Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Salvați Copiii România a lansat analiza „Bugetul public alocat copiilor”

0

Organizația Salvați Copiii a lansat pe 10 noiembrie, în cadrul unui seminar național organizat cu sprijinul Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte şi Minorităţi, din Senatul României, cercetarea „Bugetul public alocat copiilor”, în încercarea de a răspunde la întrebarea Câți bani cheltuie statul român pentru copiii din România?

Alocările bugetare destinate copiilor și respectării drepturilor acestora nu pot fi detectate cu ușurință în bugetul României. Studiul Salvați Copiii are în vedere trei tipuri de cheltuieli, pe care statul le alocă pentru educație, sănătate și asistență socială.

Salvati Copiii Romania - Seminarul National Bugetul public alocat copiilor

Cercetarea privind bugetul copiilor arată că insuficiența resurselor alocate de la nivel central pentru aceste trei domenii îi face pe copiii din zonele defavorizate extrem de vulnerabili. Mai mult, formula de finanțare face ca bugetele alocate pentru aceste domenii să fie influențate de bunăvoința autorităților locale sau de capacitatea financiară a acestora, și nu de nevoile resimțite în comunitate. Toate instituțiile care se ocupă de drepturile copilului și de finanțarea învățământului depind de resursele alocate de la nivel central.

„În acest moment, aplicarea legislației din domeniile învățământului, sănătății și asistenței sociale este mai curând dependentă de finanțele publice. Alocările destinate acestor domenii suferă fluctuații importante de la un an la altul. De multe ori, nu sunt asigurate resursele necesare pentru îndeplinirea obligațiilor ce revin autorităților locale și centrale în aceste domenii. Analizarea bugetului copiilor poate face trecerea de la o abordare financiar-contabilă, la una centrată pe înțelegerea efectelor pe care politicile publice le au asupra copiilor. Un astfel de demers poate să ghideze autoritățile în găsirea și aplicarea celor mai eficiente măsuri care să conducă la asigurarea drepturilor copilului”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președintele Executiv Salvați Copiii Romania.

În ultimii 6 ani, cheltuielile pentru învățământ, exprimate ca procent din bugetul general consolidat, au suferit variații, fapt care denotă o impredictibilitate a investiției statului în educație. Astfel, în 2008, statul a cheltuit în acest sens 11,48% din bugetul general consolidat, în timp ce în 2014 efortul a fost de 9,14%. Anul 2013 a adus cel mai redus nivel al cheltuielilor pentru educație, de numai 8,06% din bugetul general consolidat.

În contextul descentralizării, cheltuielile medii pentru educație, cu impact direct asupra beneficiarilor de învățământ preuniversitar, efectuate exclusiv din bugetul de stat, fără a cuprinde transferurile către autoritățile locale (sub forma sumelor defalcate din TVA sau a altor tipuri de subvenții) a scăzut de la 363,88 lei/beneficiar în 2008, la 139,36 lei/beneficiar în 2014.

La nivel local, datele privind execuțiile bugetare detaliate pentru fiecare categorie de beneficiari ai sistemului educațional nu sunt disponibile. Datele analizate de Salvați Copiii arată că, în anul 2008, în topul alocării banilor pentru educație se afla mun. București, care a cheltuit 5.262 lei/an/beneficiar, în timp ce județul Constanța a avut cea mai mică sumă medie cheltuită – de 2.914 lei/an/beneficiar.

În 2014, cheltuielile medii cresc (date fiind descentralizarea și efectele câștigării drepturilor salariale în instanță), iar Bucureștiul continuă să aibă cea mai mare sumă medie cheltuită pentru învățământ (5.667 lei/an/beneficiar), însă și județele Cluj și Harghita trec de pragul de 5.000 lei/an/beneficiar. Sunt însă și județe care au păstrat cheltuielile sub suma de 4.000 lei/an/beneficiar, precum Vaslui, Prahova, Mureș, Giurgiu, Constanța și Bacău.

La nivel local, calcularea costului standard per elev conform metodologiilor Ministerului Educației nu reușește să asigure un caracter echitabil pentru finanțarea învățământului. Deosebit de îngrijorător este nivelul redus al sumelor totale per beneficiar din județe aflate în regiuni afectate de sărăcie, precum județele Vaslui și Bacău.

Analiza Salvați Copiii a folosit datele bugetare din trei tipuri de documente – bugetele inițiale aprobate, bugetele finale rezultate în urma rectificărilor bugetare și execuțiile bugetare.

„Datele actuale cu privire la cheltuielile bugetare pentru educația, sănătatea și protecția socială a copiilor din România sunt detaliate insuficient și permit doar estimări destul de generale. Din cele trei domenii analizate, cel al sănătății este cel mai sărac în date cu privire la copii.”Mihaela Manole, coordonator Salvați Copiii.

Specialiștii care au realizat cercetarea au făcut o serie de recomandări pentru o analiză mai detaliată a bugetului copiilor în România:

  • Creșterea transparenței și a gradului de detaliere a bugetelor publice;
  • Stabilirea unor modalități de colaborare inter-instituționale cu privire la bugetul copiilor;
  • Îmbunătățirea metodologiei de analiză a bugetului copiilor, pe baza unei mai mari detalieri a bugetelor publice.

 

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.