S-a dat startul ultimei etape in proiectul de reabilitare a litoralului romanesc al Marii Negre

0

S-a dat startul etapei de innisipare din cadrul proiectului de reabilitare a litoralului romanesc al Marii Negre, unul dintre cele mai ambitioase proiecte din Romania.

IMG_0909

Joi, 5 august 2015, a demarat etapa de innisipare in zona Eforie Nord din cadrul proiectului, primul pas in cadrul actiunilor de stopare a fenomenului de eroziune de pe tarmul romanesc al Marii Negre. La innisiparea plajelor se foloseste o tubulatura submarina care asigura extinderea cu aproximativ 60 metri a 1.2km de plaja si aproximativ 1.1 milioane mc de nisip. Nisipul folosit pentru largirea plajelor este extras din Marea Neagra prin echipamente specifice (draga autorefulanta cu buncar) si este pompat pana la tarm prin conductele montate.

ROMAIR Consulting, companie 100% romaneasca, in calitate de prestator al serviciilor de asistenta tehnica pentru managementul si supravegherea lucrarilor, coordoneaza cel mai ambitios proiect de protectie a litoralului românesc – „Protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord), finantat prin Programul Operational Sectorial Mediu, din Fondul de Coeziune.”

“ROMAIR Consulting a inceput un nou capitol cu care scrie istorie pe litoralul romanesc al Marii Negre. Este un moment unic si impresionant: impreuna, facem Romania mai mare!
De peste 18 ani ne implicam in proiecte care schimba viata romanilor. Ne bucuram ca prin acest proiect munca noastra are, inca o data, un impact real asupra locuitorilor, turistilor, agentilor economici si mediului.”, declara Gheorghe Boeru, Presedinte ROMAIR Consulting.

Valoarea totala a proiectului este de 170.450.084 euro inclusiv TVA. Finantarea nerambursabila din Fondul de Coeziune este in valoare de 145.680.660 Euro. Investitiile finantate vor fi administrate de beneficiarul proiectului, Administratia Natională „Apele Romane”, in calitate de institutie nationala cu competente exclusiv in gestionarea zonei costiere a Romaniei, si vor fi exploatate de catre acesta prin Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral.
Reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea-Litoral, in calitate de Beneficiar, au depus toate eforturile pentru obtinerea finantarii celui mai mare proiect din Romania, iar din 2013 sunt alaturi de Antreprenori si de Supervizorul lucrarilor pentru a se asigura ca se ating obiectivele proiectului.

Despre proiect:
Comisia Europeana a aprobat in data de 22.03.2013 unul dintre cele mai ambitioase proiecte din punct de vedere al reducerii eroziunii costiere, respectiv „Protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord)”.

Beneficiarii proiectului sunt cei aproximativ 278.000 de locuitori care vor fi protejati in urma reducerii riscului de inundare a proprietatilor, precum si peste 32.000 de turisti care se vor putea bucura de o plaja extinsa.

De asemenea, proiectul aduce avantaje majore in domeniul socio-economic pentru cei peste 122 de operatori economici identificati (hoteluri, restaurante, magazine, firme de pescuit etc.) care vor fi, de asemenea, protejati impotriva riscului de eroziune costiera.
Proiectul va genera 250 de locuri de munca temporare si 10 permanente.

Proiectul, finantat prin Programul Operational Sectorial Mediu, din Fondul de Coeziune, isi propune realizarea de masuri de protectie a plajei impotriva riscului de eroziune accelerate care afecteaza zonele Mamaia sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud si Eforie Nord, pe o lungime de 7,3 km.
Proiectul consta in lucrari de reparatie a digurilor de larg existente, constructia de noi diguri de larg, reabilitarea si prelungirea digurilor de protecţie, constructia de diguri de protectie a zonei innisipate si a unor diguri ingropate (pinteni), demolarea unor structuri existente si lucrari de innisipare artificiala pentru largirea plajei litoralului romanesc cu peste 60 de metri.

Ca urmare a implementarii Proiectului, se urmaresc:
• Protectia si imbunatatirea calitatii mediului si a standardelor de viata in Romania, urmarindu-se conformarea cu prevederile acquis-ului de mediu.
• Respectarea in totalitate a Directivelor UE si a legislatiei romanesti in domeniul constructiei infrastructurii de protectie la eroziune a coastei Marii Negre din zona Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud si Eforie Nord;
• Cresterea nivelului de protectie a bunurilor si cresterea sigurantei locuintelor din aceasta zona prin stoparea procesului de eroziune si crearea infrastructurii de prevenire a fenomenului in zona afectata de proiect;
• Proiectul va contribui la cresterea capacitatii institutionale locale de implementare a proiectelor cu finantare publica europeana si nationala
Lucrarile prevad atat executia de structuri noi, reabilitarea/demolarea/extinderea celor existente, cat si reinnisiparea artificiala a plajelor, toate fiind proiectate pentru a asigura stabilitate pe o perioada de 50 ani.

Pana la aceasta data au fost executate 11% din lucrarile proiectate pentru lotul Mamaia Sud, 50% pentru lotul Tomis Nord, 64% din lotul Tomis Centru, 40% din lotul Tomis Sud si 56% din lotul Eforie Nord. Aceste procente se asimileaza, in mare parte, cu executia lucrarilor de reparatie a digurilor de larg existente, constructia de noi diguri de larg, reabilitarea si prelungirea digurilor de protectie, constructia de diguri de protectie a zonei innisipate si demolarea unor structuri existente, continuand in urmatoarea perioada cu reinnisiparea sectoarelor de plaja.

Proiectul face parte dintr-o initiativa mai ampla, pe termen lung, in contextul Recomandarii privind managementul integrat al zonelor costiere si al Directivei-Cadru privind stategia UE pentru mediul marin.

Beneficiar: ANAR, prin Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral
Antreprenor: Asocierea Porr Bau – Dinamica-Franco Giuseppe pentru lotul Mamaia Sud, respectiv Van Oord – Societatea de Constructii in Transporturi Bucuresti pentru loturile Tomis Nord, Centru si Sud si Eforie Nord
Romair Consulting – Coordonatorul proiectului Asistenta Tehnica pentru Managementul Proiectului si Supervizarea Lucrarilor – „PROTECTIA SI REABILITAREA PARTII SUDICE A LITORALULUI ROMANESC AL MARII NEGRE IN ZONA Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord”

Despre Romair Consulting
Compania Romair Consulting este o companie 100% romaneasca, lider de piata in construirea si implementarea proiectelor finantate de Uniunea Europeana.

Infiintata in 1997, Compania Romair Consulting implementeaza astazi 147 de proiecte majore finantate de catre Uniunea Europeana, cu o valoare totala de investitie de peste 1,8 mld euro, care au contribuit semnificativ la dezvoltarea Romaniei, in domenii prioritare precum: infrastructura, mediu si energie regenerabila, agricultura, GIS si topogeodezie, Program Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE).
ROMAIR a realizat aprox. 18% din proiectele cu care Romania a intrat in UE.

„De peste 18 ani construim proiecte de succes care demonstreaza ca Romania merita sa fie tara membra UE. In prezent, compania Romair Consulting are aprobate 109 proiecte majore de catre Comisia Uniunea Europeana, fiecare cu o valoare totala a investitiei mai mare de 50 milioane de euro, care schimba in fiecare zi viata locuitorilor Romaniei. Sunt mandru sa demonstrez cu fiecare proiect pe care il derulez alaturi de echipa Romair Consulting ca participam efectiv la gradul de absorbtie a banilor UE in Romania, iar munca noastra are un impact real pentru milioane de romani: fie ca sunt fermieri care invata sa scrie aplicatii pentru cereri de finantare; sateni care sunt protejati impotriva inundatiilor; locuitori care se bucura de centre istorice restaurate, parcuri reabilitate sau sunt protejati de inundatii; sau tineri antreprenori romani care pun bazele unor branduri romanesti puternice, cu ajutorul nostru.”, declara Gheorghe Boeru, Presedinte ROMAIR Consulting.

Romair Consulting este singura companie romaneasca ce deruleaza proiecte pe 5 axe importante: Program Operational Sectorial Mediu (POS Mediu), Program Operational Regional (POR), Program Operational Sectorial Transport, Autoritatea de Management Program Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) si Planul National pentru Agricultura si Dezvoltarea Rurala (PNADR). De asemenea, Romair Consulting este singura companie romaneasca ce are expertiza si echipa competenta de a realiza intregul proiect de la faza intocmirii cererii de finantare, pana la implementarea fazelor de supervizare.

Mai multe informatii: www.romair.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.