Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Romanian Actors by Simion Buia”

0

logo Buia RomanianActors

autor: Simion Buia

actori: George Ivașcu » Tania Filip » Claudiu Bleonț » Irina Movilă » Constantin Cojocaru » Cecilia Bârbora » Mihai Constantin » Virginia Mirea » Gheorghe Ifrim » Emilia Popescu » Gabriel Spahiu »  Monica Davidescu » Rudy Rosenfeld » Liviu Lucaci » Marcel Cobzariu » Marius Stănescu » Gheorghe Visu » Marian Râlea.

fotografie și videografie cu Sony A7 & Zeiss 1,8/55

 

Muzeul de Arta Cluj_Romanian_Actors-expozitie-by Simion Buia-SonyA7

Luni, 18 mai, s-a lansat proiectul „Romanian Actors by Simion Buia” în cadrul unei conferințe de presă organizată la Teatrul Metropolis. „Romanian Actors by Simion Buia” este un proiect artistic de promovare a actorilor din România în fotografii și mărturisiri filmate, găzduite atât în spații de expoziții, cât și online pe www.romanianactors.com. La evenimentul de lansare, alături de artist, au luat cuvântul George Ivașcu – directorul teatrului și Carmen Mușat – redactor-șef al Revistei „Observator Cultural” și actorii invitați.

După ce a portretizat peste 70 de actori, majoritatea din Generația de Aur, în cadrul „Actorii și Fotograful” – proiect premiat la Gala Societății Civile, Simion Buia revine cu un nou demers artistic de respirație lungă. Fără a avea intenția unei galerii de tip who-is-who, romanianactors.com se prefigurează a fi o platformă de artă cu folos, un spațiu în care fotografia și videografia devin moduri de reprezentare a actorilor și intermediere a cunoașterii lor dincolo de roluri și personaje.

          „Fecare actor are povestea lui, deocamdată am strâns câteva și am început cu cei din București. Voi merge să portretizez actorii activi și reprezentativi din teatrele din Craiova, Sibiu, Târgu Mureș, Oradea, Timișoara, Cluj Napoca, va fi un proiect amplu pe care mi-aș dori să-l ilustrez și cu o carte.”, a declarat Simion Buia, cunoscut deja publicului din România ca fotograful actorilor.

George Ivașcu, primul susținător al proiectului, a vorbit despre importanța acestui demers pentru actor: „Romanian Actors este un lucru foarte necesar pentru noi. Datorită efemerității operei noastre, este important ca cineva să ne pună într-un prim-plan care să însemne și istoria existenței noastre. Romanian Actors este ca o pagină de istorie care ne dă liniștea că parcursul nostru efemer va fi marcat pentru totdeauna.

          Carmen Mușat – redactor-șef al Revistei „Observator Cultural” a vorbit despre importanța proiectului pentru public. „Ceea ce face Simion Buia prin acest proiect este o arhivă vizuală, o istorie vie a ce înseamnă teatru în România contemporană. Un astfel de proiect este necesar nu numai pentru actori, ci mai ales pentru publicul care în ultimii ani s-a întors spre teatru. În general noi, oamenii, avem o relație dificilă cu memoria, iar prin acest proiect efemerul poate dobândi valoare de perenitate.”, a spus Carmen Mușat în intervenția sa.

Despre impactul proiectului „Romanian Actors” asupra memoriei publicului și a reprezentării actorului, au vorbit și actorii prezenți: Irina Movilă, Emilia Popescu, Claudiu Bleonț, Marcelo Sebastian Cobzariu, Liviu Lucaci și Rudy Rosenfeld, parte din primii actori imortalizați de fotograf.

Lansarea proiectului a fost precedată de o avanpremieră, o expoziție cu fotografii de mari dimensiuni ce ocupă zilele acestea curtea interioară a Muzeului de Artă din Cluj Napoca și face parte din evenimentele Photo Romania Festival. Expoziția de 80 mp este un fel de acțiune de „occupy museum” cum a spus Simion Buia în cadrul conferinței de presă. În septembrie, expoziția de fotografie și videografie va deschide noua sală de expoziții a Teatrului Metropolis, până atunci artistul folosind website-ul ca spațiu de expunere pentru următorii actori-subiecți. La data lansării, platforma conține 18 actori urmând ca în fiecare luni, zi liberă la teatru, un alt actor să fie prezentat publicului prin fotografie și mărturisire filmată.

          Artistul își va continua demersul cu imortalizarea altor actori din București și din alte orașe ale țării. „Pentru mine este un proiect fără finalitate, mă dedic lui până la finalul vieții.” a mărturisit Simion Buia.

Simion Buia (n.1966, București) face parte din categoria artiștilor preocupați de identitatea individuală și culturală pe care o abordează folosind fotografia și videografia ca instrumente de înfățișare și imortalizare a chipului uman.       Într-o perioadă în care fotografia este un mijloc de experimentare, Simion Buia rămâne adeptul unei viziuni ciné vérité asupra imaginii. Portretele realizate de el sunt curate, cu intervenții minimale de editare, amintind de influența mentorului său – Thomas Ruff. Nou în videografie, Simion Buia, după ședința foto, folosește camera mirrorless pentru a înregistra mărturisiri video ale actorilor într-un set-up sobru. Simion Buia a studiat estetica fotografiei la Kunstakademie Düsseldorf și jurnalismul la Facultee Libre de Paris et d’Ile de France și a devenit membru al Deutscher Journalisten Verband în 1998.

A avut peste 15 expoziții solo cu proiectele sale „Actorii și Fotograful” și „Maschere di Venezia”. Lucrări ale artistului se află în colecții private din România, Ungaria, Cehia, Germania și Emiratele Arabe. Trăiește și lucrează în București unde este manager al unei școli private de fotografie – Academia de Fotografie.

„Romanian Actors by Simion Buia” este realizat cu sprijinul Sony România, în parteneriat cu: Teatrul Metropolis, Ziarul Metropolis și Revista „Observator Cultural”.


Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.