Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

RWEA: proiectele de investiții în energie din surse regenerabile trebuie să fie incluse în Mecanismul de Redresare și Reziliență

0

RWEA a adresat o scrisoare Primului Ministru al României, domnul Ludovic Orban, în urma publicării OUG privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Național de Relansare și Reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, solicitând includerea proiectelor de investiții în energie din surse regenerabile printre proiectele prevăzute în documentul Ordonanței de Urgență, acestea fiind esențiale pentru reconstrucția economică la nivel național la finalul acestei perioade de criză. De asemenea, RWEA solicită ca proiectele de investiții din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență să nu fie accesibile doar administrațiilor publice, ci tuturor actorilor care pot sprijini o redresare economică rapidă și eficientă.

RWEA și-a exprimat bucuria și sprijinul pentru inițiativa Guvernului de elaborare a Planului Național de Relansare și Reziliență, dar constată cu surprindere absența proiectelor de energie regenerabilă dintre categoriile de proiecte prevăzute la Art.2 (1) din documentul adoptat prin Ordonanță de Urgență în data de 31 august 2020, precum și faptul că proiectele sunt adresate exclusiv administraților publice. Această absență este cu atât mai surprinzătoare cu cât investițiile în energie regenerabilă sunt prevăzute de către autoritățile europene drept un pilon esențial nu doar al Green Deal (Pactul Ecologic European), dar mai ales al planului european de redresare economică, prin instrumentele sale, Next Generation EU și Cadrul Financiar Multianual (MFF).

Conform planului european de redresare economică, sunt necesare acțiuni urgente pentru relansarea economiei și crearea condițiilor necesare pentru o redresare alimentată de investiții private în sectoarele și tehnologiile esențiale, printre care și energia regenerabilă, acestea fiind deosebit de importante pentru succesul tranziției către o economie verde și al tranziției digitale ale Europei. Investițiile în sectoarele și tehnologiile esențiale, inclusiv energia regenerabilă și hidrogenul curat, sunt cruciale pentru viitorul Europei, conform Comisiei Europene.

Pentru a avea un efect benefic și a fi coerente cu țintele de decarbonare a economiei asumate de România la nivel european, investițiile trebuie să aibă în vedere obiectivele de investiții din Planul National Integrat Energie și Schimbări Climatice 2021 – 2030, care menționează realizarea a peste 7 GW de noi capacități regenerabile la nivel național. În același timp, este important de subliniat posibilitatea ca prin aceste investiții să fie creat un lanț valori strategic în domeniul energiei regenerabile, inclusiv a bateriilor și hidrogenului și a altor domenii legate intrinsec de tranziția energetică, la nivel național, care va crea noi locuri de muncă și un impact economic multiplicat la nivelul societății românești. Reamintim faptul că sectorul energetic din România are nevoie de investiții de peste 22 miliarde de Euro în următorii 10 ani pentru a atinge țintele asumate față de Comisia Europeană pentru 2030, conform PNIESC 2021 – 2030 și Strategiei Energetice a României.

RWEA asigură Guvernul României de întregul sprijin al industriei regenerabile din România în procesul de planificare, implementare și dezvoltare a viitoarelor investiții ce țin de tranziția energetică a României și o redresare economică rapidă și eficientă.

Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) este cea mai puternică asociație de energie regenerabilă din România, care participă din anul 2008, în mod activ și constructiv, la procesul de transformare a pieței energetice românești. Reprezentăm o industrie cu 3000 MW de energie eoliană instalați în România de companii precum CEZ, Enel, EDP, Engie, Vestas, cu dezvoltatori de noi capacități de energie și furnizori de servicii conexe.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.