Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

“România Publică” solicită partidelor parlamentare poziţii politice pe subiecte de interes public: “România ar trebui să exploateze gazele de şist?

0

“România Publică” solicită partidelor parlamentare poziţii politice pe două subiecte de interes public: “România ar trebui să exploateze gazele de şist? “ şi “Cetăţenii ar trebui să poată declanşa în circumscripţie proceduri de demitere a parlamentarilor în timpul mandatului?” 

Acestea sunt cele două subiecte pe care programul de dezbateri cetăţenesti România Publică le propune spaţiului politic şi societăţii civile în toamna acestui an.Asumarea politică a unor poziţii pe subiecte de interes public reprezintă un semn de sănătate a unei democraţii.  Pentru a avea guvernări responsabile este important ca poziţiile şi activitatea partidelor să fie previzibile şi cunoscute de către cetăţeni. În plus, calitatea procesului democratic depinde nu doar de momentul votului, ci şi de oportunităţile pe care cetăţenii le au în interiorul ciclurilor electorale de a participa. Programul România Publică dă o astfel de oportunitate atât cetăţenilor cât şi clasei politice, printr-un format de forum cetăţenesc autentic.

În 23 noiembrie a avut loc prima dezbatere pe subiectul gazelor de şist, la care au participat trei partide cu reprezentanţi în Parlament: Partidul Naţional Liberal, Partidul Verde şi Partidul Noua Republică. Dacă reprezentantul partidului liberal a afirmat în cadrul dezbaterii că “PNL nu este şi nu va fi un partid ecologist”, marcând necesitatea exploatării resurselor în interes naţional, dar având legi şi reglementări transparente, reprezentanţii celorlalte două partide au formulat pledoarii atât în plenul dezbaterii cât şi declaraţii politice asumate după aceasta. Partidul Verde are o poziţie care se opune exploatărilor, având ca fundament principal riscurile prea mari pentru mediu, iar Partidul Noua Republică propune o viziune de schimbare a regimului proprietăţii, prin care cei care sunt proprietarii terenurilor să devină şi proprietarii resurselor.

Dezbaterea publică a fost moderată de jurnalistul Laurenţiu Diaconu-Colintineanu şi a adus împreună experţi în chestiunea exploatării gazelor de şist, alături de cetăţeni selectaţi  dintr-un eşantion reprezentativ (pe criterii de gen, vârstă, educaţie) şi invitaţi/observatori. Toate datele dezbaterii sunt vizibile pe site, ca şi asumările politice, transcrierea şi înregistrările video ale pledoariilor: http://romaniapublica.ro/dezbateri-publice/.

 

În 14 decembrie 2013 România Publică invită partidele parlamentare să dezbată alături de experţi şi cetăţeni pe un subiect care doreşte să deschidă o discuţie asupra reformei sistemului politic din România. Ce mijloace de participare şi control are cetăţeanul în interiorul ciclului electoral asupra parlamentarilor pe care i-a ales? Moţiunea va fi “Cetăţenii ar trebui să poată declanşa în circumscriptie proceduri de demitere a parlamentarilor în timpul mandatului?

Dezbaterea va avea loc sâmbătă 14 decembrie la Universitate, în Amfiteatrul Odobescu, începând cu ora 10.30. Înregistrările de participare se pot face pe adresa romaniapublica@gmail.com sau direct pe site www.romaniapublica.ro

 

LogoPNG-e1380038436508

Iniţiatorii proiectului România Publică: Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR), Fundaţia Median Research Centre (MRC) şi Grasp – Societatea Globală a Tinerilor Profesionişti. Ne desfăşurăm activitatea în domeniile educaţiei pentru dezbateri, cercetării în zona consultărilor cetăţenesti şi în susţinerea de iniţiative într-o retea globală de profesionişti. Median Research Centre deţine aplicaţia TestVot, utilizată în alegerile parlamentare din 2008 şi 2012 din România, la cele europarlamentare din 2009 (versiune Ro şi En), la cele prezidenţiale din România (2009) şi la cele parlamentare din Republica Moldova (2009, versiune Ro şi Ru).

Acest program este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.