Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Romania Curata va invita la Turul Implicarii Civice Anticoruptie

0

După Roșia Montană, București, Timișoara și Iași, Turul Marilor Tunuri (desfășurat în cadrul proiectului ARC) ajunge la Cluj-Napoca, unde va avea loc o ediție specială, dedicată implicării civice anticorupție. Turul se va desfășura sâmbătă, 6 februarie, de Ziua Roșiei Montane, ghid fiind coordonatorul editorial al României Curate, Mihai Goțiu.

cluj jos comunismul

Pornind de la marea grevă studențească din 1995, care a schimbat Legea Educației, și de la salvarea parcului din spatele Teatrului Național, unde fostul primar Gheorghe Funar vroia să amplaseze una din celebrele lui statui, Mihai Goțiu va reconstitui momentele semnificative care au făcut în ultimele două decenii din Cluj orașul cu cea mai mare implicare civică din România. În timpul turului puteți afla amănunte inedite despre constituirea, istoria și acțiunile grupului de acțiune socială MindBomb, inclus în 2015 în ampla monografie Global Activism: Art and Conflict in the 21est Century, editată la Cambridge University Press, alături de mișcări ca Adbusters, The Yes Man, Pussy Riot, Teatro Valle Ocupado, Voina, Maidanul ucrainian ori Primăvara arabă; despre contribuția semnificativă a clujenilor în Campania Salvați Roșia Montană; despre bătălia pentru spațiul public ori despre marile proteste din toamna lui 2014.

Cu această ocazie va fi prezentată, în avanpremieră, și cartea Fraierilor!, de Mihai Goțiu, apărută recent la Editura Tact, a cărei temă este exact modul în care Clujul s-a schimbat în ultimii ani și cum s-a transformat dintr-un oraș cu notorietate dată doar de manifestările naționalist-xenofobe ale fostului primar, într-un oraș deschis, viu, cu cetățeni activi și model de implicare civică. De altfel, participanții la Tur vor putea câștiga, prin tragere la sorți, un exemplar din Fraierilor!, dar și din Afacerea Roșia Montană, de același autor.

fraieriloe

”În urmă cu trei-patru ani, am citit un reportaj despre Cluj. Autoarea, care absentase mai mult timp din oraș, era entuziasmată de modul în care acesta arată. ”Clujul s-a schimbat de la sine peste noapte”, scria în acel text. Într-adevăr, schimbările din Cluj din ultimii zece ani sunt mai mult decât vizibile, dar acestea nu s-au produs ”peste noapte” și nici ”de la sine”. Schimbarea a venit în urma acțiunilor și eforturilor a zeci și sute de tineri, de la artiști plastici și designeri, la arhitecți, scriitori, operatori culturali independenți și instituționali, activiști. Diferența față de alte orașe comparabile ca și număr de locuitori și, în unele cazuri, cu resurse economice chiar mai mari decât cele ale Clujului, este făcută tocmai de această implicare civică, care aici se pregătește să-și sărbătorească majoratul în timp ce în alte localități e doar la început. Nu afirm asta din perspectiva clujeanului ”mândru” de orașul lui – că mai avem și aici destul de lucru -, ci ca o constatare și pentru a oferi un exemplu și pentru alții. Atât în cadrul turului, cât și în carte o să ofer argumente în sprijinul celor afirmate”, spune Mihai Goțiu, coordonatorul-editorial al României Curate și ghid în Turul Implicării Civice.

Plecarea în tur va avea loc sâmbătă, de la ora 11.00, din parcul din spatele Teatrului Național. Participarea este gratuită, dar pe bază de înscriere. Mai multe detalii pe România Curată și Facebook ().

Organizator: România Curată, Parteneri: Colectiv A, Campania Salvați Roșia Montană, Editura Tact, Extra Art

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comments are closed.