Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Salvați Copiii anunță startul celei de-a treia ediții a caravanei dedicată gravidelor din comunităţi defavorizate

0

Între 15 și 17 iulie, Organizaţia Salvaţi Copiii vă ajunge în județele Giurgiu și Constanța, pentru a oferi consultații prenatale complete gravidelor din comunităţi defavorizate și pentru a informa tinerele mame cu privire la controlul sarcinii, pregătirea pentru travaliu, alăptare și nutriția copiilor. Astfel, peste 500 de femei vor beneficia de servicii gratuite oferite de o echipă de medici voluntari: informare despre naștere și îngrijirea nou-născuţilor, consultații și consiliere prenatală, ecografii morfologice de sarcină și evaluări ale bunăstării fetale.

Caravana gravidelor_Bahna_4JPG
Caravana Salvaţi Copiii, dotată cu echipamente medicale avansate – ecograf și cardiotocograf, va ajunge în Roata de jos, județul Giurgiu (15 iulie), Băneasa, județul Constanța (16 iulie) și Ostrov, județul Constanța (17 iulie). Accesul Salvați Copiii în aceste comunități a fost posibil cu sprijinul E-Romnja, o asociație înființată în anul 2012, ce luptă pentru o agendă publică care să includă problemele femeilor rome.

Viitoarele mame vor primi sfaturi şi îngrijire medicală de la o echipă dedicată de medici voluntari din Bucureşti, formată din: Dr. Ilinca Gussi, obstetrician, Dr. Adina Diaconescu, obstetrician, Dr. Marilena Băluţă, obstetrician, Marilena Tăcutu – asistentă și Adina Păun – moaşă.

„Caravana a ajuns deja la al treilea an și sperăm să ajutăm în continuare cât mai multe viitoare mame să își îngrijească mai bine copiii. Contribuția Salvați Copiii în aceste comunităţi este extrem de importantă, mai ales în condițiile în care aproape jumătate dintre gravide nu fac nicio ecografie pe parcursul sarcinii. Mai mult, pentru multe dintre ele, această caravană reprezintă primul consult de când sunt însărcinate.” – Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Conform cercetărilor efectuate de Organizaţia Salvaţi Copiii în comunitățile parte din proiectul Fiecare copil contează, 47% dintre femeile gravide nu au făcut nicio ecografie pe parcursul sarcinii, 42% nu au făcut analizele recomandate, 37% nu au fost la niciun control ginecologic, iar 12% nu au fost controlate de medicul de familie în sarcină.

România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană privind mortalitatea infantilă, cu o rată de 8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2015, dublu față de media europeană. Multe dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame şi copii, prin facilitarea accesului acestora la servicii medicale de proximitate şi prin echiparea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.

Rata mortalității infantile a fost de 10 ‰ în mediul rural și de 6 ‰ în mediul urban. Această inegalitate de șanse are printre cauze, aşa cum arată cercetările desfășurate de Organizaţia Salvaţi Copiii, accesul mai redus la servicii medicale, distanţa mare până la localităţile unde astfel de servicii pot fi accesate, nivelul scăzut de educaţie al mamei şi veniturile reduse ale gospodăriei.

Din 2010, Salvaţi Copiii a iniţiat proiectul Fiecare Copil Contează, parte a campaniei mondiale Every One, care urmăreşte reducerea mortalităţii infantile şi a copiilor până la cinci ani. În perioada 2010-2016 au fost derulate acţiuni menite să combată cauzele prevenibile ale deceselor copiilor printr-o componentă majoră de informare şi educare, dar și prin suport nutrițional și sanitar pentru 22.000 de beneficiari (copii cu vârste între 0-5 ani, gravide și mame tinere), din 31 de comunități rurale din județele Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Dâmbovița, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea.

18.000 de nou-născuți prematur supraviețuiesc anual, datorită echipamentelor medicale performante donate de Salvați Copiii. Numărul lor poate fi din ce în ce mai mare: organizația a reușit până în prezent să doteze 58 de maternităţi cu echipamente performante, necesare supravieţuirii copiilor născuţi prematur sau cu greutate mică la naștere: incubatoare, mese de resuscitare și aparate de ventilație. În 2016, Salvaţi Copiii România îşi propune dotarea a 29 de maternităţi și secţii de nou-născuţi din întreaga ţară.

Cei care doresc să susţină demersul Salvaţi Copiii de reducere a mortalității infantile în România o pot face cu un sms lunar la 8844 cu textul ”SALVEZ”, în valoare de 2 Euro.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României.

Salvați Copiii adoptă o poziție independentă în raport cu acțiunile și măsurile instituțiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil.

În calitate de membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.