Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Rezervatia Domogled

0

Parcul National Domogled – Valea Cernei a fost infiintat in 1990 si este al doilea ca marime din tara. Este situat in sud-vestul Romaniei si se întinde pe suprafata a 3 judete: Caras-Severin, Mehedini si Gorj.

Din punct de vedere geografic, Parcul se intinde peste bazinul raului Cerna, avand o suprafata de 61.211 ha. Datorita complexitatii aspectelor stationale, fizico-geografice si climatice, reprezinta o rezervatie faunistica si floristica unicat prin biodiversitate. Inventarul floristic bogat contine 1110 de specii de plante vasculare precum Brandusa galbena, Lacramioara, Narcisa, Alunul turcesc, Sangele voinicului, Stanjenelul, Cornutelul banatean, Ghimpele etc.

Datorita elementelor  biogeografice, biologice, climatice Parcul National Domogled-Valea Cernei gazduieste o fauna foarte bogata si interesanta, intalnindu-se aici numeroase specii de animale de mare valoare stiintifica, unele unice in tara sau chiar in lume, exceland prin diversitatea insectelor. Gloria de necontestat a Domogledului o reprezinta insa  fauna sa de fluturi, muntele acesta fiind unanim recunoscut drept una dintre zonele Europei cu cea mai bogata si remarcabila fauna de lepidoptere. Au fost semnalate circa 1500 specii de lepidoptere, aproximativ 45% din numarul total al speciilor cunoscute in intreaga tara.

Diversitatea tipurilor de peisaje (canioane cu paraie cu debit puternic fluctuant, , paduri intinse de fag de varste mari, goluri alpine cu jnepenis, lacuri de acumulare montane, chei si prapastii calcaroase, varfuri calcaroase cu vegetatie submediteraneana, abrupturi calcaroase cu Pin Negru de Banat, catune izolate in munte, pajisti subalpine cu lapiezuri), pesteri termale unice in Romania, izvoare termominerale, raritati de flora si fauna ofera tuturor iubitorilor de natura experiente inedite.

Pesterile termale din Parcul Naţional Domogled Valea Cernei, unice in Romania si foarte rare pe glob, pesteri in care conditiile de mediu sunt asemanatoare celor din climatul tropical (35 -45 grade C temperatura aerului) fapt pentru care fauna si speleotemele au caractere aparte. Un exemplu ar fi Pestera lui Adam, careia i s-ar putea conferi statutul de rezervatie stiintifica, pentru conservarea si studierea in continuare a conditiilor de oaza tropicala unica in Romania, cu punga ei de aer cald, coloniile de lilieci si fauna de guano, precum si crusta si stalactitele gelatinoase nemaiântalnite in alte peteri.

O alta pestera interesanta din mai multe puncte de vedere este Pestera – Grota  cu aburi – cu o lungime de doar 14 m si care rasufla aburi fierbinti (52 – 56 grade C), cu miros de pucioasa, printr-o crapatura in stanca. Bolboroseala infundata ca de cazan urias in clocot, ce insoteste aburii, te duce cu gandul la o imagine a infernului. Emanatiile sulfuroase fierbinti au creat conditii pentru dezvoltarea unui muschi pe care il gasim numai aici (Philonotis schliephackei), pentru protectia caruia s-a propus chiar crearea unei rezervatii in acest punct.

Traseele turistice sunt concentrate in mai multe grupe, una din aceste grupe cuprinde toate traseele de pe versantul drept al Vaii Cernei,care urca in Muntii Cernei si Muntii Godeanu, incepand de la Baile Herculane in amonte.

Pentru mai multe informatii vizitati site-ul www.2rism.ro

PS: Multumim site-ului www.2rism.ro pentru articolul transmis!

Despre autor

avatar

Portal turism www.2rism.ro.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.