Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

S-a încheiat prima serie de workshop-uri „Parteneriate sustenabile și bune practici în responsabilitatea socială”

0

În perioada 11-28 august 2001, la Complex Amiral – Comandor **** Mamaia, a avut loc prima serie de workshop-uri adresate membrilor Rețelei RSC, dar și altor organizații interesate de promovarea dialogului social – „Parteneriate sustenabile și bune practici în responsabilitatea socială”, în cadrul proiectului „Acționăm Responsabil! – Rețeaua Socială RSC”.

“Dincolo de limitările mediului de afaceri național și dincolo de aspectele descurajatoare ale contextului economic și social actual, avem datoria morală și civică de a gândi și de a acționa responsabil împreună, în folosul comunităților în care activăm. De cele mai multe ori, însă, ne cantonăm în teorii stufoase și în aplicarea unor «rețete» de succes preluate mecanic din Occident și ne pierdem elanul și încrederea.

Prin aceste workshop-uri am urmărit să ne distanțăm – împreună cu membrii Rețelei RSC – de această abordare limitativă și să încurajăm inovația în materie de concepere de proiecte sociale în parteneriat, facilitând înțelegerea demersurilor de RSC în mod practic și adaptat. Mai mult decât atât, am făcut un prim pas spre un demers de cercetare ambițios, în urma căruia să putem oferi tuturor membrilor noștri un ghid de bune practici coerent, realist și cu utilitate concretă.

Mulțumim tuturor participanților pentru interes și implicare! Vă așteptăm cu drag și la următoarele evenimente pe care le vom organiza în cadrul proiectului Acționăm Reponsabil! – Rețeaua Socială RSC!”

Rodica Lupu, Program Development Chairman, JCI Europe, Manager proiect

Workshop-urile au oferit cadrul perfect pentru ca cei 160 de participanți să dezbată provocările cu care se confruntă în implementarea proiectelor sociale și să creioneze inițiative comune de RSC, atingându-și astfel scopul de a asigura transferul de know-how și de a permite participanților să interacționeze și să se antreneze în schimburi de opinii și de experiență în timp real.

În încercarea de a aduce un plus de cunoaștere în zona RSC și de a-i încuraja pe participanți în demersul lor de a iniția proiecte de responsabilitate socială și parteneriate sustenabile, organizatorii au selectat pentru susținerea workshop-urilor o echipă de vorbitori consacrați din domeniul responsabilității sociale – autori de cărți, lectori, profesori universitari, responsabili RSC din corporații: Conf. univ. dr. Dumitru Borțun (Profesor în cadrul SNSPA), Lector univ. dr. Camelia Crișan (Profesor în cadrul SNSPA), Cristina Horia (Director Executiv, Fundația Sensiblu), Luminița Oprea (Autorul cărții “Responsabilitate Socială Corporatistă”), Dragoș Dehelean (Coordonator al portalului web ResponsabilitateSociala.ro), Cristian Ducu (Membru fondator al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată), Asist. univ. dr. Alin Stancu (Profesor în cadrul ASE București), Georgiana Grigore (Doctorand in cadrul ASE București).

Cele opt workshop-uri (adresate celor opt regiuni de dezvoltare) s-au derulat pe parcursul a trei weekend-uri consecutive și au abordat aspecte conceptuale legate de viziunile diferite asupra RSC, aspecte practice legate de poziția și rolul diferitelor organizații în promovarea responsabilității sociale, precum și legate de strategii de abordare a stakeholderilor, dezvoltare de parteneriate sustenabile și implementare de inițiative de RSC. Au fost prezenți reprezentanți din partea a peste 100 de ONG-uri, dar și din partea patronatelor, camerelor de comerț, asociațiilor de IMM-uri și sindicatelor.

Prin alternarea unor metode și tehnici de lucru diverse – prezentări, discuții facilitate, brainstorming, lucru în echipă, lucru individual, studii de caz, jocuri de rol, facilitatorii au interacționat cu succes cu participanții, accentul căzând pe exemple practice și informații utile. Pornind de la înțelegerea conceptului teoretic de responsabilitate socială, în paralel cu percepția efectivă a participanților vis-a-vis de rolul și necesitatea acțiunilor de RSC în organizațiile din care fac parte, cei opt facilitatori au gestionat cu succes traiectul workshop-urilor, încurajând interactivitatea și proactivitatea în rândul  publicului.

În completarea discuțiilor libere cu privire la factorii care definesc parteneriatele sustenabile de succes, sub coordonarea echipei de facilitatori, cei 160 de participanți au identificat – cu ajutorul unui chestionar – principalii indicatori de bune practici în proiectele de responsabilitate socială dezvoltate în parteneriat. Rezultatele acestor chestionare vor fi centralizate și prelucrate de o echipă de experți din cadrul proiectului, iar pe baza lor se va elabora o metodologie de cercetare și analiză a proiectelor de RSC, cu scopul identificării de modele de bună practică și acțiuni inovatoare în domeniu.

Campania de cercetare în discuție se va desfășura în perioada septembrie 2011 – februarie 2012 și va presupune identificarea a peste 500 de proiecte, cele mai reprezentative dintre acestea urmând a fi incluse ulterior într-un ghid de promovare a RSC și a modelelor de bună practică. O prezentare consistentă a suportului metodologic, dar și mai multe detalii despre modalitatea în care organizațiile pot propune proiecte pentru analiză în cadrul cercetării vor fi diseminate în cadrul următoarei conferințe naționale din cadrul proiectului, ce va avea loc pe 30 septembrie la Brașov.

Mai multe detalii despre conferință se vor publica în perioada imediat următoare în cadrul portalului www.ActionamResponsabil.ro.

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.