Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Scoala de Coaching Vocational

0

autor text: Dragos Nicolaescu

În 2009, mi-am dat demisia din ultima corporație în care am lucrat și am luat decizia de a mă concentra pe ceea ce eu numesc mentorat vocațional. Adică să ajut oamenii să își găsească pasiunea, să o transforme într-o vocație și să câștige un trai decent făcând ceea ce iubesc din tot sufletul. Practic eu îi ajut să își găseasca acea pasiune din care să trăiască decent și armonios. Pentru a reuși acest lucru mă folosesc de propriile pasiuni (cultivate în ultimii 20 de ani) pentru business, psihologie și leadership, fără să mai menționăm o lungă și furtunoasă experiență personală de viață. 

 

dragos n_incubator

Una din provocările majore pentru mine ca manager, a fost aceea de a găsi o soluție pentru supraîncărcarea și supraresponsabilizarea pe care eram tentat să mi le asum. Dacă mă implicam în fiecare problemă care apărea, obțineam eficiența și succesul scontate, dar eram obosit fiindcă veneam primul și plecam ultimul din firmă. Dacă le spuneam oamenilor să se descurce și să nu mai vină la mine cu orice problemă, reușeam să fiu mai puțin încărcat, dar scădea rapid eficiența echipei. Cumva căutam un echilibru între aceste alternative nesatisfăcătoare. Vocația mea de profesor m-a condus în mod inconștient spre o soluție integrativă, și anume a educa oamenii cu care lucram. Mi-am dat seama că, dacă îmi petrec un pic mai mult timp la început, ajutându-i să găsească singuri soluții la problemele cu care se confruntă, să aleagă între ele, să își asume o decizie și să o aplice, pe termen lung câstigam timp, fiindcă în felul acesta creșteam în jurul meu oameni cu adevărat competenți. Oameni care se descurcau mai bine decât mine, aproape în orice situație cu care se confruntau în munca lor. Aceasta a fost singura soluție ca să am o echipă eficientă și autonomă, iar eu să am mai mult timp pentru o viață normală și armonioasă.

dragos nInițial am fost convins că ceea ce fac este pur și simplu invenția mea (am și botezat-o “zen management”) și că are legătură cu felul meu de a fi și nostalgia pentru profesorat. Dar în 2009 mi-a căzut în mână cartea lui John Whitmore “Coaching pentru performanță” și am avut o revelație. Spre marea mea surpriză, am descoperit că această metodă are un nume, “coaching”, și că se aplică în mii de organizații unde se confirmă impactul ei în creșterea performanței echipei și afacerii.

Am început să studiez coaching-ul în diferite formări și cursuri existente pe piața locală, am devorat cărțile pe acest subiect, am practicat consecvent și testat diferitele tehnici cu sute de clienți individual, iar după 5 ani de practică am decis să lansez propria Școală de Coaching Vocațional.

Inițial am conceput-o doar pentru managerii care vor să învețe și să aplice metoda de coaching la locul lor de muncă pentru a crește eficiența și motivația echipei lor. Dar în timp ce construiam design-ul acestui curs, mi-am dat seama că aceeasi tehnică este necesară nu doar managerilor, ci și unui agent de vânzări care își respectă în mod autentic clienții sau unui freelancer care are nevoie să își educe clientul pentru a avea o colaborare eficientă și eficace. De fapt este necesară oricui, atât în viața profesională, cât și personală, atunci când dorește să colaboreze eficient și armonios cu o altă ființă umană pentru atingerea unui scop comun.

Fiind îndrăgostit de educația permanentă am participat la sute de workshop-uri, cursuri, conferințe, programe de dezvoltare și am învățat o mulțime de lucruri privind ceea ce funcționează sau nu în procesul educării adulților și am folosit toate insight-urile pe care le-am avut pentru a concepe această școală. De exemplu, eu consider că rezultatul unui training trebuie să fie o schimbare comportamentală și cognitivă de durată, nu doar un feedback pozitiv de la participanți. Pentru a realiza acest obiectiv am gândit cursul experiențial, aplicativ și implicând o practică zilnică obligatorie de 30 de minute. Consider că atunci când cumperi ceva, chiar și un training, trebuie să ai o garanție ca produsul îți satisface nevoile și de aceea ofer returnarea completă a prețului plătit în cazul în care participantul consideră că nu a primit valoarea scontată. Pentru a realiza acest obiectiv am introdus o etapă de preselecție, înainte de a fi acceptat în această școală, pentru a mă asigura că participanții au motivația și abilitățile de învățare necesare. Acestea sunt doar câteva exemple ale modului meu diferit de a aborda experiența de formare prin training, dar vei descoperi mai multe pe parcursul acestei școli.

În concluzie, dacă simți că te-ar ajuta în viața ta profesională sau personală să înveți cum să folosești tehnica de coaching ca să motivezi și eficientizezi colaborarea cu alți oameni, citește mai multe la adresa www.vocationalcoaching.info și înscrie-te doar după ce te-ai convins că aceasta tehnică și această școală sunt ceea ce îți trebuie.

header_scoala

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.