Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

#romaniaseschimba în Valea Argovei

0

Pentru Lucia Constantin, viața la 27 de ani părea că urmează un fir prestabilit- absolvise facultatea în București și lucra de trei ani la o firma de consultanță în fonduri europene.  Un proiect derulat în Lehliu Gară a adus-o însă mai aproape de localitatea natală și i-a amintit că cel mai bine se simte acasă. Iar pentru Lucia, acasă înseamnă Valea Argovei, o comună din județul Călărași situată pe malul stâng al Mostiștei.

Planul unei cariere în București s-a topit în fața dorinței de a dezvolta comunitatea din care provenea. Împreună cu trei prieteni- Marius Ivan, Ana Constantin și Marius Dincuță, tânăra a aplicat la programul PACT pentru COMUNITATE al Fundației PACT. Au obținut o finanțare de 5.000 de lei și au început să schimbe mentalitatea locuitorilor din Valea Argovei, care se îndoiau că o mână de tineri pot urni lucrurile încremenite de mulți ani în comuna lor.

unnamed

În februarie 2014, grupul de inițiativă s-a transformat în Asociația Împreună pentru Valea Argovei. Tinerii au mers din casă în casă și au chestionat 250 de oameni din comună despre nevoile lor.  Au organizat apoi mai multe întâlniri în comunitate și au ales împreună problema spre care să își îndrepte atenția- lipsa activităților educaționale și recreaționale pentru copiii și tinerii din localitate. Au înființat Casa Satului, unde au organizat cursuri de utilizare a calculatorului, seri cu jocuri interactive și filme artistice. La primul curs au venit atât de mulți copii încât a trebuit să îi împartă în mai multe grupe, timp de trei zile. Lucia a știut atunci că decizia de a se întoarce acasă a fost cea mai bună.

Tinerii au planuri multe pentru comunitatea lor- sa atragă fonduri, să folosească potențialul turistic al zonei și să crească împreună.

“Vrem să găsim mai multe surse de finanțare pentru dezvoltarea localității în care trăim. Ne-am dori să înființăm o întreprindere socială, să organizăm niște cursuri de calificare pentru persoanele care nu au un loc de muncă. Și să ne dezvoltăm și noi ca asociație, să creștem în timp și să devenim o organizație puternică”, spune Lucia Constantin.

 

Despre autor

avatar

Fundația PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile de tipul organizaţiilor comunitare, pe care le sprijină pentru a fi active, eficiente şi eficace, sustenabile şi vizibile în regiunea lor. Viziunea Fundației este ca un număr cât mai mare de oameni din mediul rural și mic urban să fie activi la nivel local, să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea în care locuiesc, să contribuie direct la dezvoltarea economică și socială proprie și a localității de care aparțin. Astfel, prin programele și proiectele derulate, Fundația PACT identifică oamenii cu inițiativă din comunitățile din sudul României și îi sprijină cu resurse și informații pentru a dezvolta proiecte relevante în comunitățile lor.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.