Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Românii învață să responsabilizeze autoritățile locale

0

Cetățenii din România au o participare scăzută la procesele de elaborare și de influențare a politicilor publice. În acest context, membrii mai multor organizații comunitare din sudul României au fost încurajați să se implice în implementarea și monitorizarea deciziilor publice, în cadrul unui eveniment organizat de Fundația PACT pe 7 februarie.

Timp de nouă luni, oameni din cinci comunități vor afla despre legislația în domeniul participării publice,  vor învăța metode participative de documentare a unei nevoi comunitare, vor alege o problemă relevantă pentru comunitatea lor și vor începe o campanie de advocacy.

advocacy in Vizuresti

“Advocacy înseamnă demersul de a responsabiliza autoritățile publice să rezolve problemele comunitare. Nu este ceva ce pot face doar organizațiile puternice, cu mulți bani, ci fiecare dintre noi. O astfel de campanie presupune implicarea mai multor membri ai comunității, e nevoie de curaj și de perseverență, să intri pe geam dacă te dau afară pe ușă”, subliniază Oana Preda, expert advocacy la Centrul de Resurse pentru Participare Publică. 

Reprezentanții unor organizații comunitare care au mai lucrat cu Fundația PACT au identificat împreună câteva probleme importante ale comunității lor ce ar putea fi rezolvate printr-o campanie de advocacy și au aflat care sunt pașii următori.

Problema aleasă trebuie să fie relevantă, iar soluționarea ei realistă. Apoi, trebuie să te gândești ce soluții propui și să înțelegi cine sunt responsabili pentru acea problemă- ce interese au, ce își doresc, la ce ar putea rezona”, adaugă Oana Preda.

Aceasta subliniază că nu este simplu să faci o campanie de advocacy, dar poți să câștigi și să rezolvi probleme importante.

În cadrul proiectului “Comunitatea noastră, deciziile noastre”, membrii celor cinci comunități din sudul României vor fi susținuți să găsească soluții adaptate nevoilor lor și vor fi motivați să inițieze un dialog cu autoritățile locale. La final, vor avea loc întâlniri în care autoritățile publice vor fi puse față în față cu cetățenii.

“Astfel de campanii sunt foarte bune pentru că mobilizează oamenii, îi determină să se implice și să lupte pentru aceeași idee. Cel mai important lucru este ca omul să știe că și el are putere și că împreună cu alți cetățeni formează o putere mai mare”, crede Maria Hulea, de la Asociația IDCON din Arcani.

Fundaţia PACT (Parteneriat pentru Acțiune Comunitară și Transformare) contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităților prin încurajarea, susținerea și promovarea inițiativelor locale și regionale, a parteneriatului și a responsabilității sociale. PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii pe care le sprijină să fie active, eficiente, sustenabile şi vizibile în regiunea lor (www.fundatiapact.ro).

Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG din România.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org și www.fondong.fdsc.ro.

Despre autor

avatar

Fundația PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile de tipul organizaţiilor comunitare, pe care le sprijină pentru a fi active, eficiente şi eficace, sustenabile şi vizibile în regiunea lor. Viziunea Fundației este ca un număr cât mai mare de oameni din mediul rural și mic urban să fie activi la nivel local, să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea în care locuiesc, să contribuie direct la dezvoltarea economică și socială proprie și a localității de care aparțin. Astfel, prin programele și proiectele derulate, Fundația PACT identifică oamenii cu inițiativă din comunitățile din sudul României și îi sprijină cu resurse și informații pentru a dezvolta proiecte relevante în comunitățile lor.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.