Robotul umanoid NAO vine la INFOMATRIX

0

Universitatea Europei de Sud-Est Lumina (UESEL) organizeaza in perioada 7-8 Aprilie 2012 etapa nationala a concursului international de proiecte informatice INFOMATRIX, concurs care a ajuns anul acesta la cea de-a zecea editie.

Participantii la eveniment vor avea ocazia sa faca cunostinta cu uimitorul robot umanoid NAO, care vine in premiera in Romania la UESEL. NAO este un robot umanoid  care merge,vorbeste, recunoaste si interactioneaza cu oameni si obiecte interactive, si reprezinta un varf al tehnologiei actuale.

La etapa locala a concursului participa peste 130 de proiecte realizate de echipe formate din elevi de liceu sau studenti din toata tara, inscrisi la una din cele cinci categorii ale concursului: “Computer Art” (17 proiecte), “Programming” (37 proiecte) , “Hardware Control” (17 proiecte), “Robotics – Mini Sumo and Line Follower” (23 proiecte) si “Short Movie”(37 proiecte).

Dintre proiectele cele mai interesante mentionam ca vor fi prezentate quadrocoptere realizate de elevi cu diferite aplicatii (camera de supraveghere, dispozitive de inregistrare audio-video, etc), robotei autonomi ce pot indeplini anumite sarcini,si filmulete foarte interesante. Un aspect demn de mentionat este si interesul crescand manifestat de studentii  multor universitati din tara, 24 de proiecte fiind realizate de studenti de la Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea Politehnica din Timisoara, Universitatea Babes Bolyai Cluj, Facultatea de Automatica, Calculatoare si Electronica Craiova, Universitatea Dunarea de Jos Galati, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Petrosani si Universitatea Europei de Sud-Est Lumina.

“Computer Art” presupune transpunerea in digital a oricarei forme de arta: muzica, desen, picture etc. cu ajutorul computerului.

Participantii la categorii “Programming” dezvolta aplicatii innovative cu aplicabilitatea in lumea reala cu interfata functional si usor de folosit.Aplicatiile pot fi relizate in orice limbaj de programare.

Un proiect realizat la categoria “Hardware Control” presupune folosirea unui PC sau a unor sisteme de control de tipul PIC sau PLC pentru controlul unor sisteme hardware.se acorda o mare importanta originalitatii, utilitatii si functionalitatii proiectului.

Participantii la categoria “Robotics” se pot inscribe la una din cele doua subcaegorii “Mini Sumo” sau “Line Follower”.”Mini Sumo” presuune confruntarea dintre 2 roboti autonomi in care fiecare incearca sa isi impinge oponentul in afara unui spatiu delimitat. In cadrul probei “Line Follower”  un robot autonom trebuie sa parcurga un traseu prestabilit in cel mai scurt timp posibil.

La categoria “Short Film” participantii trebuie sa realizeze un filmulet care propune solutii pentru problemele glonale ale omenirii precum poluarea, folosirea inadecvata a tehnologiei, foamete, saracie, razboaie etc.

Astfel, in cadrul acestei etape vor fi selectate proiectele care vor reprezenta Romania la finala internationala a concursului ce va avea loc in perioada 3-7 Mai 2012 la Bucuresti la care participa peste 150 de echipe din 35 de tari.

Pentru toti participantii la eveniment FESTO pune la dispozitie robotul autonom „Robotino” conceput de catre echipa FESTO si care poate indeplini foarte usor diferite sarcini precum urmarirea unor trasee prestabilite, evita obstacole etc.

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează