Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Rezultatele sondajului de opinie “Parenting în perioada Covid-19. Reflexii pe Facebook”

0

1. Adaptarea la perioada Covid-19 și riscul de burnout al mamelor

Schimbările în programul mamelor sunt semnificative odată cu epidemia de Coronavirus (Covid-19). Mamele petrec cu 30% mai mult timp pentru desfășurarea activităților casnice (curățenie, gătit), cu 28% mai mult timp pentru activități recreative cu copiii (joacă, activități educaționale, etc.), și cu 150% mai mult timp pentru ajutarea copiilor la temele pentru școală/ajutor pentru școală online.

Mamele alocă o medie de 5,6 ore pe săptămână pentru activități recreative sau de îngrijire personală (lectură, sport, socializare, îngrijire personală, etc.), cu mult mai puțin decât media pentru restul activităților. Mamele care lucrează full-time de acasă alocă, în medie, doar 30 minute pe zi pentru activități recreative sau de îngrijire personală. Acest segment este cel mai expus riscului de burnout, alături de mamele singure și mamele ce au copii cu nevoi speciale.

O treime din mamele intervievate prezintă dificultăți în gestionarea situației generate de Covid-19. Creșterea volumului activităților casnice, concomitent cu scăderea timpului alocat activităților recreative și de îngrijire personală reprezintă factori determinanți în rândul mamelor cu dificultăți în gestionarea situației cauzate de Covid-19.

18% din mame intră în panică atunci când se gândesc la viitor. Iar sentimentul de panică este mai accentuat în anumite segmente precum cel al mamelor casnice. 1 din 3 mame casnice spune că intră adesea în panică atunci când se gândește la viitor. Lor li se alătură și mamele sub 31 ani (24%), mamele cu 3 copii sau mai mulți (26%) și mamele cu studii medii (27%).

2. Utilizarea Facebook și expunerea copiilor pe rețeaua de socializare

Modul de utilizare a Facebook-ului, frecvența și natura postărilor variază semnificativ în funcție de vârsta, nivelul de educație și ocupația mamelor.

38% din mame afirmă că au început să stea mai mult pe Facebook odată cu epidemia de Covid-19.

Aproape 8 din 10 mame verifică pagina de Facebook de mai multe ori pe zi. 1 din 2 mame intră pe pagina de Facebook de la primele minute ale dimineții.

Mamele au estimat că petrec, în medie, 1,8 ore/zi pe Facebook. Aceasta ar însemna 657 ore/an sau 27 zile/an. Media este mai ridicată în rândul mamelor cu vârsta sub 26 ani (2,4 ore pe zi) și în rândul mamelor aflate în concediu de creștere a copilului (2,1 ore pe zi).

Mamele intervievate au, în medie, 620 prieteni pe Facebook, însă 21% din aceștia sunt persoane pe care nu le-au întâlnit niciodată față în față. Practic, 2 din 10 prieteni de pe Facebook sunt persoane necunoscute în viața reală/offline.

5% din mame au spus că postează zilnic pe Facebook poze, filmulețe sau informații legate de copii, iar 15% fac asta cel puțin o dată pe săptămână. 4 din 10 mame cu vârsta mai mică de 26 ani postează pe Facebook cel puțin o dată pe săptămână despre propriul copil, față de 1 din 10 mame cu vârsta de 41 ani și peste. 35% din mamele cu studii medii postează pe Facebook cel puțin o dată pe săptămână despre propriul copil, față de 14% din mamele cu studii postuniversitare.

Expunerea copiilor pe Facebook prin postări ce includ poze, video-uri sau alte informații legate de aceștia este mai accentuată în rândul mamelor cu mulți prieteni în această rețea de socializare. Însă tot acest segment de mame este și cel cu cei mai mulți prieteni necunoscuți. 3 din 10 mame cu minim o treime prieteni pe Facebook pe care NU i-au cunoscut niciodată față în față, postează cel puțin o dată pe săptămână despre proprii copii.

Conform rezultatelor sondajului nostru, 30% din mame au afirmat că se simt fericite atunci când primesc multe like-uri la postările pe care le fac pe Facebook.

68% din mame sunt de părere prietenii postează pe Facebook doar partea pozitivă a vieții lor. Totodată, jumătate din mame postează la rândul lor pe Facebook doar aspecte pozitive legate de propria viață.

1 din 5 mame care postează, preponderent, doar părți pozitive ale vieții lor au afirmat că simt că realizările lor nu sunt la fel de importante ca cele ale prietenilor de pe Facebook. De asemenea, postările prietenilor de pe Facebook despre realizările/activitățile lor le induc, de multe ori, sentimente de inferioritate.

3. Relația cu copiii

9 din 10 mame au afirmat că fac adesea activități cu copii, iar 88% sunt mulțumite de relația pe care o au cu copiii.

30% din mame au afirmat că fac greu față cerințelor parenting-ului actual.

Aproape 3 din 10 mame au afirmat că postările altor părinți despre activitățile pe care le fac cu copiii lor le fac de multe ori să simtă că nu sunt un părinte suficient de bun.

1 din 5 mame compară de multe ori acțiunile/reușitele copiilor lor cu cele ale altor copii. Iar 70% din aceste mame care compară de multe ori reușitele copiilor lor cu cele ale altor copii ajung să simtă că nu sunt un părinte suficient de bun.

DESPRE STUDIU

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 536 mame cu copii minori, utilizatoare de Facebook, cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. Studiul „Parenting în perioada Covid-19. Reflexii pe Facebook a avut în vedere subiecte precum: adaptarea la perioada crizei Covid-19, utilizarea Facebook-ului, dar și diverse aspecte legate de creșterea copiilor și parenting în general.

60% din mamele intervievate au un singur copil, 35% au 2 copii și 5% au 3 sau mai mulți copii. Perioada de culegere a datelor: 11-19 mai 2020. Chestionarul a fost autoadministrat, completarea realizându-se online.

Răspunsurile primite au fost segmentate în funcție de mai multe criterii, precum vârsta (au fost folosite generații conform studiilor actuale – Generația X, Generația Y și Generația Z), ocupația și nivelul de studii.

Raportul integral poate fi consultat aici – http://joujou.ro/Raport-Parenting-in-perioada-Covid-19-Reflexii-pe-Facebook.pdf

DESPRE JOUJOU

JouJou este un magazin online de jucării educative, în spatele căruia se află un sociolog cu peste 12 ani de experiență. Sondajele pe care le realizăm au ca scop crearea de articole de calitate în cadrul blogului nostru. Sondajele JouJou sunt realizate independent, exclusiv cu resursele interne ale companiei noastre. Ne folosim, cu multă dedicare, de expertiza anterioară pe care o avem în realizarea de studii sociologice calitative și cantitative.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.