Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

S-a lansat Nanny Institute – prima școală online de bone în România

0

Să ai o bonă în familie îți poate ușura viața, mai ales în perioada aceasta haotică. Dar să găsești o bonă cu adevărat grozavă poate fi mult mai dificil.

Îți poți începe căutarea cerând recomandări prietenilor și familiei sau accesând site-urile specializate.

Problema apare dacă nu îți dorești doar o persoană care să supravegheze copilul. Dacă vrei o persoană cu care să simți că micuțul tău este în siguranță, cineva care are noțiuni de prim ajutor și de comunicare eficientă cu copilul, o persoană care susține și stimulează dezvoltarea celui mic, opțiunile tale vor fi foarte limitate.

Din fericire a apărut Nanny Institute – prima școală de bone ce aplică standardele internaționale în ceea ce privește îngrijirea copiilor. Fondatorii acestei școli își doresc să ofere părinților, care apelează la bonele absolvente ale cursurile lor, liniște și siguranța că aceste bone au cunoștințe și abilități necesare.

Andreea Georgescu, co-fondatoarea acestei școli este psiholog, manager de resurse umane cu mulți ani de experiență și mamă a doi copii.

  • Cum a apărut ideea acestei școli? 

La noi s-a întâmplat românește: un șut în fund = un pas înainte. Șutul a venit de la bona care a avut grijă aproape 6 ani, de fetița noastră, Ema. La 3 luni de când se născuse Matei, băiețelul nostru, chiar de Sfântul Nicolae, bona ne-a anunțat cu un SMS la 6 dimineața că nu mai poate veni.

Și asta a fost.

În dimineața aceea ne-au trecut prin minte toate gândurile posibile: cum îi spunem Emei, cum ne organizăm, pentru că eu trebuia să mă întorc la serviciu în câteva luni, cum mă voi descurca singură când Ema începea școala, iar Matei era prea mic și avea nevoie de atenție.

Dar în toată situația aceea am realizat că mai auzisem povestea aceasta cu bonele care dispar de pe o zi pe alta. Și ignorasem poveștile pentru că noi eram norocoși că o aveam pe V.

Și atunci ne-am întrebat: ce ar trebui să se întâmple ca părinții să nu mai aibă parte de astfel de experiențe, care le aruncă viața în aer într-o secundă?!

Am început să căutam pe google dacă există o lege, dacă există o școală, ce spun alți părinți, etc. Și ne-am uitat și ce se întâmplă prin alte țări.

  • Era nevoie în România de o astfel de școală?

Căutând informații ne-am creat o imagine despre cum ar trebui să fie și la noi. Ne-am dat seama că în România, deși există meseria de bonă și o legislație, nu există niște standarde care să asigure calitatea acestor servicii. Iar lucrurile acestea sunt spuse de părinți pe diverse grupuri de pe social media, unde se plâng de comportamentul bonelor, de practicile de îngrijire, de comunicarea cu familia, de modul cum se comportă cu copiii când sunt singure cu ei. Unii dintre părinți nici nu conștientizează că cele mai multe dintre persoanele care prestează astfel de servicii nu știu sa ofere prim ajutor sau nu știu cum să protejeze copiii acasă și pe stradă. 

  • Ce aduce nou Nanny Institute?

Sunt multe lucruri noi pe care le aducem pe piața românească. În primul rând, prin cursurile noastre forțăm existența unui set de cunoștințe despre cum ar trebui să fie îngrijiți copiii, în fiecare etapă de dezvoltare: de la naștere până la adolescență. Aceste cunoștințe acoperă toate domeniile pe care noi, părinții moderni, le considerăm ca fiind obligatorii în zilele noastre. 

Toate aceste informații sunt puse la punct cu o echipă de experți în pediatrie, prim ajutor, siguranță și sănătate și psihologia și educarea copilului.

O altă noutate pentru România este faptul că cel care urmează cursurile poate să le parcurgă online, oricând are timp disponibil, de pe tabletă, telefon sau laptop. Practic aducem flexibilitate.

Odată cu flexibilitate vine și rigurozitatea standardului propus de către noi. Adică după fiecare capitol de studiat vine și un test grilă de evaluarea cunoștințele. Dacă nu obține 70% la test, nu poate merge mai departe.

La Nanny Institute nu ne jucăm cu rigurozitatea!

Apoi, pe noi ne interesează să vedem și cât se transferă în practică din ceea ce se învață. Astfel am pus la punct și un sistem prin care implicăm familiile la care profesează bonele să ne dea un feedback despre îmbunătățirile pe care le-au adus de când au început cursul. Este singurul mod prin care ne asiguram că aplică aceste standarde. 

Și poate cel mai important aspect este că aducem un standard internațional. Noi suntem membri INA, o asociație internațională a cărei preocupare principală este creșterea calității serviciilor de îngrijire a copiilor la nivel global. Practic, nu vorbim de niște decizii personale despre ce trebuie să cuprindă programul de formare, ci cursurile sunt bazate pe aceste practici „best in class”. 

  • Ce informații află bonele, dar și părinții sau bunici care urmează cursurile școlii?

Am menționat deja că află informații despre cum oferim prim ajutor. Aceste cunoștințe trebuie reînnoite anual, o diplomă emisă în 2018 nu este suficientă. 

Apoi cursuri despre cum ne protejăm copiii în casă, în curte sau în parc de diverse pericole, pe care nici nu le mai percepem așa.

Am construit capitole dedicate care să asigure cunoștințele necesare pentru a-i menține pe copii sănătoși. Dacă eu, mama, mă asigur că în fiecare zi copilul mănâncă sănătos, face mișcare, se odihnește cât trebuie și are grijă de igiena sa, atunci și în absența mea aceste lucruri ar trebui să se întâmple. 

De asemenea, am pus accent și pe modulele de dezvoltare psihologică a copiilor – de ce plâng, cum reacționăm, cum comunicăm, cum relaționăm cu ei, cum îi sprijinim să se dezvolte în diverse direcții, respectând ritmul lor. 

  • Cum se realizează procesul de învățare?

După ce primește acces la platforma de cursuri, poate studia modul cu modul și test cu test. Cunoștințele sunt prezentate într-un mod atractiv, astfel încât să fixeze ideile. Am îmbinat teoria și cu exemple practice astfel încât să facă transferul în concret.

De exemplu când se vorbește despre protejarea copiilor de substanțele toxice disponibile în casă, în primul rând facem un exercițiu de conștientizare a lor: medicamente, produse de curățenie, produse de gătit și apoi facem recomandarea de a le poziționa în locuri unde copilul mic nu poate avea acces la ele.

O altă situație transferată în practică pe care o am în minte: cum gestionăm copilul care vrea altceva decât ce credem noi că este bine. Copilul care vrea să treacă prin toate bălțile, deși nu are cizme de ploaie și haine de protecție, să zicem. Metoda cu țipatul sau cu forța nu este acceptabilă, așa că trebuie să îi oferim o alternativă la fel de distractivă. De exemplu, să punem frunzele să plutească ca bărcile sau alte obiecte din jur și să studiem cum se mișcă. Și uite așa, descoperim mediul înconjurător.  

  • Exista o diplomă la sfârșitul cursurilor?

Noi am demarat procesul de autorizare la Ministerul Muncii. Sunt niște provocări pe care încercăm să le gestionăm, pentru că în România metodologia este rămasă în urmă în ceea ce privește cursurile on-line. Dar suntem încrezători că vom reuși. Asta ca să acoperim nevoia de diplomă acreditată local. 

  • Ce își propune Nanny Institute?

Părinți liniștiți. Liniștiți că își lasă copiii pe mâinile unor adulți competenți, indiferent că vorbim despre o bonă sau despre bunicii cu care îi lăsăm în vacanță. S-au schimbat multe în ultimii 20-30 de ani de când au fost părinții noștri părinți. 

Și, de ce nu, viitori părinți mai liniștiți de următorul rol, știind în avans informații care se vor dovedi esențiale în multe momente. 

Mai multe detalii despre cursuri găsiți pe https://nannyinstitute.ro/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.