Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

România, 2015: o persoană deține în medie 72 kg de Echipamente Electrice și Electronice (EEE)

0

România, 2015: o persoană deține în medie 72 kg de Echipamente Electrice și Electronice (EEE). Din acestea, 7,35kg/persoană sunt debarasate ca Deșeu de Echipament Electric și Electronic (DEEE). Maxim 30% din ce se generează ajunge să fie colectat prin sistemele oficiale de colectare și raportate ca rezultat național, 21% ajung la rude și prieteni iar restul cazurilor sunt caracterizate de obiceiuri negative: duse la ghene, predate colectorilor stradali de fier vechi sau aruncate la întâmplare. Este peisajul real al generării, colectării și reciclării DEEE în România.

Studiu DEEE

În premieră în România, ECOTIC, alături de Universitatea Națiunilor Unite – Institutul pentru Cercetări Avansate de Sustenabilitate (UNU), au lansat rezultatele studiului „Cuantificarea Deșeurilor de Echipamente Electrice și Electronice generate în România”, marți, 10 noiembrie, la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Studiul a fost realizat cu scopul de a arăta starea de fapt a generării, colectării și reciclării DEEE în România, în cadrul proiectului „Steps for WEEE” derulat de ECOTIC cu finanțare de la Norway Grants. Studiul s-a bazat pe o metodologie dezvoltată de UNU, utilizată și în alte studii europene; interogarea pieței a fost realizată de GFK, prin metoda interviurilor față în față, la o bază de 1688 repondenți.

Uniunea Europeană intensifică din ce în ce mai mult presiunea asupra statelor membre de a-și asuma politici menite să reducă impactul poluării și deșeurilor asupra mediului. Este o tendință de înțeles, însă în același timp statele membre trebuie să cunoasca situația reală în teritoriu, în așa fel încât măsurile pe care și le propun să fie eficiente.

În cazul României, și mai specific în cazul colectării și reciclării deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), performanțele raportate de colectare și tratare sunt relativ mici și ne plasează în urma listei statelor din Uniunea Europeană. Mai mult, până în acest moment, nu se cunoștea cu precizie ce DEEE se generează în România si unde ajung aceste deșeuri.

Or este vital pentru toți jucătorii implicați în acest domeniu – de la nivelul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, până la importatori, producători, administrații locale, operatori autorizati – să înțeleagă contextul larg și real, să vadă unde sunt disfuncționalitățile și, până la urmă, cât și în ce manieră ne putem asuma noi, ca stat membru al Uniunii Europene, să colectăm și să reciclăm până în 2021.

Studiul realizat în premieră pentru România de ECOTIC și UNU reușește să surprindă date esențiale legate de cantitățile reale de DEEE generate în România la nivel de locuitor, precum și de obiceiurile populației legate de maniera de debarasare a acestui tip de deșeu. De exemplu, în anul 2015, deșeurile generate de gospodăriile din România se estimeaza a fi de 7,35 kg/persoană, în timp ce cantitatile de DEEE colectate și tratate corespunzator au fost de doar 1,2-1,5 kg/persoană.

Există două motive importante pentru care este esențial ca DEEE să ajungă în sisteme autorizate de colectare. În primul rând, deșeurile de echipamente electrice și electronice care ajung în sisteme improprii de colectare (circa 70.000 tone) au un impact nociv asupra mediului și sănătății populației, prin poluanții care există în DEEE-uri și care nu sunt recuperați și neutralizați. În al doilea rând, toate echipamentele care nu intră în fluxul autorizat sunt oportunități pierdute pentru industria de reciclare. De aceea, conștientizarea consumatorului este un element esențial pentru a schimba obiceiurile negative și efectele acestora.

Pentru mai multe detalii și date relevante, studiul ECOTIC si UNU este disponibil online, la http://www.ecotic.ro/proiecte/lansare-studiu-deee-cuantificarea-deseurilor-de-echipamente-electrice-si-electronice-generate-in-romania/

Despre ECOTIC:

ECOTIC este o organizație colectivă nonprofit care gestionează deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) în numele a peste 490 de producători și importatori afiliați. ECOTIC asigură și supervizează întregul proces de preluare, transport, dezmembrare și reciclare astfel încât, la final, DEEE să nu mai reprezinte un pericol. Peste 70.000 tone DEEE au fost gestionate în sistemul ECOTIC, în cei 9 ani de activitate. Consultanța promptă și specializată oferită producătorilor de echipamente electrice, baterii și acumulatori, este un element definitoriu al ECOTIC. Mai multe detalii gasiți pe www.ecotic.ro, pe pagina de Facebook dedicată Organizației ECOTIC, precum și pe pagina LinkedIn a Organizatiei ECOTIC

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.