Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Salvați Copiii România se alătură programului Primele 1000 de zile

0

Salvați Copiii România se alătură programului Primele 1000 de zile cu un nou proiect prin care îşi doreşte să susţină alăptarea și educația mamelor în ceea ce privește importanța nutriției și a unui stil de viață echilibrat pentru sănătatea copiilor lor.

Programul de reducere a mortalitatii infantile

În cadrul programului educaţional Primele 1000 de zile, Salvați Copiii România, Fundaţia Nutricia şi Asociaţia SAMAS vor dezvolta împreună un proiect pilot ce are scopul de a creşte rata alăptării exclusive în România, prin acordarea de suport pentru tinerele mămici în primele momente după naştere, dar şi ulterior.

Activităţile principale din cadrul proiectului vor fi:

• facilitarea orelor de consiliere individuală pentru alăptare şi îngrijirea copilului, susţinute de către educatori perinatali în maternităţile în care procentul de tinere mame din medii dezavantajate este ridicat. În acest an, Salvați Copiii a ales maternitățile Bucur şi Giuleşti, din Bucureşti, și Spitalul Orășenesc Dr. Maria Burghelea, din Buftea;
• curs de psihologie a mamei, personalizat pentru acest proiect, oferit de către specialiştii Salvaţi Copiii educatorilor perinatali SAMAS;
• monitorizarea ratei alăptării după o lună, patru luni, respectiv șase luni, pentru mamele care au beneficiat de suport prin acest proiect, și sintetizarea concluziilor într-un raport;
• redactarea de materiale informative dedicate gravidelor şi mamelor.

Obiectivul este ca 1000 de mame să beneficieze de activitățile detaliate, urmând ca, după validare, proiectul să fie extins la nivel naţional.

România este în continuare clasificată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept ţară cu risc înalt în ceea ce privește indicatorii de sănătate, conform datelor furnizate de raportul PERISTAT 2010. Același studiu atrage atenția asupra mortalității infantile, țara noastră aflându-se pe primul loc în Europa, cu valori duble faţă de media europeană.

De asemenea, în România, numai 12,6% dintre mame alăptează, raportat la 30% – media în țările europene – iar durata medie a alăptării exclusive este de numai aproximativ două luni (studiul IOMC 2011). Aceste cifre îngrijorătoare sunt rezultatul lipsei de suport şi de informare a mamelor, care abandonează alăptarea din primele săptămâni după naştere. Conform aceluiaşi studiu IOMC, doar 33% dintre mame au declarat că au fost instruite asupra alăptării exclusive.

„Situaţia îngrijorătoare a sănătăţii mamelor şi a nou-născuților este principalul motiv pentru care am decis să sprijinim programul educaţional Primele 1000 de zile. Este foarte important ca părinţii să ştie că deciziile pe care le iau în această perioadă pentru copiii lor pot influenţa sănătatea acestora pentru tot restul vieţii. În plus, ne dorim ca prin seminariile şi orele de consiliere pe care le organizăm să ajutăm cât mai multe mămici să aibă acces la suport psihologic adecvat, informaţii medicale și sfaturi de la specialişti în educaţia perinatală” – Dr. Sandra Alexiu, Medic Primar Specialist în Medicina Familiei și Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, partener ai programului „Primele 1000 de zile”

Din 2010, Salvaţi Copiii România a iniţiat proiectul “Fiecare Copil Contează”, cu scopul de a reduce mortalitatea infantilă şi a copiilor de până la cinci ani. Susţinută de specialişti locali (medici de familie, asistenţi sociali, mediatori sanitari), echipa Salvați Copiii s-a implicat în acţiuni menite să combată cauzele prevenibile ale deceselor.

Proiectul are două componente majore – cea de informare şi educare, atât în rândul viitoarelor mame, cât şi la nivelul fiecărei comunităţi, și cea de intervenţie – care presupune asigurarea unei alimentaţii sănătoase gravidelor şi copiilor cu vârsta de până la 5 ani, în 31 de comunităţi rurale dezavantajate din ţara noastră. Inițiativa a adunat până în prezent 18.836 de beneficiari – 13.679 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 5 ani, 3.266 de mame tinere și 1.891 de gravide.

Mai mult, Salvați Copiii România s-a alăturat eforturilor medicilor și a dotat în ultimi 3 ani 58 de maternități din 34 de județe ale țării cu echipamente performante necesare supraviețuirii bebelușilor născuți prematur.

„Salvaţi Copiii derulează de 5 ani programe în comunităţile defavorizate, pentru a sprijini tinerele mămici şi copiii lor, având rezultate vizibile. Am decis să aducem programului nostru o componentă nouă, să dezvoltăm un program de suport pentru mămici exact când au cea mai mare nevoie – în maternitate, în primele zile de la naştere. Împreună cu Fundația Nutricia, ne dorim să putem educa cât mai multe mămici şi să le sprijinim în cea mai dificilă meserie, aceea de mamă.” – Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România

Până în acest moment, programul Primele 1000 de zile a ajuns la peste 3000 de viitoare mămici, prin intermediul conferințelor de „Nutriție în sarcină” și „Alăptare exclusivă”, organizate în București și transmise LIVE pe portalul desprecopii.com, pentru viitoarele mame din provincie. Următorul seminar programat are ca tematică „Diversificarea” și se va desfășura în luna octombrie.

Despre PRIMELE 1000 DE ZILE

Ceea ce faci și mănânci în primele 1000 de zile reprezintă cheia sănătății pentru întreaga viață. Primele 1000 de zile se referă la perioada cuprinsă între prima zi de sarcină și a doua aniversare a copilului. Primele 1000 de zile oferă o oportunitate unică de consolidare a sănătății pentru tot parcursul vieții. Fundația NUTRICIA Early Life Nutrition susține un parcurs sănătos al primelor 1000 de zile prin studii de cercetare, materiale educaţionale și servicii de informare continuă a părinților, alături de partenerii săi: Societatea Națională de Medicină Familiei, Salvații Copiii România, Societatea Română de Pediatrie și Asociația SAMAS.
www.primele1000zile.ro

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 25 de ani de activitate, peste 1.150.000 copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de Organizaţie. Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.