Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Șase expoziții noi aduc arta contemporană în Centrul de Interes al clujenilor!

0

Centrul de Interes își lansează programul pe 2018 cu prima serie de evenimente dedicate artei contemporane. Vineri, 30 martie, cu începere de la ora 19:00, clujenii sunt invitați la deschiderea a șase expoziții noi și la o proiecție de film inedită. Expozițiile aduc în atenția publicului 11 artiști care trăiesc și lucrează în România (Cluj, Sibiu, București), iar filmul e o ocazie unică de a păși în universul artistic al unuia dintre cei mai influenți pictori în viață, Luc Tuymans.

4 expoziții și-o proiecție de film, la etajul 4

Galeria BARIL prezintă expoziția ”Well, Well, believe it or not / She covered every last inch of the entire sidewalk”, care cuprinde cele mai recente picturi și obiecte din ceramică, realizate de Natalia Lazurca în timpul rezidenței artistice de la Centrul de Interes. Vorbind despre lucrările sale, artista susține că se gândește la ele ca la niște lucruri: ”Ideea de lucru mi se pare ceva foarte interesant. Cuvântul poate avea atâtea înțelesuri. Lucrurile sunt fundamentale în alcătuirea lumii, fiindcă orice chestie e un lucru. Așadar, acestea sunt lucrurile cu care-mi trec vremea. Și există momente când doar construirea lor mă umple de încântare.”

Artiștii galeriei BAZIS Contemporary: Szabolcs Belényi, Zsolt Berszán, István Betuker, Dan Măciucă, Daniel Nagy și Szabolcs Veres, prezintă expoziția de grup ”On paper”. Cel mai important pas al procesului artistic e transpunerea unui gând sau a unei idei pe hârtie. Acesta e și motivul pentru care desenul pe hârtie e și va rămâne o formă de exprimare primordială pentru fiecare artist, indiferent de mediu în care lucrează. Prin diferite moduri de intervenții pe hârtie: desen, grafică, colaj sau pictură, se conturează o expoziție complexă atât din punct de vedere textural, cât și al tematicii.

A treia expoziție personală a artistului Vlad Nancă la SABOT, ”În peisajul natural omul este un intrus”, cercetează aspecte mai puțin evidente ale modernismului secolului XX. Spațiul galeriei e împărțit în două. Pe de o parte, o lume a imaginarului populată cu siluete dezumanizate și în egală măsura post-umane, micro-făpturi descinse din schițe arhitecturale și readuse la viață prin mărire la scara 1:1. Alături de ele, un alfabet extra-terestru rezultat din izolarea părții decorative de partea funcțională a unor suporturi de plante est-europene, semne ale unei estetici de esență modernistă sustrase dintr-o practică de inspirație folclorică. În a doua parte a expoziției, trei coloane placate cu faianță 15/15 plasează vizitatorii, prin “grid”, direct în modernitatea secolului XX, unde se discută teme legate de sculptura modernă, cursa spațială, modernism ca accelerator al Antropocenului.

În CAMERA clujeană, artista Ada Muntean simulează într-o manieră ironică un spațiu de locuit fictiv, în care elementele constitutive devin simbolice pentru condiția omului de secol XXI. Expoziția ”SABOTAGE: Deconstructing the Unforeseen” analizează existența omului contemporan văzută ca o consecință mai mult sau mai puțin directă a unor acte de sabotaj asupra condiției ei originare: de la mediul artificial creat pentru a-și desfășura existența, la nevoia de consum excesiv. În galerie, naturalul și artificialul funcționează într-o manieră apropiată de absurd, lucrările fiind concepute și compuse din fragmente de real, uneori cu inserții ready-made. Muzica ce însoțește expoziția a fost special compusă de Răzvan Apostol (SCUZE).

SPAȚIU INTACT expune în premieră în România documentarul ”Luc Tuymans: afstand / timing / precisie” regizat de Jan Blondeel. Filmul prilejuiește publicului clujean o întâlnire virtuală cu unul dintre cei mai importanți artiști contemporani, Luc Tuymans. Durata filmului: 30’.

2 expoziții la etajul 1

Spațiul non+ULTRA găzduiește instalația ”Sculpture for the mind” a Roxanei Ionescu. Artista urmează studiile doctorale în cadrul Universității de Artă și Design din Cluj iar, prin acest proiect pilot, divulgă câteva din temele de cercetare abordate în teza de doctorat. Diferite tehnici și medii artistice (fotografie, video, sculptură) ne vorbesc la unison despre felul în care limbajul transmite, formează și modelează ființa umană.

La Galeria Nano, artista Axenia Roșca și curatorul Gabriel Marian deschid expoziția ”How to grow your own gods”. Proiectul se prezintă sub forma unui kit care conţine câteva elemente de bază pentru ca oricine să-şi poată crea un mic univers. Cu ajutorul lui, fiecare e liber să-şi descopere câte un zeu interior sau mai mulţi, la alegere, şi să-i invite să crească împreună cu spaţiul colonizat. Cu puţin noroc, după o vreme vor apărea şi fiinţe cu suflet, poate chiar inteligente. Aşa se naşte un cosmos personal, ordine si armonie dintr-un aparent haos iniţial.

Program de vizitare a galeriilor

Expozițiile vor putea fi vizitate până în luna mai, de marți până sâmbătă, între orele 16:00-19:00. Intrarea e liberă. Mai multe informații, găsiți pe www.facebook.com/centruldeinteres.

Organizatori: Federația Artiștilor și Galeriștilor din Fabrica de Pensule, Asociația Artiștilor din Fabrica de Pensule

Partener oficial: Banca Transilvania

Parteneri media: Clujul Cultural, ilikecluj.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.