Revalorizarea meşteşugului – un sistem cultural pe cale de dispariţie!
Lucrăm într-o lume în care inventăm preponderent meserii cerebrale. A face un obiect cu mâna a devenit subiect de muzeu, ofertă de târg meşteşugăresc sau profesie marginală, în general nerentabilă. În aceste condiţii, în România, câteva familii, grupuri şi chiar comunităţi se încăpăţânează să-şi facă meseria, să-şi trăiască propria cultură, viaţa – chiar şi în condiţii de piaţă neprietenoase pentru ei.
Soluţiile pe care cei mai mulţi experţi le propun sunt legate de reconversie – să-i transformăm, să-i învăţăm altă meserie – altceva vandabil, ceva nou. Totuşi Meşteşugul, pentru romii care încă sunt prinşi în acest sistem tradiţional înseamnă mai mult decât o profesie, înseamnă un mod de viaţă, un sistem de valori, un mod de interacţiune cu societatea, cu alterul! De ce am schimba asta?
Educarea consumatorilor pentru a înţelege şi valoriza meşteşugul, în paralel cu dezvoltarea unor structuri de economie socială la nivel local, pot fi pilonii care să susţină crearea unei pieţe funcţionale. O piaţă modernă ce valorizează autenticul şi tradiţionalul, astfel protejându-le şi aducând înapoi valoare către comunităţile care o hrănesc.
Prin „Romano Cher – Casa Romilor”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltare Resurse Umane 2007-2013, avem ca principal obiectiv să-l readucem pe piaţă şi în viaţa activă a comunităţii pe meseriaşul tradiţional de etnie romă.
Am început!
-foto Oana Toiu (sus dreapta) si Florin Ghinda (jos – stanga)