Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Rețetă veche din Banat: Mâncare de brozbe

0

Reţeta face parte din a doua ediție a programului de educație culinară “Descoperă tradiţiile culinare româneşti!” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Gold Maya.

Rețeta veche din Banat “Mâncare de brozbe” este folosită în comuna Brebu Nou, Județul Caraș-Severin (Banat). Rețeta bănățeană a fost obținută cu sprijinul Prof. Dr. Mircea Rusnac (www.istoriabanatului.wordpress.com) și a fost preparată de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucătărescu, în cadrul Campaniei ”Descoperă tradițiile culinare românești!”.

Rețeta ”Mâncare de brozbe” se prepară în special în Banatul de munte ( dar se poate intâlni și în Ardeal (zona Hunedoara).

8

Ce sunt brozbele?

Conform Dicționarului Edimologic Român (1958-1966) termenul broajbă/ broajbe cu variantele sale brojbă, bro(a)șbă, bro(a)zbă, brojbe, bro(a)șbe, bro(a)zbe înseamnă nap, find împrumutat din cuvântul sârb ”broskva” ce înseamnă „gulie”.

Conform vocabularului botanic ”Plantele cunoscute de poporul român”apărut în 1906 (autor ZACH. C. PANTU), la începutul secolului 20  termenul ”Broajbe/”Brozbe” și derivatele sale erau folosite cu sensul de napi, napi porcești, napi curecești și rapiță.

În prezent, cuvântul ”brozbe”/”broajbe” etc. este folosit cu diferite sensuri, în diferite zone ale țării desemnând legume cu aspect sferic, din familii apropiate: semnifică sfecle sau napi în județul Hunedoara (pe Valea Jiului:brozbe văcești = sfeclă furajeră, brozbe de mâncare = napi iar în satul Bărăștii Iliei brozbe = sfecle), are sensul de varză (în Moldova), gulii (în Ardeal – M-ții Apuseni) sau rapiță (în alte zone). În Maramureș broazbele sau brozbuțele au sensul de sarmale și de căpățâni.

”Brozbele” cu semnificația ”napi” se găsesc destul de rar în acest moment, fiind cultivate în zone restrânse din Banat (zona Caransebeș-Reșița) și din Ardeal (zona Hunedoara – Valea Jiului).

Ingrediente:

  • Brozbe – napi (pot fi înlocuiți cu  sfeclă roșie)
  • Un ciolan sau carne de porc
  • Făină Gold Maya
  • Ulei
  • Piper și sare după gust
  • Smântână (pentru servire)

Mod de preparare

Se curăţă brozbele de coajă şi se rad pe răzătoarea de mere.

Se călesc împreună cu puţină ceapă.

Peste brozbele rase se adaugă apoi un ciolan crud sau carne de porc şi se călește împreună până se înmoaie carnea.

Se presară cu făină Gold Maya ca la ciuşpais, adăugându-se în mâncare după gust puţin piper măcinat şi se mai lasă pe foc aproximativ 10 minute.

7

Secretul bucătarului

Pentru o culoare plăcută a mâncării și având în vedere că napii se găsesc mai greu, în prepararea ”Mâncării de brozbe” se poate folosi sfeclă roșie în loc de napi; mâncarea va avea o culoare foarte ”apetisantă” însă va păstra gustul dulceag ca și în cazul în care ar fi fost folosiți napi.

Mod de servire

În mâncarea gata preparată, când este servită se mai poate adăuga smântână, pentru un gust dulce-acrișor.

Despre Brebu Nou

Comuna Brebu Nou (comună ce are în componenţă două localităţi: Gărâna şi Brebu Nou) este comuna cea mai mică din România, fiind situată în Județul Caraș-Severin (Banat).

Brebu Nou este un sat turistic, situat la poalele munţilor Semenic, în vecinătatea staţiunii Trei Ape.

Despre parteneri

Din ianuarie 2014, derularea activităților din cadrul Caravanei “Descoperă tradiţiile culinare româneşti!”  se realizează cu sprijinul brandului de morărit Gold Maya și al brandului de condimente Kotanyi Romania.

Prezent pe piața din România din anul 2000, brandul Gold Maya înglobează toate calitățile și valorile unui brand de morărit premium sub o etichetă tradițională. Folosind cereale atent selecționate și procesate la cele mai înalte standarde de calitate, Gold Maya oferă făină de mălai grișat precum și făină de grâu BL 00, BL 55 și BL 65.  Cu făina Gold Maya se pot pregăti retete

Despre programul de educație culinară

Caravana “Descoperă tradițiile culinare românești” este a doua ediție a programului de educație culinară derulat de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Gold Maya, în perioada ianuarie – decembrie 2014.

În 2014 programul educațional este sprijinit de 76 de parteneri media (televiziuni, publicații tipărite și online, bloguri): Agro TV, Amelie.ro, Absolut TV, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Bucataria pentru toti, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Cazino Magazine, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, CityBest, Coolinaria, deBanat.ro, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, De savurat, Dicto Simpliciter, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Fapt divers, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastromag, Gastro Media, Gatitul.ro, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, iasifun.ro, Imaginea mea, InfoestInfoAliment, inoras.ro, Istoria Banatului, jurnaldebucuresti.com, La Bucatarie, Lugoj Online, Marya, Magazin Salajean, Monitorul de Botosani, metropotam.ro, Mujer, Monitorul de Galati, Online Sudent, Orasul Suceava, Papa bun, Pap Tot, Radio Fix Botosani, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Satmareanul.net, Senso TV, Somes TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, Viata Buzaului, Woman TV, WorldWide Romania, Ziarul Actualitatea, Ziarul de Iasi.

Rețetele tradiționale bănățene promovate în cadrul proiectului au fost obținute din zona Banatului montan (Caransebeș-Reșița) cu sprijinul Profesorului Doctor in istorie Mircea Rusnac (www.istoriabanatului.wordpress.com) și a blogerului Rene Demeter (www.dicto-simpliciter.blogspot.ro).

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe site-ul www.traditiiculinareromanesti.ro, pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com și pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.