Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Românii pot colecta selectiv cu ajutorul retailerilor

0

Asociația Recolamp, asociaţie non-profit specializată exclusiv în gestiunea deşeurilor de echipamente de iluminat, le recomandă clienților marilor și micilor magazine din România să își ceară dreptul la un mediu curat, solicitând tuturor comercianților care vând becuri sau alte produse electrice și electronice, servicii de colectare selectivă.

Recolamp 2

Retailerii din România care pun pe piață echipamente electrice au obligația, prin lege, conform celei mai noi reglementari in domeniu – OUG 5/16.04.2015, de a primi echipamentele vechi sau uzate și de a asigura depozitarea lor corectă în vederea reciclării.

Cu alte cuvinte, toate magazinele  cu o suprafață de vânzare de peste 400 de metri pătrați, trebuie prevăzute cu cutii speciale pentru colectarea acestor tipuri de deșeuri, astfel încât orice cetățean să poată aduce, de exemplu, becuri arse.

Mai departe, comercianții sunt obligați să se asigure că aceste deșeuri intră în fluxul corect de gestionare, flux care la final înseamnă reciclarea acestora.

În acest sens Recolamp,  organizație non-profit fondată în 2007 de General Electric, Osram România și Philips România, oferă containere speciale de colectare a becurilor, neoanelor, tuburilor fluorescente și lămpilor, oricărui magazin din România care solicită acest lucru.

“Becurile arse și deșeurile care provin din surse de lumină trebuie reciclate din două motive: primul este că ele pot contamina mediul din cauza conținutului de mercur și alte metale grele, iar al doilea este că plasticul, sticla și metalul din ele pot fi recuperate și refolosite, protejând astfel resursele naturale. De aceea noi îi încurajăm pe oameni să solicite retailerilor de la care își cumpără echipamente electrice să le pună la dispoziție containere speciale pentru colectarea celor uzate, în vederea reciclării”, a declarat Roxana Șunică, directorul de marketing al Recolamp.

Asociația Recolamp a colectat și reciclat anul trecut 476 tone de deșeuri din echipamente de iluminat. În baza acestor rezultate, Recolamp și-a îndeplinit ținta europeană de colectare de 40%, din media cantităților puse pe piață în ultimii doi ani de către producătorii participanți în asociație.

În 2014, Recolamp a reprezentat 164 de producători/importatori de echipamente de iluminat, cărora le-a preluat responsabilitatea legală cu privire la gestionarea deșeurilor din echipamentele electrice și electronice puse pe piață .

Despre Recolamp:

Recolamp este o organizaţie non-profit înfiinţată în septembrie 2007, autorizată de Ministerul Mediului, ce are ca membri fondatori companiile: General Electric, Osram şi Philips. Misiunea organizaţiei constă în preluarea de la producători a responsabilităţii privind gestionarea deşeurilor de echipamente de iluminat, colectarea şi reciclarea lor, în condiţii de siguranţă pentru mediu şi sănătatea populaţiei.

Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul Asociației – www.recolamp.ro – sau la numărul de telefon 0800-888.666, care poate fi apelat gratuit pentru a solicita recipiente de colectare sau ridicarea deșeurilor colectate

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.