Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Roșia Montană primește 6000 de mii de noi cetățeni

0

După FânFest 2013, Roșia Montană primește 6000 de mii de noi cetățeni 

rosia montana

FânFest, cel mai mare important festival activist din România, s-a încheiat după patru zile pline de evenimente speciale, concerte, spectacole de teatru, ateliere, proiecții de film și expoziții care au atras mii de participanți. Început ca un festival de protest în 2004, FânFest a devenit un spațiul cultural aparte, în sprijinul justiţiei de mediu şi sociale și pentru dezvoltarea sustenabilă a Roșiei Montană – devenită emblema mișcărilor sociale și de mediu din România ultimului deceniu. Experiențele valoroase ale activiștilor din toată lumea, împărtășite în cadrul atelierelor, momentele de teatru civic și concertele de muzică cu mesaj activist s-au îmbinat perfect cu eforturile de salvare a caselor de patrimoniu prin programul “Adoptă o casă”, cu atelierele demonstrative pentru revigorarea meșteșugurilor tradiționale și cu promovarea peisajului cultural unic al Roșiei Montane prin intermediul tururilor ghidate.

“Exista un loc în România în care toate cauzele lumii, de la cele de mediu până la cele legate de drepturile omului, se întâlnesc în lupta de a nu lăsa să fie distruse locuri și oameni. Propria cauză nu mai poate fii susținută decât dacă le integrezi și pe toate celelalte. Multumesc FânFest Roșia Montană, pentru că treziți conștiința noastră de a deveni responsabili nu numai pentru viața noastră, dar și pentru viețile celorlalți,” ne-a mărturisit Mihaela Drăgan, unul dintre invitații festivalului.

“Mi-a plăcut FânFest pentru că este un festival complet, cu cele mai diverse activități culturale și artistice, dar totodată reprezintă o luptă pentru o cauză dreaptă. Cele câteva zile petrecute aici m-au convins că Roșia Montană trebuie să rămână așa cum este, că este necesară valorificarea patromoniului, iar așa cum multe alte zone din țară s-au dezvoltat durabil și sănătos, și Roșia Montană trebuie să urmeze exemplul. Acum îmi este foarte clar că proiectul cu cianuri reprezintă un drum înfundat ce ar trebui cât mai curând abandonat”, ne-a împărtășit unul dintre participanți.

A VIII-a  ediție a FânFest s-a încheiat cu un marș de protest împotriva preconizatului proiect minier și în special a intenției Guvernului Ponta de a propune o lege specială pentru a facilita avizarea unui proiect distructiv care se suprapune peste proprietățile private ale oamenilor din Roșia Montană și peste zone care fac parte din patrimoniul național. Participanții veniți din țară și străinătate au transmis mesaje de solidaritate, asigurându-i pe localnici că nu sunt singuri în lupta pentru salvarea Roșiei Montane. “Vom veni cu toții la Roșia Montană dacă va fi cazul, vom veni cu copiii noștri și îi vom pune pe cuva escavatorului pentru a opri acest proiect”, a declarat Willy Schuster, un fermier activist din Moșna, județul Sibiu. Protestatarii și-au anunțat intenția de a stabili o întrevedere cu parlamentarul ce îi reprezintă pentru a-l informa despre realitățile Roșiei Montane și despre pericolul reprezentat de avizarea printr-o lege specială a proiectului minier.

 

“Mulțumesc tuturor celor ce au venit la FânFest, este o onoare pentru noi să vedem că nu suntem singuri în lupta noastră pentru libertate și drepturile noastre fundamentale. Roșia Montană este acum acasă atât pentru noi cât și pentru toți cei ce luptă pentru salvarea ei. Roșia Montană are acum 6000 de noi cetățeni care nu vor ezita să o apere de interesele corporatiste și de un guvern corupt“, a declarat Eugen David, președintele Asociației Alburnus Maior.

Teatru Civic este un proiect cultural finațat de Administrația Națională a Fondului Cultural.

 

Programul festivalului va fi actualizat permanent pe pagina www.fanfest.ro

Partneri media: TVR CLUJ, Radio Cluj, Cotidianul, Voxpublica, Kamikaze, Formula AS, Zile si Nopti, 7 Seri, Radio Republika Verde, GiZiRadio, TOTB, VICE, Metalhead, BestMusic, Cluj.info, Modernism.ro, Veiozaarte, Tillate, BroNews, slicker.ro, port.ro, CRITICATAC, Greendex, Ecomagazin, Banana Society, Feeder.ro, Decat o Revista, Revista Arte si Meserii, Travis Tourism, cooperativatraditionala.ro, Tentomania.com, codpress.ro, alternativ.ro, agenda.ro, Transylvania Heaven, Observatorul Cultural, Bihor Online, Jurnal Bihorean, Bihari Napló.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.