Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Sâmedru – tradiții și obiceiuri

0

Tradiții și obiceiuri identificate și promovate în cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii”, derulate de Russenart Communications și Gold Maya.

Colac de SamedruSocotit zeu în Panteonul românesc, Sânmedru este patron al iernii pastorale, sărbătorit la 26 octombrie, reprezentând moartea vegetației venirea iernii și a frigului.

A fost asimilat de popor ca Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoditorul de mir și făcătorul de minuni.

Moartea sfântului la sfârșitul lui octombrie a fost înțeleasă în mentalitatea țărănească drept moartea naturii și astfel anul se împarte în două părți simetrice: anotimpul vara (cu miezul timpului la Sf. Ilie – 20 iulie) și iarna (cu miezul timpului la Sâmpetru de iarnă – 16 noiembrie).

Pe lângă faptul că „încuie vara”, Sâmedru desfrunzește codrul și aduce zăpada pe pământ, patronează învoielile făcute cu jumătate de an în urmă la Sângiorz; astfel, depășește cadrul unei mici sărbători de toamnă, devenind un reper agrar și pastoral al anului țărănesc.

Obiceiuri și credințe de Sâmedru

– În satele din țara Hațegului, proprietarii de cai tund coamele cailor tretini (până la 3 ani) ca să aibă păr frumos

– în ținutul Pădurenilor se obișnuia ca să se facă o cruce pe zidul acareturilor cu un tăciune rămas de la focurile de Sf. Dumitru, împotriva spiritelor rele.

– În Bucovina, persoanele care vor semana usturoiul dupa Samedru vor avea parte anul viitor doar de paguba.

– În regiunea Olteniei, oamenii cred ca doar daca vei respecta toate tradițiile acestei sărbători vei fi într-adevar protejat de necazuri și primejdii.

– În unele sate bătrânele cred că-i primejdie să se pieptene pe păr de Sâmedru

– La sărbătoarea lui Sâmedru se credea că morții ieșeau din pământ, din morminte și se făceau moroi, vârcolaci și strigoi

– iarna grea este prevestită la Sâmedru de abundența nucilor și a gutuilor, dar și de numărul mare al hârciogilor;

– cum e ziua de Sâmedru așa va fi toată iarna: de-i vreme aspră, va fi lunga iarna; de va fi vreme bună, toată toamna va fi lungă și frumoasă.

– o alta previziune a iernii se realiza de catre ciobani:  când vor să afle dacă iarna va fi geroasă își aștern cojocul în mijlocul oilor și se uită să vadă ce fel de oaie se va culca pe cojoc: oaia de-i neagră, iarna-i bună, de-i albă, va fi geroasă.

Focul de Sâmedru

In ajunul sarbatorii, in noaptea de 25 octombrie se tine “Focul lui Sâmedru”, moment in care oamenii obișnuiesc să aprindă focuri in curți sau pe dealuri, peste care copiii sar pentru a fi sănătoși iar tinerii ca să se căsătorească.

Femeile mai inaintate in varsta, in special cele din mediul rural, obisnuiesc sa imparta covrigi, nuci, mere, paine, struguri si prune uscate tuturor celor care sar peste foc.

Sâmedru devine astfel o sărbătoare plenară a întregii comunități, având în prim plan, un moment definitoriu – Focul lui Sâmedru – ca un scenariu al morții și renașterii naturii la cumpăna între 25 și 26 octombrie. Caracterul funerar al focului, într-o veghe ritualică specifică, se pare că are rădăcini în timpul arhaic ca un cult al strămoșilor pentru câștigarea bunăvoinței în asigurarea unui an viitor fertil și bogat în recolte.

Acest cult al strămoșilor este concretizat în pomenile de Sâmedru, când se dădeau ofrande de sufletul morților, fiind una dintre sâmbetele morților cand se făceau slujbe la biserică pentru toți morții, se aprindeau „lumini” la morminte și se dădea pomană celor prezenți la ceremonie: colaci, țuică, fructe.

Dincolo de complexitatea și sacralitatea focului Sărbătoarea lui Sâmedru era și o importantă dată în calendarul pastoral, unde era numită și Ziua Soroacelor când activitățile social-economice primeau o finalizare a vechilor înțelegeri, târguri și soroace.

Despre campanie

Campania de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii” este derulată de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Gold Maya, în perioada iunie 2014 – mai 2015.

Campania este sprijinita de 33 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): Amelie.ro, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Cazino Magazine, Culinar.ro, Cefacemimi?, CityBest, Coolinaria, Dacic Cool, De savurat, Fapt divers, gustos.ro, GastromagLa Bucatarie, Magazin Salajean, Mujer, NeptunTV, PonturiBune, Online Sudent, Pap Tot, Realitatea.net, Restograf, Retetele Marianei, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, Woman TV, WorldWide Romania.

Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe site-ul www.desprepaine.ro, pe blogul  www.desprepaine.wordpress.com si pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/desprepaine

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.