Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Românii pot colecta separat la birou şi bateriile uzate

0

Eco-Rom Ambalaje în parteneriat cu Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor extind programul ECOLLECT prin introducerea serviciului gratuit de colectare a bateriilor uzate în spaţiile de birouri. Până acum, prin intermediul acestui program, în clădirile de birouri se colectau separat deşeurile de hârtie-carton și plastic-metal.

Ecollect

De acest serviciu vor beneficia cele 400 de companii înscrise deja în programul ECOLLECT, dar şi oricare alt agent economic care îşi îndeplineşte obligaţiile de reciclare şi valorificare pentru deşeurile de ambalaje prin intermediul Eco-Rom Ambalaje şi care doreşte să se alăture acestei iniţiative de protejare a mediului înconjurător.

,,În prezent, la nivel naţional se discută despre cum vom plăti mai mult pentru gestionarea deşeurilor: de la o taxă pe groapă, la creşterea costurilor de colectare a deşeurilor atât pentru populaţie, cât şi pentru agenţii economici. În acest context, soluţia pentru costuri optime este să separăm toate deşeurile reciclabile cât mai aproape de sursa de generare, fie că suntem acasă sau la locul de muncă. Serviciul ECOLLECT oferă accesul facil la serviciile de colectare separată a deşeurilor în spaţiile de birouri şi este un program unic în România. Iniţiativa este susţinută în totalitate de producătorii şi importatorii de bunuri ambalate, cărora acum li se alatură şi producătorii şi importatorii de baterii. Aceştia îşi îndeplinesc obligaţiile de mediu legale şi, în plus, dovedesc că sunt companii responsabile ai căror angajaţi colectează separat deşeurile generate la birou.” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Din momentul lansării, din noiembrie 2013 şi până în prezent, numărul persoanelor care au acces la colectarea separată a crescut, ajungând la 37.000 de angajaţi. Prin intermediul programului ECOLLECT au fost colectate separat 163.914 kg de deşeuri de ambalaje, dintre care 24.529 kg de plastic-metal şi 139.385 kg de hârtie-carton.

,,Din totalitatea deșeurilor municipale generate, deșeurile de baterii sunt cele mai nocive pentru sănătatea oamenilor și pentru mediul înconjurător, în special datorită conținutului de metale grele precum mercur, plumb, nichel, cadmiu, litiu. La nivelul organismului uman, metalele grele provoacă afecțiuni grave ale sistemului nervos, respirator, pierderi de memorie, boli de inimă, cancer și alte disfuncționalități critice. Pericolul este cu atât mai mare cu cât efectele produse de gestionarea necorespunzătoare a acestui tip de deșeuri au acțiune imediată. Iar prin acest program ne dorim să atragem atenţia asupra faptului că locul bateriilor uzate nu este la gunoi, ci în containerele de colectare separată speciale.” a declarat Elena Ion, Preşedintele Asociaţiei Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor.

Punctele ECOLLECT vor fi dotate cu recipiente şi pungi speciale pentru colectarea bateriilor uzate. Fiecare angajat care colectează separat 20 de baterii portabile uzate va primi automat un blister de 4 baterii R6 noi şi este înscris în tragerea la sorţi lunară, având posibilitatea de a câştiga o tabletă – inițiativă de motivare ce face parte din campania Asociaţiei Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor de stimulare a colectării bateriilor portabile uzate ,,Privește Partea Pozitivă”.

Aceast proiect marchează şi prima aniversare a Zilei europene a reciclării bateriilor (9 Septembrie) şi urmăreşte creșterea nivelului general de conștientizare a populației cu privire la necesitatea colectării separate a deșeurilor de baterii și acumulatori portabili și totodată creare unei obișnuințe a gestului de colectare separată a acestui tip de deşeu.

Cum funcţionează serviciul de colectare separată a deşeurilor la birou

Companiile care doresc să implementeze serviciul de colectare separată a deşeurilor la birou sunt invitate să acceseze platforma online www.ecollect.ro. Aici pot comanda simplu, rapid şi gratuit infrastructura necesară colectării separate a deșeurilor de hârtie-carton, plastic-metal (saci și containere speciale) și de baterii (containere speciale). Toată infrastructura din programul ECOLLECT este realizată din materiale reciclate, este reciclabilă şi poate fi oricând înlocuită în caz de deteriorare.

Tot aici companiile pot comanda şi serviciul gratuit de ridicare a deşeurilor şi de transport al acestora către reciclare. Acesta este asigurat de Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (pentru baterii) și de compania Antalis (pentru hârtie-carton și plastic-metal).

În plus, pe aceeaşi platformă pot monitoriza transparent cantităţile de deşeuri colectate şi pot urmări istoricul comenzilor realizate.

Programul este gratuit pentru orice organizație client Eco-Rom Ambalaje din București și Sectorul Agricol Ilfov.

Mai multe detalii despre programul ECOLLECT pot fi găsite pe site-ul www.ecollect.ro

Despre Eco-Rom Ambalaje

ECO – ROM AMBALAJE S.A. este o organizaţie înfiinţată la sfârşitul anului 2003 de un grup de companii care activează în România şi care au luat iniţiativa implementării sistemului de responsabilitate a producătorului şi importatorului, în ţara noastră. Acest sistem are ca scop îndeplinirea obligațiilor de reciclare a deșeurilor de ambalaje ce revin producătorilor şi importatorilor care pun pe piață produse ambalate.

Eco-Rom Ambalaje a început activitatea în 2004 cu 81 de companii care au aderat la sistemul organizaţiei, terminând anul 2014 cu 3.056 de companii responsabile în portofoliu.

Eco-Rom Ambalaje a preluat şi a îndeplinit cu succes, în fiecare an, obligaţiile de valorificare şi reciclare pe care şi le-a asumat pentru membrii săi. Organizația implementează şi dezvoltă în România un sistem de colectare separată a deşeurilor de ambalaje generate în sectoarele industrial-comerciale, cât şi în gospodăriile populaţiei (sistemul cu containere și saci), care contribuie semnificativ la realizarea ţintelor de colectare şi reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

În 2005-2006 Eco-Rom Ambalaje a demarat primele proiecte-pilot din România dedicate colectării separate a deşeurilor de ambalaje generate în gospodăriile populaţiei din 14 localități, prin intermediul a câte 10 puncte de colectare în fiecare oraș. Ulterior a realizat un model de parteneriat cu autorităţile locale şi operatorii de salubritate, parteneriate care s-au extins anual, la finalul anului 2014 cuprinzând 527 de localităţi. În cadrul acestor parteneriate, Eco-Rom Ambalaje a oferit autorităților locale peste 20.000 de containere, sprijină financiar serviciile de gestiune a deşeurilor şi realizează campanii de informare locale şi naţionale.

Din 2013, Eco-Rom Ambalaje este membru fondator al organizației internaționale Extended Producer Responsibility Alliance (EXPRA), membru al PRO Europe şi International Solid Waste Association (ISWA).

Despre Asociaţia Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor

Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) este o structură de management al responsabilității extinse a producătorilor de baterii și acumulatori, având ca scop preluarea obligațiilor privind colectarea, tratarea și valorificarea deșeurilor de baterii și acumulatori în conformitate cu prevederile Directivei 2006/66/CE transpunsă în legislația națională prin HG 1132/2008.

Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) este membru fondator EUCOBAT – organizație pan-europeană a sistemelor colective de gestionare a deșeurilor de baterii.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.