Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

#Romaniaseschimba în Corbeni

0

Uniţi, oamenii pot schimba încet, încet comunitatea în care trăiesc. Câţiva localnici cu iniţiativă din Corbeni, judeţul Argeş, lucrează împreună pentru a găsi soluţii la problemele cu care se confruntă.

Profitând de experienţa pe care a câştigat-o în Asociaţia Fiii Satului din Vrăneşti, Maria Martinescu i-a mobilizat pe localnici şi i-a convins că pot face lucruri frumoase pentru comunitatea lor. Împreună cu preotul satului, o educatoare şi un meşter popular au înfiinţat, anul trecut, Asociaţia Corbeni, plai argeşean.

facebook romaniaseschimba in Corbeni-Argeş 2

Primul proiect al grupului a fost reabilitarea Fântânii de la Tia Tomii, un loc de care se leagă multe tradiţii locale. Potrivit localnicilor, numele izvorului vine de la Tia lui Toma, o femeie frumoasă şi cumsecade, bucătăreasă la nunţi şi cunoscută în tot satul Corbeni. Tia locuia în apropierea fântânii cu cea mai limpede apă din sat. În fiecare an, de Sfânta Maria, oameni de pe Valea Argeşului se strângeau aici la târg, iar fetele de măritat veneau să-şi vadă viitorul prin ghioc. Afectată de inundaţiile produse pe râul Argeş, fântâna a fost reamenajată şi a fost ani la rând martoră a tradiţiilor locale precum: udatul miresei, ghicitul în vadra cu apă şi descântecul de bine.

https://www.youtube.com/watch?v=DHrAL0YD5Kw

Oamenii din Corbeni ţin la trecutul lor. În fiecare casă, există cel puţin un costum popular cusut cu migală, moştenit de la bunici. Ca să nu se piardă tradiţia, un meşter popular a început un atelier de cusături tradiţionale pentru a le transmite copiilor dragul cusutului pe pânză.

„Copiii au venit într-un fel de joacă, să se distreze, dar când au început să înveţe, le-a fost foarte drag să scoată cu mâna lor o muscuţă, o floricică, ceva. Chiar sunt câţiva care abia au venit în primul an şi au lucrat foarte frumos, au învăţat foarte repede”, declară Marilena Iosifaru, meșterul popular care spune poveşti cu acul de cusut.

Anul acesta, asociaţia a început un proiect ambiţios: o campanie de advocacy prin care membrii asociaţiei vor încerca să convingă autorităţile locale să construiască un loc de joacă pentru cei 150 de copii din Corbeni. Daniela Mărgărita, membru al asociației, crede că oamenii trebuie să se facă auziți și să se implice pentru a vedea că cei pe care i-au ales își fac treaba.

Asociația încearcă acum să mobilizeze cât mai mulți oameni pentru a urni lucrurile în jurul lor. Ce înseamnă pentru ei o comunitate puternică?

„În primul rând, o comunitate unită, o comunitate în care oamenii îşi ştiu nevoile unii celorlalţi, care încearcă să îşi rezolve împreună greutăţile pentru că viaţa nu este numai uşoară şi frumoasă, ci este şi cu urcuşuri şi coborâşuri. Cea mai frumoasă comunitate este aia unită, în care oamenii se ajută, se sprijină şi se ridică”, spune preotul din Corbeni.

https://www.youtube.com/watch?v=gS_8sWnXo8c

Despre autor

avatar

Fundația PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile de tipul organizaţiilor comunitare, pe care le sprijină pentru a fi active, eficiente şi eficace, sustenabile şi vizibile în regiunea lor. Viziunea Fundației este ca un număr cât mai mare de oameni din mediul rural și mic urban să fie activi la nivel local, să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea în care locuiesc, să contribuie direct la dezvoltarea economică și socială proprie și a localității de care aparțin. Astfel, prin programele și proiectele derulate, Fundația PACT identifică oamenii cu inițiativă din comunitățile din sudul României și îi sprijină cu resurse și informații pentru a dezvolta proiecte relevante în comunitățile lor.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.