Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Școala după școală” TenarisSilcotub se extinde

0
  • În ultimii 5 ani școlari, elevii din clasele I-IV ai școlii Porolissum au avut parte de un program afterschool organizat de TenarisSilcotub
  • Din toamnă, acest program se va extinde pentru a acoperi și clasa pregătitoare!

110 copii din clasele I-IV din Zalău au absolvit, odată cu finalul anului școlar, și o nouă ediție a programului afterschoolȘcoala după școală”, susținut de TenarisSilcotub la Școala Gimnazială „Porolissum” din Zalău. După 5 ediții, programul a demonstrat că produce schimbări pozitive în dezvoltarea școlară și emoțională a copiilor, contribuie la formarea cadrelor didactice și crește atractivitatea școlii. Din toamna anului 2019, programul se va adresa și elevilor din clasa pregătitoare.

Școala după școală” îmbină științele, arta, ajutorul la temele pentru acasă și sportul întrun program opțional de activități variate și practice, care au loc în fiecare zi după orele normale de curs, în timpul anului școlar. TenarisSilcotub finanțează integral acest program, astfel că părinții și elevii înscriși la școala Porrolisum beneficiază gratuit de activitățile de educație nonformală în care compania investește anual peste 150.000 de dolari. „Susținem programe care produc efecte pe termen lung și care pot produce o schimbare pozitivă, într-un mod sustenabil, cu impact asupra societății în ansamblul ei. Cea mai importantă investiție pe care o putem face este în viitorul copiilor noștri, cărora programul Școala după școală le deschide porți spre lumea științelor și le permite să facă descoperiri prin experimentare,” spune Mihaela Popescu, președinte TenarisSilcotub.

Cum a decurs ultimul an la „Școala după școală” se poate vedea și în acest film: https://youtu.be/y9lxqsbaI8g.

Copiii învață lucruri foarte diverse, care nu se fac de obicei la școală și de care băiatul meu a fost impresionat! Faptul că se îmbină știința, arta și sportul înseamnă un program variat, care le place celor mici, iar în puținele ocazii în care nu am putut participa la afterschool, băiatul a fost cel care m-a întrebat când va putea merge din nou!”, declară Monica Potroacă, mama unuia dintre copiii înscriși la Școala după școală.

Progresele copiilor, remarcate de dascăli

Interesul celor mici față de Școala după școală reiese și din cifrele de prezență; deși este o activitate opțională, programul a avut o rată de prezență de peste 85% pe parcursul anului școlar încheiat. „Programul folosește o metodologie validată la nivel internațional, iar profesorii care susțin activitățile sunt la rândul lor special pregătiți, înainte de începerea fiecărui an școlar. E important ceea ce copiii învață, dar e important și cum învață, cum interacționează cu alți copii si cum ajung să fie mai pregătiți pentru viață. Prin acest program, ei își dezvoltă inclusiv inteligența emoțională și capacitatea de a socializa”, explică Natalia Crișan, manager program „Școala după școală”.

Existența unui program afterschool se simte în rezultatele școlare, în atitudinea elevilor și în interesul lor pentru școală – o spun chiar cadrele didactice. „Școala Porolissum are deja două generații de „absolvenți” ai acestui program, copii care acum, în învățământul gimnazial, au o relație mult mai bună cu profesorii la clasă – sunt mai dezinvolți și mai cooperanți. Parteneriatul cu TenarisSilcotub a dus și la creșterea atractivității școlii în sine: tot mai mulți părinți vor să își înscrie la noi copiii, încă de la clasa pregătitoare, și a crescut și numărul cererilor de transfer. La rândul lor, profesorii care susțin aceste activități sunt instruiți, deci se echipează pentru exigențele învățământului actual, dobândind abilități pe care bineînțeles că le folosesc și la clasă”, spune Aurelia Pavel, directorul școlii Porolissum.

Din acest an, programul va avea o continuare și pentru perioada de vară: „STEMSylvania – Școala de vară TenarisSilcotub” este o invitație deschisă elevilor, părinților și profesorilor din Zalău. Cei care s-au înscris în școala de vară, respectiv 95 de elevi din ciclul primar și alți 45 elevi de gimnaziu, vor aborda alături de profesori marile probleme ale omenirii, încercând să dea propriile răspunsuri la probleme precum asigurarea apei potabile în orașe, dezvoltarea infrastructurii urbane sau promovarea cetățeniei active. În acest fel, ei își vor dezvolta capacitatea de analiză și gândire critică, învățând în același timp tot mai multe despre lumea în care trăiesc.

Programul Școala după școală a fost recunoscut ca un model de bune practici la nivel național, câștigând locul III în categoria Educație la gala CSR Awards 2019.

Școala după școală” face parte din inițiativele prin care TenarisSilcotub susține educația în comunitatea din Zalău, alături de alte proiecte precum Bursele de Merit sau Bursele Tehnice pentru liceeni, programul de orientare școlară Motivați pentru carieră destinat elevilor de gimnaziu, sau programele Liderii Mileniului Trei și Cluburile ecOprovocarea.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.