Revalorizarea mestesugului

0

Revalorizarea meşteşugului – un sistem cultural pe cale de dispariţie!

Lucrăm într-o lume în care inventăm preponderent meserii cerebrale. A face un obiect cu mâna a devenit subiect de muzeu, ofertă de târg meşteşugăresc sau profesie marginală, în general nerentabilă. În aceste condiţii, în România, câteva familii, grupuri şi chiar comunităţi se încăpăţânează să-şi facă meseria, să-şi trăiască propria cultură, viaţa – chiar şi în condiţii de piaţă neprietenoase pentru ei.
Soluţiile pe care cei mai mulţi experţi le propun sunt legate de reconversie – să-i transformăm, să-i învăţăm altă meserie – altceva vandabil, ceva nou. Totuşi Meşteşugul, pentru romii care încă sunt prinşi în acest sistem tradiţional înseamnă mai mult decât o profesie, înseamnă un mod de viaţă, un sistem de valori, un mod de interacţiune cu societatea, cu alterul! De ce am schimba asta?
Educarea consumatorilor pentru a înţelege şi valoriza meşteşugul, în paralel cu dezvoltarea unor structuri de economie socială la nivel local, pot fi pilonii care să susţină crearea unei pieţe funcţionale. O piaţă modernă ce valorizează autenticul şi tradiţionalul, astfel protejându-le şi aducând înapoi valoare către comunităţile care o hrănesc.

Prin „Romano Cher – Casa Romilor”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltare Resurse Umane 2007-2013, avem ca principal obiectiv să-l readucem pe piaţă şi în viaţa activă a comunităţii pe meseriaşul tradiţional de etnie romă.

Am început!

-foto Oana Toiu (sus dreapta) si Florin Ghinda (jos – stanga)

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează