Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

S-a lansat concursul de creație „Max Blecher”, ediția 2018

0

S-a lansat concursul de creație „Max Blecher”, ediția 2018. Data limită de înscriere: 30 aprilie.

Ediția din acest an a festivalului cultural Blecher Fest are ca primă manifestare, asemenea ediției anterioare, un concurs internațional de creație, denumit „Max Blecher” și dedicat debutanților din țară și din străinătate. Categoriile disponibile participanților, în 2018, sunt creație literară și artă fotografică, iar tematica impusă este unică:  „Timpul care nu s-a scurs încă”.

Concursul de creație literară „Max Blecher” are două secțiuni: proză și poezie, jurizarea fiecărei secțiuni fiind făcută de câte un juriu alcătuit din 3 membri. La proză, Alain Gavriluțiu, Cosmin Perța și Sorin Mihai Grad vor analiza creativitatea lucrărilor participante, în timp ce, la poezie, acest aspect va reveni lui Teodor Dună, lui Dan Coman și Elenei Vlădăreanu.

Concursul de artă fotografică „Max Blecher” este deschis tuturor pasionaților de fotografie, din țară și străinătate și va fi jurizat de Ionuț Pițurescu, Tudor Botezatu și Daniel Ionescu.

Înscrierea concurenților se face în perioada 21 martie – 30 aprilie, prin intermediul formularului online, de pe pagina oficială a festivalului, secțiunea Concursuri: https://www.blecherfest.ro/#/contest. Jurizarea lucrărilor, pentru fiecare secţiune în parte, va avea loc în intervalul 1- 13 mai. De pe 14 mai, până pe 21 mai, vor fi anunțați și contactați toți câștigătorii, iar pe 27 mai va avea loc festivitatea de premiere, în cadrul evenimentelor festivalului Blecher Fest 2018.

Blecherfest

Fiecare dintre cele 3 secțiuni ale concursului de creație „Max Blecher” din acest an, va avea câte 3 premii, egale valoric, ce vor fi oferite celor mai creative lucrări.

Alte premii speciale pot fi oferite de partenerii Organizatorului și vor consta în cărți și diverse bunuri.

Organizatorii festivalului vor acoperi cheltuielile de transport (pe teritoriul României), cazare și masă, pentru toți câștigătorii celor 3 secțiuni ale concursului de creație „Max Blecher”.

Regulamentele oficiale și anexele concursurilor sunt disponibile pe pagina oficială a festivalului: https://www.blecherfest.ro/#/contest.

Ediția 2018 a festivalului internațional Blecher Fest se va desfășura pe perioada a 3 zile, 25 – 27 mai, la Roman și va reuni personalități ale lumii literare și artistice, din România, Italia, Brazilia, Polonia, Belgia și Germania.

Evenimentul se adresează publicului larg din țară și din străinătate iar activitățile festivalului sunt conturate pentru a acoperi un spectru cât mai larg de manifestări cultural-artistice: conferință literară, prezentare de carte, concursuri de creație, concert simfonic, proiecții de film, concerte de muzică veche românească (Trei Parale și Ferenc Ségercz), spectacol de stradă, spectacol performance (Urletul – Ionuț Caras) și alte activități creative. Ca și în 2017, accesul la toate acțiunile festivalului este gratuit.

 

Despre Max Blecher

Max Blecher s-a născut în 1909, la Botoşani, și a murit pe 31 mai 1938, la Roman. Tatăl său, Lazăr Blecher, avea pe strada Ştefan cel Mare nr. 151-153 un magazin de porţelanuri, unde îşi desfăcea produsele unei mici fabrici de ceramică de la marginea oraşului.

Max Blecher a urmat cursurile primare şi liceale la Roman. După susţinerea bacalaureatului, pleacă la Paris, cu gândul de a se înscrie la Sorbona. Se îmbolnăveşte de morbul lui Pott, o boală gravă, pe atunci incurabilă, fiind internat timp de zece ani în clinici şi sanatorii din străinătate.

Max Blecher este autorul romanelor „Întâmplări în irealitatea imediată”, „Inimi cicatrizate”, „Vizuina luminată” și al volumului de poezii „Corp transparent” și este singurul scriitor romaşcan care descrie, în amănunt, oraşul natal (parcul oraşului, cinematograful, bâlciul anual, malul Moldovei).

Max Blecher este considerat de critica literară drept principalul reprezentant al literaturii autenticității. Este supranumit, de unii critici, „Kafka al României” și comparat, de alți critici, cu scriitorul polonez Bruno Schulz. A fost un autor genial, ce a atins profunzimi stilistice și existențiale unice în literatura română.

Max Blecher este foarte apreciat la nivel internațional, iar operele lui au fost și continuă să fie traduse limbi precum: engleză, franceză, germană, spaniolă, portugheză, italiană, cehă, poloneză sau neerlandeză.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.