Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Săptămâna geologiei 2018 – Dialogul Omului cu Pământul

0

În perioada 22-28 octombrie, Societatea Geologică a României şi partenerii săi vă invită la evenimentul Săptămâna geologiei, organizat pentru prima dată la nivel naţional.

Publicul larg este invitat să descopere frumusețea și importanța elementelor geologice care ne înconjoară. Activitățile propuse în acest scop sunt variate, îndeamnă la descoperire și constau în plimbări şi excursii în teren, vizite ghidate la muzee și puncte de vizitare de interes geologic, ateliere interactive pe teme privind mineralele şi fosilele, concursuri de desen, expoziţii, târguri de geoproduse, prezentări de filme cu tematică geologică, lecţii de geologie într-un cadru inedit, mese rotunde, conferinţe şi dezbateri.

Activitățile se desfășoară în cinci județe din țară (Hunedoara, Prahova, Cluj, Maramureş, Iaşi) și în municipiul București. Ele sunt organizate de cele cinci  filiale ale Societății Geologice a României din centrele universitare Bucureşti, Ploieşti, Cluj-Napoca, Baia Mare şi Iaşi, alături de Universitatea din București prin Facultatea de Geologie și Geofizică și Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO, institute de cercetare și ONG-uri.

 

În Bucureşti, evenimentele vor avea loc în Parcul Natural Văcăreşti, la spațiul de evenimente The Ark şi în staţia de metrou Politehnica. În județul Hunedoara, vor fi organizate vizite ghidate la Casele Geoparcului și un workshop dedicat geoproduselor în contextul tradițiilor creative. În Baia Mare, majoritatea activităţilor vor fi organizate la sediul Muzeului judeţean de Mineralogie Victor Gorduza, cu o excursie geologică la Rezervaţia fosiliferă Chiuzbaia. La Cluj-Napoca, activităţile sunt programate la Muzeul de Mineralogie şi Muzeul de Paleontologie ale Departamentului de Geologie al Universității Babes-Bolyai. La Ploieşti, activitățile vor avea loc la sediul Universităţii de Petrol si Gaze, iar la Iaşi, la Departamentul de Geologie al Facultății de Geologie şi Geografie.

Săptămâna Geologiei este o celebrare anuală a geologiei. Conform Institutului American de Geologie, cel care organizează acest eveniment de 20 de ani, principalele obiective ale Săptămânii Geologiei sunt implicarea elevilor în descoperirea ştiinţelor pământului, reamintirea faptului ca geologia este peste tot în jurul nostru, încurajarea  grijii faţă de planetă prin înţelegerea modului ei de funcţionare, precum şi motivarea specialiştilor în geologie să-şi împărtăşească cunoştintele şi entuziasmul faţă de planeta Pământ. La nivel global, evenimentul a devenit unul de tradiție în țări precum Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Australia. În ultimii ani, tot mai multe ţări din lume s-a alăturat acestui demers de promovare a geologiei locale, regionale, naţionale şi internaţionale, prin evenimente publice, excursii cu tematică geologică, ateliere și activităţi interactive având în prim-plan geologia, conferinţe publice, concursuri, etc. Rolul lor este acela al conştientizării importanței acestui domeniu şi a modului în care geologia este prezentă în viața noastră de zi cu zi, fără să ştim sau să ne dăm seama.

 

În România evenimentul a fost organizat sporadic, în perioada 2007-2010. România se numără printre țările în care geologia nu face parte dintre materiile din programa de bază. Din acest motiv, un astfel de eveniment își propune să familiarizeze publicul cu noțiuni elementare privind domeniul geologiei. Societatea Geologică a României speră ca în următorii ani evenimentul să crească în importanță și să se desfășoare în cât mai multe localități din țară. România are peisaje geologice uimitoare, protejate ca rezervaţii naturale sau geologice şi situri fosilifere de importanţă internaţională, care au obținut deja recunoaștere UNESCO prin Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului.

Partenerii la eveniment sunt Universitatea din Bucureşti, Institutul de Geologie şi Geoecologie Marină – GeoEcoMar Bucureşti, Universitatea de Petrol şi Gaze Ploieşti, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Muzeul de Mineralogie Victor Gorduza din Baia Mare, Universitatea Al. I. Cuza Iaşi, Asociația Geomedia, Parcul Natural Văcărești și Propark – Fundația pentru Arii Protejate.

Societatea Geologică a României – SGR este o organizaţie non-profit, o asociaţie profesională a membrilor comunităţii geologice din România, înfiinţată în 1990 în Bucureşti, şi care are ca scop cultivarea şi promovarea ştiinţelor pământului, inclusiv dezvoltarea interesului publicului larg pentru geologie. SGR are cinci sucursale în principalele centre universitare din ţară cu facultăţi de profil: Bucureşti, Ploieşti, Cluj-Napoca, Baia Mare şi Iaşi.

Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 140 de teritorii din 38 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor coGeopmunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare  gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. 

Mai multe detalii despre programul evenimentului Săptămâna Geologiei 2018: paginile de facebook

https://www.facebook.com/Societatea-Geologica-a-Romaniei-1410477662300334/?ref=br_rs

https://www.facebook.com/events/251257812203972/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.