Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

#romaniaseschimba în Găujani

0

O comunitate puternică este aceea care își identifică problemele. Lucrurile încep de jos în sus, afirmă cu certitudine Cornelia Enache, membru fondator al Asociației Datini, Educație, Cultură Găujani.

facebook romaniaseschimba in Gaujani

În 2010, un grup de oameni cu inițiativă din Găujani s-au mobilizat și au început să facă lucrurile pe care și le doreau pentru comunitatea lor. Cornelia Enache, Vasile Pop, Carmen Gărăgău și Georgiana Bârnac sunt doar patru dintre oamenii care schimbă Găujaniul.

Au început cu construcția unui teren de sport în aer liber pentru ca cei mici să se poată bucura în siguranță de diferite activităţi sportive, educative și cultural-artistice. Grupul de iniţiativă împreună cu membrii comunităţii au organizat diverse activităţi: de la concursul de arte plastice, la întâlniri cu părinţii, de la o campanie de strângere de fonduri la pregătirea a trei formaţii artistice. În final, de toate aceastea au beneficiat cei 250 de elevi ai școlii din localitatea Găujani, care provin din cele 3 sate: Cetăţuia, Găujani şi Pietrişu. Pasul următor a fost să se întregistreze ca asociație.

Găujani este o comunitate plină de tradiții, cu oameni care își amintesc cu drag de vremurile trecute și vor să le readucă în prezent. Astfel, în proiectul Identitate, Tradiție, Bunăstare locală inițiat de PACT, membrii asociației împreună cu alți oameni din comunitate au realizat un inventar al tradițiilor din comună, iar apoi s-au gândit cum le pot folosi pentru a dezvolta o afacere socială pentru a crea noi locuri de muncă și a aduce noi venituri, o afacere bazată pe specificul local. Au propus înființarea unei croitorii unde să realizeze, în prima fază, uniforme școlare cu motive tradiționale din zonă. Doresc să se extindă și să confecționeze și alte produse, bazate tot pe specificul local.

A fost nevoie de patru ani ca să se simtă o schimbare în Găujani. A fost nevoie de un grup de oameni cu inițiativă care să adune comunitatea, să le dea celorlalți încredere că pot schimba ceva împreună, să demonstreze că transformarea vine de jos în sus. Cu comunități puternice și oameni cu perseverență, #Romaniaseschimbă.

Despre autor

avatar

Fundația PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile de tipul organizaţiilor comunitare, pe care le sprijină pentru a fi active, eficiente şi eficace, sustenabile şi vizibile în regiunea lor. Viziunea Fundației este ca un număr cât mai mare de oameni din mediul rural și mic urban să fie activi la nivel local, să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea în care locuiesc, să contribuie direct la dezvoltarea economică și socială proprie și a localității de care aparțin. Astfel, prin programele și proiectele derulate, Fundația PACT identifică oamenii cu inițiativă din comunitățile din sudul României și îi sprijină cu resurse și informații pentru a dezvolta proiecte relevante în comunitățile lor.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.