RWEA: STRATEGIA ENERGETICĂ – o teorie contradictorie și scumpă pentru consumatori

0

RWEA – Asociația Română pentru Energie Eoliană își exprimă preocuparea față de Strategia Energetică propusă de Ministerul Energiei, care ignoră tendințele tehnice, economice și climatice actuale și propune măsuri în contradicție cu obiectivele declarate, în detrimentul consumatorilor.

Astfel, Strategia pare o colecție a planurilor de dezvoltare depășite moral ale firmelor cu capital de stat, planuri vechi cu potențial de realizare discutabil, omițând energia eoliană, singura tehnologie care a demonstrat că:

  • A respectat obiectivele ultimei strategii adoptate în România, instalând capacitatea prevăzută și aducând în România progres tehnologic

  • A creat meserii și școli profesionale

  • Și-a îmbunătățit performanta tehnica în pofida unui cadru de reglementare creat pentru tehnologii convenționale

  • Și-a redus costurile în ciuda pierderilor suferite ca urmare a modificărilor repetate aduse schemei de suport, pierderi care au depășit 25% din capitalul investit
  • A contribuit la conservarea resurselor primare fosile, valoroase în acoperirea vârfurilor de consum sau a perioadelor critice.

Documentul Strategiei Energetice prevede o capacitate adițională de energie eoliană de aproximativ 1.200 MW până în 2030, un obiectiv prea puțin ambițios față de beneficiile pe care această tehnologie le aduce consumatorilor.

Energia eoliană a devenit cea mai ieftină formă de generare a energiei, cu un cost mediu de instalare în România de aproximativ 1080 Euro/kW și un cost egalizat al energiei (LCOE) de aproximativ 52 Euro/MWh pe perioada de analiza a Strategiei.

Un studiu RWEA realizat cu sprijinul Deloitte, ale cărui date au fost trimise Ministerului Energiei în documentul de poziție la Strategia Energetică, arată oportunitatea tehnică și economică pentru capacități adiționale din surse eoliene de cel puțin 3.000 MW în orizontul de timp al Strategiei, ce vor crea o valoare adăugată de peste 5 miliarde de Euro în perioada 2021 – 2030, în timp ce impactul investițiilor legate de dezvoltarea surselor regenerabile de energie va atinge 350 miliarde de Euro în perioada analizată.

Întrucât fără barierele pentru integrare tehnologia eoliană ar fi competitivă pe piață, investițiile în domeniu vor putea fi realizate în următorii ani exclusiv din surse private și fără scheme de suport, fără a aduce costuri suplimentare în factura consumatorului final. Prin comparație, tehnologiile prevăzute de Minister pentru investiții (energie nucleară, energie din cărbune și centrale de acumulare prin pompaj) sunt cele mai scumpe forme de producție de energie, cu cele mai mari durate de realizare și vor avea nevoie de suport din partea consumatorului pe toată durata lor de viață.

In plus, reziliența sistemului este abordată într-o manieră perimată, care denotă teama de adaptare la o realitate în care tehnologiile și măsurile de integrare a acestora există și permit tranziția sistemului energetic către noua paradigmă în care consumul urmărește producția, iar consumatorul își asumă un rol activ. Condiționarea dezvoltării surselor regenerabile de energie de existența unor capacități de stocare demonstrează o abordare minimalistă a soluțiilor pe care o piață competitivă de energie le poate oferi, neluând în calcul interconectarea piețelor europene, digitalizarea și descentralizarea consumului, gestiunea consumului într-o manieră agregată și inteligentă. O piață de stocare funcțională ar putea într-adevăr debloca investițiile private bazate pe noi tehnologii descentralizate din ce în ce mai competitive, care pot fi dezvoltate la momentul identificării necesității și a oportunității economice, investiții ce până acum au fost blocate de lipsa cadrului legislativ.

Este greu de înțeles cum același document care susține că are ca obiective ”protecția consumatorului vulnerabil și reducerea sărăciei energetice” poate ignora soluțiile competitive, preferând în schimb investiții în acele tehnologii de producție costisitoare, cu termen de finalizare incert și costuri suportate în final de către consumatori.

Când vorbim de strategie, vorbim despre cum vrem să arate România din punct de vedere economic peste 10 ani, și este absolut obligatoriu să ne exploatam resursele care au cele mai mici costuri și să beneficiem de sinergiile unui sistem energetic integrat in piața europeană, strategie susținută financiar de Uniunea Europeană.

Prin documentul de poziție atașat, RWEA solicită autorităților române sa analizeze mai bine contextul european și global și să nu întoarcă spatele perspectivei unei economii competitive bazate pe energie ieftină și curată cu soluțiile cele mai economice pentru consumatori.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează