Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Revalorizarea mestesugului

0

Revalorizarea meşteşugului – un sistem cultural pe cale de dispariţie!

Lucrăm într-o lume în care inventăm preponderent meserii cerebrale. A face un obiect cu mâna a devenit subiect de muzeu, ofertă de târg meşteşugăresc sau profesie marginală, în general nerentabilă. În aceste condiţii, în România, câteva familii, grupuri şi chiar comunităţi se încăpăţânează să-şi facă meseria, să-şi trăiască propria cultură, viaţa – chiar şi în condiţii de piaţă neprietenoase pentru ei.
Soluţiile pe care cei mai mulţi experţi le propun sunt legate de reconversie – să-i transformăm, să-i învăţăm altă meserie – altceva vandabil, ceva nou. Totuşi Meşteşugul, pentru romii care încă sunt prinşi în acest sistem tradiţional înseamnă mai mult decât o profesie, înseamnă un mod de viaţă, un sistem de valori, un mod de interacţiune cu societatea, cu alterul! De ce am schimba asta?
Educarea consumatorilor pentru a înţelege şi valoriza meşteşugul, în paralel cu dezvoltarea unor structuri de economie socială la nivel local, pot fi pilonii care să susţină crearea unei pieţe funcţionale. O piaţă modernă ce valorizează autenticul şi tradiţionalul, astfel protejându-le şi aducând înapoi valoare către comunităţile care o hrănesc.

Prin „Romano Cher – Casa Romilor”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltare Resurse Umane 2007-2013, avem ca principal obiectiv să-l readucem pe piaţă şi în viaţa activă a comunităţii pe meseriaşul tradiţional de etnie romă.

Am început!

-foto Oana Toiu (sus dreapta) si Florin Ghinda (jos – stanga)

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.