Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Şcoala după Şcoală, un program esențial în combaterea sărăciei și a părăsirii timpurii a şcolii

0

Sărăcia are consecințe pe termen lung, cele mai multe dintre acestea ireversibile: îngrădind dreptul copiilor la educație, sărăcia își va pune amprenta pe felul în care o societate înțelege, prin politicile publice pe care le asumă, să își stabilească prioritățile.

foto-copii_programe-educationale-1
Astfel, cele mai mici rate de cuprindere școlară se înregistrează în regiunile cele mai afectate de săracie (în special regiunea de nord-est ) și în mediul rural (care este mult mai afectat de săracie decât cel urban; la nivel naţional, în rândul populației generale, rata sărăciei relative în mediul urban este de 9%, pe când în cel rural este de 29%). De exemplu, 16,4% dintre copiii cu vârste între 7-10 ani din mediul rural nu sunt cuprinși în învațamântul primar, comparativ cu 9% în cazul copiilor din mediul urban, din aceeași categorie de vârstă. Diferențele rural-urban se adâncesc în cazul copiilor între 11 și 14 ani, 25% dintre copiii de această vârstă din rural nefiind înscriși în învațamânt, comparativ cu 6% în cazul celor din urban.

Condamnarea copiilor la sărăcie este puternic favorizată de nivelul scăzut de educație a părinților  – există o diferență de 40% între copiii săraci din familii cu nivel scăzut de educație (maxim gimnaziul) și cei ai căror părinți au un nivel mai ridicat de educație. Acest lucru nu înseamnă că părinții cu nivel scăzut de educație nu ar avea grijă de copiii lor, ci demonstrează că educația  are un impact puternic asupra șanselor părinților de a avea un loc de muncă și de a obține câștiguri satisfăcătoare din muncă.

De Ziua Internațională a Educației, Organizația Salvați Copiii România readuce în prim-plan problemele din sistemul de învățământ din România, cu care se confruntă elevii, profesorii și părinții.

 

România cheltuiește, deseori, unele dintre cele mai mici procente din PIB, în comparație cu statele membre UE. În plus, deși ca procent din PIB, cheltuielile totale ale statului român au fost doar cu 27,57% mai mici decât media europeană, în cazul celor trei domenii cheie pentru copii (educaţie, protecţie socială şi sănătate), cheltuielile au ajuns sa fie și cu peste 41% mai mici decât mediile europene. Țara noastră a cheltuit pentru educație 3% din PIB în 2012 și 2,8% în 2013, în timp ce media la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene a fost de 5%.pierderi-si-insucces-in-gimnaziu-si-investitii-abandon-page-001

Corelațiile dintre nivelul de educație al părinților, riscul de sărăcie în rândul copiilor, șansele în educație și speranța de a ieși din sărăcie ca adult reprezintă un cerc al vulnerabilității: copiii părinților cu nivel scăzut de educație se confruntă cu un risc mai mare de sărăcie, sărăcia reduce puternic șansele de succes educațional, iar parcursul educațional deficitar afectează profund perspectiva unor viitoare câștiguri satisfăcătoare din muncă.

“Sărăcia este o barieră – pentru copiii săraci, săracia este un obstacol în calea educației și dezvoltării”;”Sărăcia este un trai dezavantajat, înseamnă sa traiești fără prea multe posibilități”;” Săracia este chin, suferință și durere”, spun copiii din mediile defavorizate.

Aproape 366.000 de copii cu vârsta între 3 – 17 ani nu urmau nicio formă de învațământ (preșcolar, primar, gimnazial, liceal sau profesional) în anul 2013. Deși rata abandonului școlar este în scadere la toate nivelurile de învațamânt, într-un singur an școlar (2012 – 2013), aproximativ 24.400 copii au abandonat învațamântul primar și gimnazial. Statistica oficială a abandonului școlar nu surprinde în totalitate dimensiunile neparticipării școlare (”copiii în afara școlii”), deoarece nu acoperă copiii care nu au mers niciodată la școală ori au abandonat școala în anii anteriori.

La nivel european, este recunoscută importanța programelor accesibile de îngrijire a copilului precum cele de Şcoala după şcoală (SDS) pentru reducerea sărăciei în rândul copiilor și creșterea participării părinților pe piața muncii.

Din experiența Organizației Salvați Copiii, integrarea în programe Şcoala după Şcoală are un impact pozitiv clar asupra succesului școlar al copiilor: 98% dintre cei peste 1.300 de copiii beneficiari ai programului SDS derulat de Salvați Copiii au promovat anul școlar, iar 22% dintre ei au obținut premii școlare. Pentru 57% dintre copii s-au înregistrat progrese școlare semnificative față de situația anterioară participării la program, iar 41% dintre copiii beneficiari au înregistrat rezultate școlare bune și foarte bune.

raport-pib-ucatie-updated-page-001

La nivelul municipiului București, în anul școlar anterior (2015/2016), dintre cele 285 de unități de învățământ publice (fără a include grădinițele), în doar 80 era disponibil programul Şcoala după Şcoală.

Interesul părinților pentru astfel de servicii este evident – dintre 180.204 de copiii înscriși în învățământul primar în anul 2014, pentru 73.678 dintre aceștia, părinții și-au exprimat dorința de a beneficia de servicii tip Şcoala după Şcoală.

Asigurarea accesului universal la educaţie preşcolară, primară şi secundară pentru toţi copiii trebuie să fie prioritară pentru România. Asta înseamnă, desigur, alocarea acelui buget decent, minimum 6% din PIB, pentru educaţie, care va duce nu numai la corectarea discriminării cauzate de sărăcie, dar și la îmbunătățirea calității actului de educație. De aceea e școala o miză a noastră, a tuturor” spune Gabriela Alexandrescu, Preşedintele Executiv Salvaţi Copiii România.

Festivalul Brazilor de Crăciun, în sprijinul educației

Tot de Ziua Internaţională a Educaţiei, Organizaţia Salvaţi Copiii anunţă lansarea celei de-a XVI-a ediții a Festivalului Brazilor de Crăciun, eveniment de strângere de fonduri pentru asigurarea accesului la educaţie şi prevenirea abandonului şcolar în rândul copiilor proveniţi din medii defavorizate. La fel ca în fiecare an, și în 2016 unii dintre cei mai cunoscuţi designeri vor crea, exclusiv pentru această ocazie, brazi de Crăciun, care vor fi apoi licitaţi. Fiind una dintre atracţiile calendarului social al sezonului, Festivalul Brazilor de Crăciun sprijină proiectele educaţionale derulate de Salvaţi Copiii România.

„Salvați Copiii România are ca priorităţi prevenirea şi reducerea abandonului şcolar, precum și reducerea impactului negativ al migrației economice a părinților asupra copiilor rămași singuri acasă. Gala Brazilor de Crăciun este un eveniment anual cu un impact foarte mare pentru programele organizației şi ne dorim ca şi în acest an să avem alături de noi designeri, sponsori şi parteneri care înțeleg că e scopul nostru comun acela de a îmbunătăți calitatea educaţiei, astfel încât datorită sprijinului lor un număr cât mai mare de copii din comunități defavorizate să poată fi sprijiniți cu servicii educaționale și de asistență socială”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedintele Executiv Salvaţi Copiii România.

La ediţiile anterioare ale Festivalului Brazilor de Crăciun au participat designeri români precum: Irina Neacşu, Stephan Pelger, Doina Levintza, Carmen Ormenișan, Malvina Cervenschi, Iris Șerban & Lama Arhitectura, PNK Casual, Ioana Ciolacu, Rozalia Bot, dar şi persoane publice: Andreea Raicu, Andi Moisescu, Omid Ghyannadi si Amalia Enache, Hamid Nicola Katrib şi mulţi alţii.

Despre Festivalul Brazilor

Festivalul Brazilor de Crăciun este cel mai important eveniment de Business Charity & networking anual, organizat de Salvaţi Copiii România, în cadrul căruia are loc strângerea de fonduri şi care are ca centru de interes o licitaţie specială de brazi de Crăciun, creaţi exclusiv pentru această ocazie de unii dintre cei mai apreciaţi designeri, precum Doina Levintza, Stephan Pelger, Irina Pogonaru (Photoliu), Rhea Costa şi mulţi alţii.

Atracţia principală a calendarului social de iarnă, Festivalul Brazilor de Crăciun reuneşte la fiecare ediţie peste 250 de invitaţi din mediul de business, politic, designeri, media şi artişti, care se bucură de un spectacol inedit şi de o cină specială. Aflat la cea de-a XVI-a ediţie, impactul festivalului este unul deosebit, reuşind colectarea a peste 3 milioane de euro, cu care au fost ajutaţi 23.260 de copii.

De altfel, în ceea ce priveşte Gala 2015, suma totală colectată a fost de 250.000 de Euro, care a ajutat la integrarea în programe de prevenire a abandonului şcolar şi de integrare socială: Educaţie Preşcolară, Şcoală după Şcoală şi A Doua Şansă, în care sunt incluși aproximativ 2.000 de copii din medii defavorizate şi familiile acestora.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.