Șapte filme documentare rare și multi-premiate voi fi oferite în #StagiuneaVirtuală Raiffeisen Art Proiect

0

Octombrie este luna dedicată filmului în #StagiuneaVirtuală Raiffeisen Art Proiect . Șapte filme documentare rare și multi-premiate voi fi oferite în secțiunea Explorator.

București, 05 octombrie 2020 – Șapte filme documentare, majoritatea multi-premiate la cele mai prestigioase festivaluri din lume, vor putea fi urmărite începând de astăzi, 5 octombrie, în secțiunea Explorator din platforma culturală Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuală (https://art.raiffeisen.ro/explorator/). Filmele sunt oferite gratuit, programate în colaborare cu Itinerama Travel Film Festival, primul festival din Europa centrală și de sud-est dedicat calătoriilor și abordează tema descoperirilor, a cunoașterii de sine și a depășirii propriilor limite.

Documentarele programate în #StagiuneaVirtuală pe durata lunii octombrie 2020 sunt:
05-12 octombrie: Into The Empty Quarter (Marea Britanie, 2013)
09-16 octombrie: Hit the Road: India (Armenia/India, 2013)
12-19 octombrie: Le Rêve de Nikolay (Bulgaria/Belgia, 2017)
16-23 octombrie: Nomad: In the Footsteps of Bruce Chatwin (Marea Britanie, 2019)
19-27 octombrie: Lance – partea I (SUA, 2020)
23-27 octombrie: Lance – partea a II-a (SUA, 2020)
26 octombrie-03 noiembrie: Blid – un eseu de nostalgie culinară cu Mircea Groza (România, 2019)
30 octombrie-07 noiembrie: Acești oameni minunați și mesele lor umblătoare – un basm culinar modern (România, 2019)

Toate cele șapte filme au ca temă comună călătoria trăită ca experiență de învățare, indiferent că este vorba de cunoașterea unor noi culturi, descoperirea unor noi destinații, redescoperirea de sine prin călătorie, depășirea propriilor limite sau conștientizarea unor probleme de importanță globală.

Seria de filme Itinerama din #StagiuneaVirtuală se va deschide luni, 5 octombrie, la ora 19:00, cu documentarul britanic Into the Empty Quarter (2013). Acesta prezintă povestea a doi exploratori moderni care își testează voința, imaginația și limitele pentru a traversa cel mai dur deșert de nisip al lumii – Rub al-Chali. Ei refac itinerariul din 1945 al lui Wilfred Thesiger, unul dintre cei mai mari exploratori ai Marii Britanii, prin marele deșert al Arabiei. Tensiune, frumusețe, disperare și curaj – sunt toate de descoperit în acest documentar realist și poetic totodată.

”Propunem publicului tot mai numeros din Stagiunea noastră virtuală șapte filme documentare pe care altfel nu le-ar fi putut vedea decât în festivaluri de nișă. Anume le-am programat în secțiunea Explorator din platformă, deoarece toate șapte sunt producții cinematografice de înaltă calitate, care vorbesc despre exploratori moderni, care descoperă atât spații geografice, cât și spații interioare și arată puterea omului de a visa și capacitatea lui de a-și depăși limitele”, spune Corina Vasile, director de comunicare Raiffeisen Bank România.

„Ediția Itinerama Travel Film Festival 2020 aduce online filme care au în prim plan exploratori și deschizători de drumuri – de la tineri britanici care se aventurează în Marele Deșert al Arabiei, pe urmele lui Wilfred Thesiger, unul dintre cei mai mari exploratori ai Marii Britanii, până la celebrul regizor german Werner Herzog care reia drumurile făcute în Patagonia și Australia de bunul lui prieten, legendarul scriitor și aventurier Bruce Chatwin. Itinerama Travel Film Festival 2020 Online este o ediție despre depășirea limitelor și despre faptul că nimic nu este imposibil. Într-o perioadă de criză, în care mulți poate ne simțim în derivă, filmele selecționate pentru platforma art.raiffeisen.ro vor să demonstreze că există o linie a țărmului și că trebuie doar să ne ambiționăm să ajungem la ea”, a adăugat Cristian Curus, director artistic al Itinerama Travel Film Festival, membru al Academiei Europene de Film.

Raiffeisen Bank sprijină festivalul de film Itinerama prin programul Raiffeisen Art Proiect. Ajuns la cea de-a VI-a ediție în 2020, Itinerama Travel Film Festival prezintă în România proiecții ale unor filme de autor, de înaltă calitate cinematografică și cu un palmares notabil. Programul încearcă să acopere toate tipurile de producții cinematografice – scurtmetraje, mediumetraje, lungmetraje de ficțiune, documentare de lung și scurt metraj. Echipa artistică a festivalului se concentrează pe titluri premiate internațional, la festivaluri precum Cannes, Berlin, Locarno, San Sebastian, Toronto, Veneția sau Sundance, dar fără a ignora și alte festivaluri cunoscute pentru promovarea filmelor de artă, precum cele din San Francisco, Melbourne, Sydney, Mar del Plata sau Sao Paolo.

Platforma online Raiffeisen Art Proiect-Stagiunea Virtuală a fost lansată la începutul lunii iunie 2020, cu intenția de a crea un hub cultural online, unde legătura dintre artiști și public să poată continua, în pofida distanțării sociale și a restricțiilor impuse de pandemie. 33 de proiecte culturale au fost lansate pe platforma Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuală (https://art.raiffeisen.ro/) până în prezent, în cele patru secțiuni – Teatru, Muzică, Explorator și Conversații, care au acumulat peste 80.000 de vizualizări, spectatorii virtuali provenind din România și din alte 10 țări din întreaga lume, printre care SUA, Germania, Olanda, Danemarca, Finlanda, Austria și Franța.

Raiffeisen Bank se implica de peste 20 de ani în sprijinirea artei și culturii românești, considerând că trebuie să-și aducă aportul la dezvoltarea României și în acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din România și a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite să deschidă cât mai multe căi de dialog între public și artiști. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales să fie partener de tradiție al unor importante manifestări culturale românești: Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, Festivalul Internațional de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale și turnee cu Teatrul Act și Asociația Goong. Raiffeisen Bank susține, de asemenea, proiecte care promovează patrimoniul cultural al României, printre care Via Transilvanica și Cronicarii Digitali.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.