Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Romania rurala radiografiata prin prisma transparentei decizionale. O analiza ANBCC

0

Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC) a lansat prima analiza, realizata la nivel national, privind transparenta decizionala in comunele din Romania, in cadrul Forumului Informarii Publice—Romania rurala fata-n fata cu transparenta decizionala. Evenimentul a avut loc joi, 18 noiembrie 2010, la Bucuresti.

Studiul “In cautarea democratiei rurale. O radiografie a transparentei decizionale in Romania” analizeaza gradul de transparenta a primariilor de comune din Romania. Cercetarea ANBCC releva ca numai o treime dintre primariile de comune din Romania sunt familiarizate cu prevederile legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. Chiar si in acele primarii care dovedesc cunoasterea minimala a legii, prin furnizarea unui raspuns la solicitarea ANBCC de informatii de interes public, comunicarea cetatean-autoritate publica locala este deficitara. Desi legea mentioneaza multiple metode de relationare cu cetatenii, datele arata ca 42% dintre primariile care au raspuns cererii utilizeaza fie un singur canal de comunicare cu cetatenii, fie niciunul. Mai mult, situatia informarii cu privire la organizarea sedintelor publice intareste concluziile privind comunicarea defectuoasa: un numar de peste 723 de primarii respondente (67%), indica utilizarea unei singure metode de informare privind organizarea sedintelor publice. “In conditiile in care aproape doua treimi dintre primariile de comuna din Romania nu dau curs solicitarilor de informatii in baza Legii 544/2001, se impune acordarea unei atentii deosebite instruirii functionarilor publici din mediul rural. In acest sens, programele de dezvoltare a capacitatii administrative trebuie sa devina una dintre prioritatile mediului rural” (Ioan Tanase, Director adjunct ANBCC).

In cadrul Forumului Informarii Publice—Romania rurala fata-n fata cu transparenta decizionala, reprezentanti ai autoritatilor publice locale din diferite comune ale tarii, membri ai societatii civile si delegati ai autoritatilor administratiei publice judetene si centrale s-au reunit pentru a identifica metodele prin care poate fi eficientizata implementarea legislatiei pentru a raspunde nevoilor specifice mediului rural. Dintre recomandarile realizate pe parcursul discutiilor, se disting necesitatea intaririi sanctiunilor pentru nerespectarea legii si nevoia de diversificare a mijloacelor de relationare cu cetatenii pentru a raspunde si nevoilor mediului rural. De asemenea, aplicarea legislatiei privind transparenta poate fi imbunatatita si prin intarirea rolului ONG-urilor in favorizarea cresterii gradului de transparenta din comuna romaneasca.

* Varianta electronica a studiului “In cautarea democratiei rurale. O radiografie a transparentei decizionale in Romania” poate fi consultata prin accesarea web site-ului ANBCC, la adresa www.robcc.ro, sectiunea Publicatii/Studii.

** Studiul “In cautarea democratiei rurale. O radiografie a transparentei decizionale in Romania” a fost elaborat in cadrul proiectului  “Transparenta la purtator!”- finantat de Uniunea Europeana prin programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11-Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.