cand la ei nu e?

 2. avatar

  Exploatarea nu a inceput datorita unor ONG-uri sponsorizate de altii interesati si din cauza faptului ca avem niste politicieni fricosi, care au crezut ca vor pierde alegerile daca vor aproba acest lucru. Iata ca le-au pierdut iar Iohannis sper sa dea dovada de intelepciune, sa gireze pornirea investitiei.

 3. avatar
  ION din diaspora on

  Postacii RMGC /GR apar ca ciupercile imediat ce apare un articol care nu e favorabil proiectului lor. Sub parerile „sincere” ai unor cititori oarecare, sunt camuflate interesele meschine ale unei companii haine care nu da doi bani pe Romania si sanatatea noastra. Ce nu inteleg ei, e ca romanii au iesit – si vor iesii iara in strada daca e nevoie – nu pentru redeventa sau profit, ci penru faptul ca nu vrem exploatarea cu cianuri pe teritoriul tarii. Ma intreb ELENA daca ai locui cu familia in aval de Certej sau la Abrud, daca ai „n-ai mai avea nimic” impotriva. Nici o tara nu a prosperat din exploatarea aurului, nici Romania nu o va face. Au ramas cu lacurile de cianura si visteria goala si o clasa politica corupta.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.