Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

România reciclează 30% din dozele de aluminiu existente pe piață

0

 Cu ocazia Conferinței Internaționale ”Mecanisme de colectare selectivă și reciclare a dozelor de aluminiu. România față în față cu marile țări din Europa” organizată astăzi (n.r. 17 mai) la București de Asociația Non Profit Alucro, au fost anunțate ultimele rezultate privind reciclarea dozelor de aluminiu. Țara noastră reciclează aproape 30% din dozele puse pe piață. Acest lucru ar trebui să motiveze România în continuarea procesului de îmbunătățire a programului internațional ”Every Can Counts” și de a convinge autoritățile locale și colectorii de a-și intensifica colaborarea cu ALUCRO. 

Pentru două zile, România s-a aflat pe harta celor mai importante evenimente din Europa adresate industriei reciclării dozelor din aluminiu. Reprezentanți ai celor mai mari fabrici de reciclare și colectare din Europa și din România,  precum și ai autorităților locale, sectorului de business și ONG, s-au reunit la București pentru a discuta despre impactul si eficientizarea programelor existente la nivel național. Prin intermediul ALUCRO, România face astfel parte din rândul țărilor în care se derulează programul ”Every Can Counts”, o platformă europeană care promovează reciclarea dozelor din aluminiu și care are ca obiectiv implementarea unui sistem de colectare selectivă pe termen lung acasă, la birou sau în cadrul evenimentelor publice (festivaluri, spectacole, etc.). Directorii programelor din Franța, Austria și Marea Britanie au participat la conferință într-un schimb de experiență cu colegii lor din România. ”Every Can Counts” a fost recent lansat în Irlanda și Ungaria, urmând sa fie preluat și de alte mari țări din Europa.

ECC RO FR UK AT”Every Can Counts”subliniază importanța reciclării dozelor de aluminiu indiferent de locul în care se consumă conținutul acestora. Urmărind comportamentul consumatorilor  aflat într-o continuă schimbare, programul atrage atenția asupra reciclării dozelor și a protejării mediul înconjurător. Varianta româneasca a programului a fost lansată pentru prima dată în 2011, la sediul Bosch din Timișoara, exemplul fiind urmat de Toyota România. În ambele companii au fost instalate cutii având un design special, dedicate colectării dozelor de aluminiu, în vederea motivării angajaților și clienților de a participa activ la protejarea mediului înconjurător. De atunci, alte câteva companii cunoscute de pe piața locală s-au alăturat programului, cea mai recentă lansare având loc la sediul central al UPS România din Otopeni.  ”Every Can Counts” va organiza anul acesta și alte evenimente dedicate publicului larg, cum ar fi „Recycling Fest” sau ”Can Movie Festival”, pe perioada verii, în stațiuni de pe litoralul românesc.  Cu peste 400.000 de doze colectate în 2012 ”Every Can Counts” România devine astfel o poveste de succes iar ALUCRO speră într-o extindere semnificativă a programului la nivel național în următorii ani.  ”Reciclarea este o modalitate simplă prin care poate fi diminuat impactul pe care noi toți îl avem asupra mediului, prin reducerea consumului de energie și a resurselor naturale dar și prin reducerea depozitelor de deșeuri. ” potrivit Adina Magsi, Director General, ALUCRO. ”Odată colectate, dozele din aluminiu sunt transformate în doze noi sau în alte produse care conțin aluminiu, biciclete sau rame pentru ferestre, retopirea aluminiului folosit economisind pâna la 95% din energia inițială necesară producerii de materie primă”.

În paralel, ALUCRO continuă activitățile care vizează educația în școli și colaborarea cu colectorii, acestea ramânând de bază în vederea îmbunătățirii “eco-comportamentului “ cetățeanului român, fiind evident faptul că numai printr-o rețea eficientă și recunoscută oficial putem îmbunătăți rata de reciclare impusă de legislația europeană. Obiectivul ALUCRO este de a promova un sistem coerent și eficient de colectare selectivă a deșeurilor de aluminiu la nivel național,  în strânsă cooperare cu toți operatorii implicați direct sau indirect în managementul deșeurilor, asociațiile de preluare de responsabilități, administraţiile locale și operatorii de salubritate desemnați.

 

Cifre privind reciclarea dozelor din aluminiu în România:

  • obiectivul de reciclare pentru dozele din aluminiu este de 21% (12.000 tone) VS obiectivul de reciclare Pet-uri  de 55% (90.000 tone);
  • 5.000 tone reciclate in 2012;
  • se recicleaza 29% din cantitatea de aluminiu existentă pe piață;
  • 80% din aluminiu reciclat este reprezentat de dozele din aluminu;
  • cifrele oficiale pentru 2011 vor fi publicate în următoarele două luni;

ALUCRO este o asociație non-profit, fondată în 2010 de Can Pack Romania , AMEP AMERICAN PACKAGING și EAA-ASOCIATIA EUROPEANA A ALUMINIULUI. Scopul asociatiei este constientizarea, educarea si sensibilizarea unui segment ct mai mare al populatiei cu privire la colectarea si reciclarea dozelor din aluminiu. Prin intermediul ALUCRO, România face astfel parte din rândul țărilor în care se deruleaza programul ”Every Can Counts”, o platforma europeana care promovează reciclarea dozelor din aluminiu și care are ca obiectiv implementarea unui sistem de colectare selectivă pe termen lung acasa, la birou sau în cadrul evenimentelor publice (festivaluri, spectacole, etc.).

Mai multe informatii pot fi gasite pe site-ul www.alucro.ro; www.everycancounts.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.