Rezultatele proiectului VIVA EASTPART – expoziţia Finală

0

Cu ocazia Expoziţiei Finale a proiectului VIVA EASTPART, ce va avea loc vineri, 13 decembrie 2013, începând cu orele 19, la sediul Asociaţiei pentru Tranziţia Urbană, str. Schitu Măgureanu nr. 47, sector 1, Bucureşti, echipa VIVA va prezenta acţiunile şi rezultatele celor doi ani de proiect.

În cadrul proiectului VIVA EASTPART – “Valorizarea centrelor istorice prin îmbunătațirea capacității de management pentru localități de mici dimensiuni în regiunea de Est a Parteneriatului UE”, echipa a raspuns provocărilor identificate în zonele rurale cu centre istorice de mici dimensiuni și cu elemente valoroase de peisaj, încercând să găsească și să ofere soluții și  instrumente inovative de management pentru dezvoltare locală sustenabilă, cu accent pus pe acțiunile de conservare a patrimoniului cultural material, imaterial și natural.

Obiectivul proiectului a fost legat de fundamentarea, într-o abordare participativă și integrată, a unor metode de intervenție pentru revitalizarea și dezvoltarea teritoriilor cu valori de patrimoniu (centre istorice mici şi cadru natural).

Noțiunea de ”centre istorice de mici dimensiuni” trebuie înțelesă, în cadrul acestui proiect, ca ”unități individuale alcătuite din grupări de localități care au dat naștere la peisaje unice, tipice pentru civilizația adânc înrădăcinată într-un teritoriu”. Aceste unități sunt conectate în teritoriu și în timp, și reprezintă elementul de bază de la care VIVA EAST a dezvoltat un nou concept, denumit ”sisteme culturale teritoriale” (unități socio-culturale conectate pe fond cultural, istoric, tradițional și/sau elemente naturale, incluse într-o rețea teritorială). Termenul trebuie să constituie fundamentul pentru un nou model de dezvoltare sustenabilă, o strategie teritorială culturală pentru creștere inteligentă și sustenabilă.

IMG_00041

VIVA EAST a urmărit, prin acțiunile întreprinse, să adauge valoare patrimoniului cultural folosind o abordare integrată și participativă. Pornind de la o cercetare asupra exemplelor de bună practică de revitalizare pe tremen lung a patrimoniului cultural și de mediu existente în Europa, precum și  de la analizarea contextului statelor din Parteneriatul Estic implicate în proiect (Armenia, România și Republica Moldova), grupul stiintific de lucru a elaborat Metodologia VIVA EAST pentru Managementul Sistemelor Culturale Teritoriale. Documentul vizeaza procesele de îmbunătățire a patrimoniului cultural și de planificare teritorială și se adresează factorilor de decizie și administrațiilor publice.

Pe baza Metodologiei, partenerii proiectului au cooperat în stabilirea de echipe ”Local Champion Teams (actori relevanti la nivel local și din administrația publică) și în elaborarea de baze de date în zonele pilot (Microregiunea Valea Hârtibaciului, Districtul Cahul și Aria Dilijan) împreună cu grupurile implicate  în acțiunile proiectului și beneficiarii, printr-un proces integrat și participativ. În urma acestui proces s-a generat o cartografiere a elementelor culturale locale disponibile în cele trei zone pilot, au fost elaborate 3 planuri locale de acțiune, au fost semnate 3 pacte locale, s-au implementat 3 proiecte demonstrative (proiecte pilot) și a fost validată Metodologia VIVA EAST.

Proiectul a fost coordonat de către Asociația pentru Tranziția Urbană – România, implementat în parteneriat cu Asociația Armeana de Ecoturism și Agenția de Cooperare Transfrontalieră și Integrare Europeană din Moldova, și cu asistență din partea partenerului științific Departamentul de Inginerie Civilă și Arhitectură al Politehnicii din Bari, Italia. De asemenea, proiectul a pus bazele unei rețele internaționale, implicând experți din diverse țări europene în activitați de cercetare, dezbatere și diseminare și a pus la dispoziția autorităților, stakeholderilor locali și publicului larg o serie de rapoarte și articole.

Proiectul a fost finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul programului Eastern Partenership Cultural Programme.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.