Rezultate după primul an de proiect la Jibou, Județul Sălaj

0

REZULTATE DUPĂ PRIMELE 12 LUNI DE ABORDARE INTEGRATĂ A SĂRĂCIEI ȘI EXCLUZIUNII SOCIALE ÎN BENEFICIUL ÎNTREGII COMUNITĂȚI

Începând cu luna august 2017 orașul Jibou beneficiază de activitățile proiectului cu titlul ABORDARE INTEGRATĂ A SĂRĂCIEI ȘI EXCLUZIUNII SOCIALE ÎN BENEFICIUL ÎNTREGII COMUNITĂȚI”.

Proiectul se implementează pe durata a trei ani și are alocat un buget de 20.338.869,05 RON.

Aproape 60 % din grupul țintă propus deja beneficiază din primul an de serviciile proiectului

305 persoane din Jibou au fost deja rerutate în grupul țintă beneficiază de măsuri integrate în scopul creșterii calității vieții. Obiectivul nostru este cel de reducere a sărăciei și excluziunii sociale, de creștere a capacității fiecărei perosane participante de a de a deveni proactivă în raport cu propria viață asfel încât să se realizeze un impact pozitiv asupra întregii comunități.

Echipa din partea Asociației Centrul de Cercetare și formare a aUniversității de Nord Baia Mare, în parteneriat cu Primăria Orașului Jibou, Școala Gimnazială Lucian Blaga și Asociația Vis Juventum Baia Mare oferă intervenție integrată adresându-se beneficiarilor atât la nivel individual cât și în context familial pentru ca rezultatele să se susțină reciproc. Este prima finanțare care permite în implementarea adresarea, în adevăratul sens al cuvântului, a tuturor nevoilor unei comunități.

În acest an,

  • Copiilor participanți la activitățile proiectului le-am furnizat hrană caldă, activități educaționale și extrauriculare, programe de dezvoltare persoanlă, programe pe durata vacanței de vară, programe de educație parentală adresate părinților lor, toate aceste activități având ca obiectiv menținerea copiilor în școală, motivarea lor, creșterea dorinței de a participa. Aceste activități continuă și în toamnă, pentru un total de 200 de copii. Anul școlar începe și cu alte vești bune pentru copiii participanți în proiect: toți cei 200 de copii vor primi rechizite și hăinuțe noi, pentru a începe școala cum se cuvine.
  • În paralel părinții acestora, dar și alți adulți apți de muncă din Jibou beneficiază de măsuri de ocupare de tipul formării profesionale, în meserii solicitatepe piața muncii din oraș, iar experții noștri furnizează servicii profesioniste de tipul informării și consilierii vocaționale și de mediere a muncii. Mai mult, în curând, 25 dintre adulțiiapți de muncă recrutați în grupul țintă al proiectului vor putea accesa subvenții pentru dezvoltarea unei inițiative de antreprenoriat.
  • Activitățile proiectului vizează și persoanele aflate într-o situație de dependență sau de vulnerabilitate. Femeile însărcinate, persoanele vârstnice și persoanele cu dizabilități vor putea beneficia în curând de serviciile unei echipe mobile socio-medicale care va monitoriza starea lor de sănătate dar și servicii de asistență socială care să le crească gradul de independență personală.
  • Suplimentar acestor măsuri ce vor fi furnizate în cadrul proiectului ne-am gândit la sustenabilitatea lui. În acest sens o clădire din zona Cărărmdari va fi reabilitată și va funcționa ca centru de zi și unitate socio-medicală și va fi dotată cu dușuri și mașini de spălat haine ce vor putea fi folosite de către cei interesați, cu impact asupra igienei și sănătății întregii comunități, prevenind apariția de focare de infecție
  • Activitățile acestui proiect au depășit granițele orașului Jibou având participanți din județul vecin, Maramureș – voluntari străini care se află în România prin Programul European de Voluntariat finanțat prin programul Erasmus +, din partea Asociației Team For Youth Baia Mare, profesioniști din partea Bibliotecii Județene Petre Dulfu din Baia Mare au ales să desfășoare activități cu copiii din comunitatea vizată de proiect.

În urmă cu un an, acest proiect ne-a dat ocazia să cunoaștem oameni deosebiți, atât din administrația locală, din sistemul educațional, cât și din zone defavorizate ale orașului Jibou, scopul principal al colaborării noastre fiind îmbunătățirea condițiilor de viață a celor aflați în prag de sărăcie și excluziune socială, fapt ce va avea ca rezultat îmbunătătirea calității vieții comunității din Jibou.

Ca orice început, și acesta a fost unul anevoios, dar activitățile colegilor noștri implicați în proiect încep să dea roade, tot mai mulți beneficiari fiind interesați de serviciile oferite de proiect. Astfel, programul de tip afterschool și activitățile extracurriculare din timpul vacanței reprezintă un interes pentru copiii din școala ”Lucian Blaga” iar participarea adulților la cursurile de formare profesională și la programul de mentorat pe piața muncii s-a dovedit a fi benefică, unii dintre ei reușind să-și găsească un loc de muncă depășindu-și, astfel, condiția.

Lăsând la o parte statisticile, acest proiect este despre oameni, prietenie și curajul de a te implica pentru schimbarea în bine, atât a vieții personale, cât și a vieții comunității din care faci parte”, spune doamna Alina Stan – Manager al proiectului “Abordare integrate a sărăciei și excluziunii sociale în folosul întregii comunități “

Măsurile incluse în acest proiect sunt menite să transforme orașul Jibou în exemplu de bune practici la nivel național în demersurile sale de a integra social, pas cu pas, membrii comunității care se află în pragul sărăciei și excluziunii sociale. Până în anul 2020 viața a 550 de oameni va fi schimbată radical.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.